De 12 hoekige steen in Cuzco, een meesterwerk van de inca bouwkunst

De 12 hoekige steen in Cuzco is heel bekend bij de toeristen aldaar. Maar waar kan je deze steen zien en hoe hebben die inca’s hem gemaakt?

In het centrum van Cuzco is de bijzondere 12 hoekige steen te zien. De loopafstand vanaf het Plaza de armas van Cuzco tot deze steen is maar 350 meter. Door de grote menigte bij deze steen weet je al snel waar je moet zijn. De 12 hoekige steen was ooit onderdeel van een muur van het paleis van Inca Roca, een van de inca koningen. Later werd dit gebouw door de Spanjaarden vernietigd, maar de muur met de 12 hoekige steen bleef staan. De Spanjaarden bouwden hier het huis op van de eerste bisschop van Cuzco. Waarschijnlijk werd de muur met de 12 hoekige steen gebouwd met de bouwmethode van de inca’s. Dit was met touw en met een schuurmiddel van water en zand. 

Kortom de 12 hoekige steen is een mooi kunststukje van de inca’s en hier lees je er alles over.

De 12 hoekige steen, meesterwerk van de bouwkunst van de inca’s

Deze steen wordt door velen gezien als een meesterwerk van de bouwkunst van de inca’s. En het is inderdaad een zeer mooie steen.

Er zijn meer stenen met 12 hoeken in de bouwwerken van de inca’s bekend. Maar deze steen is de allerbekendste. En waarschijnlijk is het de de steen, die het meest gefotografeerd word.

12 hoekige steen

Wanneer je goed telt dan zie je inderdaad 12 hoeken bij deze steen. Sommige ribben tussen de hoeken zijn lang, maar aan de bovenzijde zijn een aantal ribben kleiner en zitten de hoeken dichter op elkaar. Het mooie van deze steen is dat deze precies past tegen de omliggende elf stenen.

Op de steen zit een soort pleisterlaag. Hierdoor is de steen mooi afgewerkt. Helaas is door de eeuwen heen een deel van deze pleisterlaag verdwenen.

Als laatste kenmerkende element is er de uitstolping linksonder de steen. Deze uitstolpingen zijn kenmerkend voor stenen in de bouw van inca bouwwerken. Ook in de drie stenen boven de 12 hoekige steen zie je deze uitstolpingen terug. Verder komen er uitstolpingen bij stenen voor bij diverse gebouwen in Machu Picchu en Sacsayhuamán.

Waar deze 12 hoekige steen in Cuzco is

Hoe je bij de steen kan komen

De 12 hoekige steen ligt in het centrum van Cuzco. Hij bevindt zich in een inca muur in de straat Calle Hatunrumiyoc. Deze straat is verboden voor auto’s. Maar de steen is makkelijk te voet bereikbaar vanaf het Plaza de armas van Cuzco.

Kaart met locatie naar 12 hoekige steen

Wanneer je vanuit Plaza de Armas kijkt maar de kathedraal van Cuzco dan neem je de straat rechts van de kathedraal. Dit is de Portal Belen. Dan is het eigenlijk alleen maar rechtdoor lopen. De Portal Belen loopt over in Triunfo. Aan het eind van Triunfo is een klein pleintje met daarop een fonteintje. Als je dat ziet dan ben je al erg dicht bij.

Ook hier moet je gewoon rechtdoor blijven lopen in het verlengde van Triunfo. De straat heet daar Calle Hatunrumiyoc. Hier zie je vaak een menigte staan, die foto’s wil maken met de 12 hoekige steen.

Menigte bij de steen

Vaak staan er ook Peruanen die als inca staan verkleed, zodat je voor wat geld een foto met hen en de steen kan maken. Het maken van een foto met deze als inca verklede Peruanen is geen verplichting. Je kan dus gewoon een foto maken van de steen zonder hen. Dit is gratis.

Wel willen veel toeristen hier een selfie maken. Dus als je ook een selfie wil maken met de 12 hoekige steen dan zal je waarschijnlijk wel even moeten wachten. Dat is op zicht niet erg, maar het duurt wel even.

Als je denkt dat je ’s avonds of ’s nachts even langs kan lopen dan heb je het mis. Aan beide zijden van de straat Calle Hatunrumiyoc staan hekken om de straat op deze tijden van de dag af te sluiten.

Vandalisme

Deze hekken staan er in verband met vandalisme van deze 12 hoekige steen en de gehele inca muur in het algemeen. De steen en de muur heeft last van vandalisme.

Op de video kan je zien dat er iemand graffiti spoot op de 12 hoekige steen. Dit wordt niet gewaardeerd in Peru.

Andere websites over de 12 hoekige steen vertellen over dat je geen papier of scherpe voorwerpen tussen de stenen in de straat Calle Hatunrumiyoc kan duwen. Ik raad het ten zeerste af om het te proberen wel een scherp voorwerp in de muur te steken. Dat wordt namelijk ook gezien als vandalisme.

Dus geniet gewoon van de mooie bouwkunst die de inca’s eeuwen geleden hebben achtergelaten.

Van welk gebouw maakte deze bijzondere steen onderdeel uit

De 12 hoekige steen in de tijd van de inca’s

De muur van de 12 hoekige steen was onderdeel van een gebouw in het inca tijdperk. En zoals je mag verwachten van zo’n indrukwekkende steen en zo’n imponerende steen was het geen onderdeel van zomaar een gebouw. De muur was namelijk onderdeel van een paleis.

En dit paleis was van de inca koning Inca Roca. Inca Roca was de 6e koning van het inca rijk en het was de eerste die de titel inca aannam. Hij regeerde het inca rijk dat toen nog niet zo groot was vanaf 1350. En hij overleed in 1388.

In de 14e eeuw is zijn paleis gebouwd. En in die periode is dus ook de muur met de 12 hoekige steen gebouwd. Dit betekent dat de 12 hoekige steen al meer dan 650 jaar op zijn plaats zit.

De steen na de Spaanse verovering

De Spanjaarden verwoesten veel gebouwen van de inca’s nadat ze Cuzco hadden veroverd. Het paleis van de Inca Roca was daar geen uitzondering op. Alleen de onderste lagen van de inca bouwwerken, waren meestal gebouwd met zulke grote en zware stenen, dat ze die niet verwijderen konden. Wanneer je kijkt naar de 12 hoekige steen, dan kan je wel bedenken dat je zo’n muur niet zomaar kapot kan maken.

Dus op deze inca bouwwerken bouwden de Spanjaarden hun nieuwe gebouwen. Dat deden ze ook op de plaats van het paleis van Inca Roca. De Spanjaarden maakten de muur met de 12 hoekige steen onderdeel van de woning van de eerste rooms katholieke bisschop van Cuzco. Dit was Vicente de Valverde. Hij werd bisschop in deze stad in 1535. En hij woonde in dit huis samen met zijn zus María.

Vicente de Valverde gebruikte de woning niet lang. Want na de dood van Francisco Pizarro in 1541 vluchtte hij weg naar Guayaquil in het huidige Ecuador. Hier werd hij door lokale opstandelingen vermoord in 1541.

Gebouw vandaag de dag

Vandaag de dag wordt het gebouw met de muur met de 12 hoekige steen gebruikt als museum. Dit museum heeft nog steeds met religie te maken. Het onderwerp van het museum is namelijk religieuze kunst. Naast deze kunstcollectie kan je ook nog zien hoe Vicente de Valverde heeft gewoond.

Hoe de inca’s de 12 hoekige steen konden maken

De verschillende theorieën

Er zijn veel theorieën over hoe de inca’s hun muren, met daarbij de 12 hoekige steen, konden maken. De stenen hebben geen vaste vorm. En bij de meest indrukwekkende muren zit er geen cement tussen de stenen. Toch staan ze al eeuwen. En ze doorstaan aardbevingen.

Bovendien hadden de inca’s geen grote machines om de stenen precies op maat te zagen. Zo zijn er veel theorieën. Eén daarvan is dat de muren zouden zijn gebouwd door buitenaardse wezens. Bijna alles wat er aan archeologie in Peru wordt gevonden, wordt ook door een bepaalde groep verbonden met buitenaardse wezens. Zo zijn er natuurlijk ook de Nazca lijnen. Als je meer over de Nazca lijnen wilt weten en de invloed van de buitenaardse wezens lees dan deze pagina op deze website.

Een andere theorie is dat de stenen, zoals de 12 hoekige steen, vloeibaar waren tijdens het plaatsen. Dit zou dan een op de plaats van de muur zijn afgekoeld. En een andere theorie is dan men bij het bouwen van de muren gebruik maakten van trillingen.

De meest waarschijnlijke theorie

De bovenstaande theorieën lijken mij niet echt waarschijnlijk. En veel archeologen denken aan een andere mogelijkheid. Bij deze theorie werden de stenen naar hun plaats getrokken met touwen. En met ronde boomstammen onder de stenen, zodat de stenen hierover konden rollen.

Wanneer ze op hun plaats zaten in de muur pasten de stenen nog niet. Het passend maken is lastiger te verklaren. Maar er is een manier die vrij logisch is met de gereedschappen en materialen die de inca’s hadden. De materialen en de gereedschappen die ze hiervoor nodig hadden waren touw en een mengsel van water en zand.

Het touw werd tussen de stenen geplaatst die tegen elkaar moesten passen. Door het touw heen en weer te bewegen werden de stenen geschuurd. Voor een extra schurende werking gebruikten ze het mengsel van zand en water. Door de stenen voldoende te schuren pasten de stenen exact in elkaar.

Zo is waarschijnlijk ook de 12 hoekige steen in Cuzco gemaakt. Echter ook met deze bouwmethode is nog niet alles verklaard. Zo zijn de uitstolpingen op de stenen nog een raadsel.