Aardbevingen in Peru: hoe je een aardbeving overleeft

In Peru komen aardbevingen voor. Er is dus een mogelijkheid dat er tijdens je reis door Peru een aardbeving zal zijn. Maar er is niets aan de hand als u weet hoe je een aardbeving overleeft.

Belangrijkst punt om een aardbeving te overleven

Er is eigenlijk maar één ding belangrijk om een aardbeving te overleven. Dat is om kalm te blijven en absoluut niet in paniek te raken. Wanneer je kalm bent kan je namelijk helder nadenken en hopelijk kan je je dan nog herinneren wat je in deze post hebt gelezen.

Aardbeving

De oorzaak van aardbevingen

Om kalm te blijven tijdens een aardbeving is het goed om exact te weten wat een aardbeving is. Hiervoor moet je wel wat weten over de opbouw van de aarde. De aarde bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag is de aardkorst. Deze aardkorst bestaat uit diverse tektonische platen.

Tektonische platen zijn de oorzaak van aardbevingen

Deze tektonische platen drijven op de onderliggende lagen van de aarde. Ze verschillende platen schuiven afzonderlijk van elkaar. Dit betekent dat ze ook tegen elkaar kunnen botsen. Wanneer tektonische platen tegen elkaar aan botsen dan ontstaan er aardbevingen.

Typen aardbevingen

De tektonische platen kunnen op verschillende manieren tegen elkaar aan botsen. Hierdoor zijn er verschillende aardbevingstypen te onderscheiden.

Typen aardbevingen

Bij type A schuiven de platen langs elkaar heen. Dit soort aardbevingen komt voor aan de westkust van de Verenigde Staten.

Daarnaast is er ook type B. Hierbij schuiven de platen van elkaar af. Vaak zijn er bij deze breuklijnen vulkanen en onstaan er een eiland of groepen eilanden op deze locaties. Een voorbeeld hiervan is IJsland.

Het laatste type is type C. Hierbij botsen de tektonische platen frontaal tegen elkaar aan. Bij dit soort bewegingen van de tektonische platen ontstaan vaak bergketens. Een voorbeeld hiervan is de Himalaya, maar ook het Andesgebergte is door dit soort bewegingen ontstaan.

Schaal van Richter

Zoals je je kan voorstellen zal het ene type aardbeving krachtiger zijn dan de andere. Je kan het vergelijken met botsingen van auto’s. Type C kan zoals gezegd worden gezien als een frontale botsing. De kracht die hierbij vrij komt is vaak hoger dan bij een botsing waarbij twee auto’s elkaar schampen.

Je mag dus verwachten dat normaliter de aardbevingen van type C gemiddeld krachtiger zijn, dan die van type A en B. De kracht van aardbevingen wordt bepaald door de energie die vrijkomt bij de aardbeving. Dit heet ook wel magnitude. Deze energie heeft natuurlijk ook te maken met de snelheid dat de tektonische platen tegen elkaar botsen.

Exacte metingen van deze energie zijn nog niet mogelijk. Wel kunnen wetenschappers de magnitude door metingen op het aardoppervlak goed inschatten. Uiteindelijk worden de magnitude aangeduid op de schaal van Richter. De schaal van Richter is een logaritmische schaal. Dit betekent dat een aardbeving van 4 op de schaal van Richter niet 2x zo groot is als een aardbeving van 2 op de schaal van Richter, maar ongeveer 900 x zo groot is.

Schaal van RichterBeschrijvingWaarneembaarheidSchade
2MinuscuulNiet waarneembaarGeen schade
3Zeer lichtNauwelijks waarneembaarNauwelijks schade
4LichtTrillingen zoals een voorbijrijdende vrachtwagen waarneembaarLichte schade
5GemiddeldWaarneembaar door rammelende ramen, glazen en bordenKleine schade, zoals scheuren in gebouwen en wegdekken
6Vrij krachtigWaarneembaar door meubels die bewegen en voorwerpen die vallenSchade zoals vallende schoorstenen of andere onderdelen van gebouwen
7KrachtigZelfs in een rijdende auto waarneembaarOude niet aardbevingsbestendige gebouwen kunnen instorten
8ZwaarOntstaan van scheuren in de bodemAlle niet aardbevingsbestendige gebouwen kunnen instorten
9Zeer zwaarInstortende gebouwenAlle gebouwen kunnen instorten, bomen worden massaal ontworteld
10CatastrofaalRotsen en gebergten kunnen scheurenVolledige verwoesting

Epicentrum

De locatie van de aardbeving wordt aangegeven met het epicentrum. Het epicentrum is het punt op het aardoppervlak van het hart van de aardbeving. Het hart van de aardbeving heet hypocentrum en ligt altijd onder de grond. Vanuit dit punt ontstaan de trillingen van de aardbeving.

In het epicentrum zijn de trillingen het hevigst. Vaak zijn hier ook de grootste verwoestingen van de aardbeving. Hoe verder weg van het epicentrum hoe meer de trillingen uitdempen door de grond.

Frequentie

Naast de kracht van de aardbeving is de frequentie van het aantal aardbevingen ook belangrijk.

Locaties aardbevingen

Tussen 1900 en 2017 zijn alle aardbevingen met een schaal van 6 of hoger op de schaal van Richter geregistreerd. Je kan zien dat er veel van zulke grote aardbevingen zijn aan de westkust van Zuid-Amerika en dus ook in Peru. De kans is dus zeker aanwezig dat er een aardbeving is tijdens je reis door Peru.

Dat is niet zo erg, want na het lezen van dit volledige bericht weet je exact hoe je een aardbeving moet overleven.

Recente grote aardbevingen in Peru

Peru aardbeving 2019

Zoals aangegeven zijn er regelmatig zware aardbevingen in Peru. In 2019 was de zwaarste aardbeving van dat kalenderjaar in Peru. Dit gebeurde op 26 mei 2019 om 2:41 in de nacht van Peru. De kracht was wel groot. De aardbeving had namelijk een kracht van 8.0 op de schaal van Richter.

Het epicentrum lag in het noorden van Peru in de buurt van Ecuador. Gelukkig is dit gebied niet druk bevolkt. Hierdoor viel het aantal slachtoffers mee. Er waren wel 2 doden te betreuren. Verder waren er 30 gewonden, welke eerlijk verdeeld waren over Peru en Ecuador.

Daarnaast was er veel materiële schade. Volgens de Peruaanse regering waren 833 huizen beschadigd, evenals 38 gezondheidsinstellingen. Ook raakten 111 scholen beschadigd.

Persoonlijk lijkt me dan niet echt een goede verhouding. Dit kan maar twee dingen betekenen. Of de gebouwen van gezondheidsinstellingen en scholen zijn van een slechte kwaliteit of alle beschadigingen aan de woningen zijn niet opgenomen in het rapport van de Peruaanse overheid.

Peru aardbeving 2007

De aardbeving van 15 augustus 2007 had eveneens een kracht van 8.0 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving lag in de buurt van de stad Pisco.

Ruïnes na een aardbeving in Peru

Bij deze aardbeving was de schade aanzienlijk groter. Er waren 519 doden. Daarmee was het direct de dodelijkste aardbeving van 2007. Daarnaast waren er 1366 gewonden.

Ook de materiële schade was aanzienlijk. Er waren meer dan 58000 huizen vernietigd door de aardbeving. De overlevenden hebben lange tijd na de aardbeving in tenten moeten wonen, voordat zij hun huizen deels konden opbouwen. Zelfs een tiental jaren na de aardbeving waren de gevolgen nog steeds te zien in het getroffen gebied.

Peru aardbeving 1970

De dodelijkste aardbeving van Peru vond echter plaats in 1970. Op 31 mei van dat jaar was er een aardbeving met het epicentrum van in Ancash. Dit is een plaats aan de kust Peru. De aardbeving had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter.

De aardbeving bracht schade aan een gebied dat even groot is het grondgebied van Nederland en België bij elkaar. Dit is een groot gebied, maar het grote aantal slachtoffers werd veroorzaakt door een gevolg van de aardbeving.

Door de aardbeving ontstond er een lawine van sneeuw, ijs, stenen en modder. Een oppervlak van ca. 1.450.000 m2 van dit materiaal schoof met een snelheid van zo’n 300 km per uur naar het dorp Yungay. Onderweg vernietigde de lawine alles en nam nog meer materiaal mee.

Voornamelijk door de lawine vielen er ongeveer 70.000 dodelijke slachtoffers. Deze lawine wordt gezien als ’s werelds dodelijkste lawine ooit.

Naar aanleiding van deze natuurramp heeft de Peruaanse regering 31 mei uitgeroepen als dag van Natuurrampeneducatie en bezinning. Op veel scholen wordt op deze dag een aardbevingsoefening gehouden.

Ook heeft de regering verboden om in dit gebied opgravingen te doen, omdat ze dit gebied hebben uitgeroepen tot nationale begraafplaats. Dit ter respect van de overledenen.

Herkennen van een aardbeving

Normaliter gezien valt het aantal dodelijke slachtoffers bij een aardbeving mee. Alleen bij de aardbeving van 1970 bij Ancash was er een groot aantal slachtoffers. Dit werd in hoofdzaak veroorzaakt door de lawine, die door de aardbeving ontstond.

Dit zou je dus al gerust moeten stellen, waardoor je het belangrijkste bij een aardbeving kunt uitvoeren: kalm blijven.

Aardbeving voorspellen

Wetenschappers kunnen aardbevingen nog niet exact voorspellen. Niemand weet dus wanneer er een aardbeving is en hoe krachtig de aardbeving zal zijn. Toch zijn er wel een aantal aanwijzingen waar je op kunt letten.

Ten eerste zijn er voor een grotere aardbeving plaats vind voorschokken. Dit zijn kleinere aardbevingen. Als deze frequenter voorkomen dan is er een kans dat er ook een grotere aardbeving komt. Ook wanneer er een aardbeving is geweest volgen er naschokken. Een aardbeving is dus geen op zich losstaand feit.

Op een of andere manier kunnen dieren wel de komst van een aardbeving aanvoelen. Het kan dan zijn dat opeens alle honden in de nacht beginnen te blaffen of dat vogels ineens wegvliegen. Raar gedrag bij dieren duidt er vaak op dat er iets vreemds te gebeuren staat.

De aardbeving zelf

Een aardbeving begint meestal met zachte trillingen. Vaak gaat dit gepaard met een brommend geluid. Bij krachtiger aardbevingen worden de trillingen steeds heviger totdat ze stoppen.

Een goede indicator om aardbevingen snel waar te nemen is een hanglamp. Omdat zo’n lamp hangt kan je snel zien of de lamp gaat bewegen. De lamp zal alleen bewegen wanneer de aarde aan het bewegen is, tenzij je de hanglamp natuurlijk zelf hebt aangeraakt.

Wanneer de lamp heviger gaat schommelen dan is het verstandig om maatregelen te nemen.

Wat je moet doen bij een aardbeving

Regel 1 bij aardbevingen

Regel 1 bij aardbevingen is: GEEN paniek. Paniek zal er voor zorgen dat je niet meer helder denkt. Daardoor zal je beslissingen maken die ten koste gaan van je eigen veiligheid. Ten alle tijde moet je kalm blijven. Mochten in je omgeving mensen in paniek zijn dan dienen deze tot kalmte gemaand worden.

Er zijn veel gevallen bekend dat de paniek van mensen hebben geleidt tot het overlijden van anderen.

Binnen bij een aardbeving

Het kan zijn dat je binnen bij als er een aardbeving begint. Het is goed om te weten waar de gevaren zijn binnen in een gebouw bij een aardbeving.

Ten eerste is er de kans op vallende voorwerpen. Het is daarom van belang je hoofd zo goed mogelijk te beschermen en jezelf zo goed mogelijk te beschermen. Je hoofd is namelijk vrij essentieel om te overleven. Ook is het van belang om je zo klein mogelijk te maken. Hoe kleiner je maakt, hoe kleiner de kans dat iets op je valt.

Daarnaast kunnen ramen kapot gaan door de trillingen of door vallende voorwerpen. Dat laatste geldt ook voor spiegels. De scherven van het glas kunnen tot wonden leiden. Blijf dus zo ver mogelijk van ramen en spiegels vandaan.

In Peru zijn in veel gebouwen zones voor bescherming tegen aardbevingen. Deze worden aangeduid met een bord. In deze gebouwen staan dan kolommen met daartussen een dikke betonnen balk. Deze balk is berekend dat deze bij aardbevingen niet zal bezwijken. Volgens de Peruaanse autoriteiten zijn deze locaties veilig wanneer je je onder de balk bevindt.

Ben je niet in zo’n gebouw dan is de beste manier van bescherming om onder een meubelstuk te verbergen, zoals een tafel of een bureau. Het meubelstuk zal je beschermen tegen de meeste vallende voorwerpen. Zorg er wel voor dat de tafel niet te dicht bij ramen of spiegels staat.

Mocht er ook geen meubelstuk zijn dan kan je het best gehurkt met je armen om je hoofd in een deuropening te zitten.

Bij al deze methoden moet je wachten tot de aardbeving voorbij is. Na de aardbeving zullen nog aardschokken zijn. Houdt hier dus zeker rekening mee.

Het is niet handig om het gebouw uit te vluchten. Dit is wel een natuurlijke reactie, maar heeft meer nadelen dan voordelen. Ten eerste zal het moeilijk zijn om te vluchten, omdat de aarde beweegt. Hierdoor wordt traplopen onmogelijk. Wanneer je dit toch probeert, dan is er de kans dat je misstapt en van de trap af valt, waardoor je gewond kan raken.

Ook kan je je als je je op het vluchten richt minder geconcentreerd zijn om je hoofd te beschermen. Wanneer je je verplaatst kunnen steeds andere voorwerpen vallen, terwijl als je op je positie blijft dan geldt dat de voorwerpen die al gevallen zijn niet nog een keer kunnen vallen. Alles wat gevallen is vormt dus geen risico meer.

Als laatste geldt dat als je uit een gebouw vlucht je je openstelt aan de gevaren van buiten bij een aardbeving.

Buiten bij een aardbeving

Buiten is het gevaarlijker dan binnen. Ten eerste kunnen voorwerpen van een grotere hoogte op je vallen. Wanneer voorwerpen van een grotere hoogte op je vallen dan zullen ze een grotere impact hebben. Daarnaast is er in Peru buiten een extra gevaar.

Mast met electriciteitsdraden

In Peru verzorgen ze de elektriciteitsvoorziening door middel van kabels aan masten. Bij kabelbreuk bij bijvoorbeeld het omvallen van een mast is er kans op elektrocutie.

Ook voor buiten hebben de Peruaanse autoriteiten veilige zones aangegeven. Deze zijn meestal aangeduid met een grote gele cirkel met daarin de letter ‘S’. Dit zijn veilige plaatsen.

Mocht je niet zo’n plaats zien zoek dan een open plek ver uit de buurt van elektriciteitsmasten en bebouwing. Belangrijk is dat er niets op je hoofd valt en dat je niet in de buurt bent van elektriciteitskabels. Als je zo’n plek hebt gevonden ga dan gehurkt zitten met je armen over je hoofd.

Mocht je toevallig in een auto zitten, stop dan de auto op een open plek en blijf in de auto met je gordel om. Ga pas verder als de aardbeving voorbij is. Het is na de aardbeving verstandig om pas gebruik te maken van bruggen en viaducten wanneer de autoriteiten deze hebben vrijgegeven.

Conclusie

Wanneer je kalm blijft tijdens een aardbeving, dan heb je de grootste kans om te overleven. Natuurlijk wil je niet dat je zoiets hoeft mee te maken tijdens je reis door Peru, maar door het lezen van dit bericht ben je nu wel goed voorbereidt.