Dé reden waarom er geldt voor Peru: cavia eten is normaal!

In Peru eten ze cavia. In steeds meer restaurants wordt cavia geserveerd. Er zou dus wel eens een cavia op je bord…

…kunnen verschijnen tijdens je reis door Peru.

Cavia als huisdier

Je kent de cavia vast als huisdier. In Nederland zijn in tegenstelling tot Peru veel mensen die de cavia als huisdier hebben. De cavia is een klein, harig diertje.

Cavia als huisdier

Al na vier weken nadat ze geboren zijn kan een cavia worden afgezonderd van haar moeder en naar een nieuw baasje. Bij goede verzorging kan een cavia ca. 6 jaar oud worden.

Ze zijn makkelijk in het onderhoud en daarmee makkelijk in huis in een knaagbestendige kooi of in een hok in de tuin worden gehouden. Het enige wat ze nodig hebben is voldoende ruimte met een bed van stro of hooi. De kooi moet wel wekelijks worden schoongemaakt en één keer per maand worden gedesinfecteerd.

Voor het hebben van een huisdier is dat weinig. Vooral als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een hond.

Een cavia is wel een sociaal dier. Ze maken geluiden om te communiceren. Wanneer ze knorren of koeren dan hebben ze plezier of zijn ze tevreden. Om te bedelen of als ze pijn hebben dan beginnen ze te piepen. En blazen betekent dat ze agressief zijn.

Van oorsprong uit Peru

De reden dat cavia’s nu huisdieren zijn in Nederland ligt wel in Peru. De cavia komt oorspronkelijk namelijk uit Peru. In een tijdperk ver voor de inca’s, zo’n 3000 jaar geleden, werden de cavia’s gedomesticeerd. Dat is hetzelfde als in Europa in een later tijdperk werd gedaan met koeien, schapen, varkens en paarden.

Bij een cavia was dat natuurlijk wel makkelijker. Zo’n dier is niet zo snel en verstopt zich in holen. Hij kan ook niet springen of klimmen. Hierdoor is deze redelijk makkelijk te vangen. In ieder geval voor de mensen die zo’n 3000 jaar geleden in Peru woonden.

Sinds die tijd wonen cavia’s bij mensen in huis. In Peru deden ze dat om de cavia uiteindelijk op te eten. Na de Spaanse invasie in de 16e eeuw brachten de Spanjaarden de cavia mee terug naar Europa. In Europa werd de cavia erg populair als huisdier. Maar qua voedsel hebben Europeanen toch een andere smaak dan de oorspronkelijke bewoners van Peru.

Waarom eten ze cavia in Peru?

Ten eerste vinden ze in Peru cavia’s nog steeds lekker. Het eten van cavia heeft in Peru al een geschiedenis van 3000 jaar. Cavia’s zijn makkelijk te fokken. Ze planten zich snel voort en groeien snel. Het dieet van een cavia is niet erg gecompliceerd.

Als je je dan bedenkt dat een groot deel van de Peru niet erg welvarend is, dan is de stap naar het eten van cavia snel gezet.

Caviavlees is redelijk goedkoop wanneer je de cavia’s zelf fokt. Er zijn geen grote hokken nodig. Ze eten de resten op van het eten. En zijn makkelijk te slachten. Het is dus een ideale vleessoort voor de minder welvarende Peruaan, die wel vlees wil eten.

Caviahouderijen

Er worden per jaar inmiddels zo’n 65 miljoen cavia’s gegeten in Peru. Het is tegenwoordig niet mogelijk mogelijk om al deze dieren in huis te houden. Daarom zijn er nu ook caviahouderijen.

Caviahouderij in Peru

Caviahouderijen zijn te vergelijken met varkenshouderijen in Nederland. Het doel is de productie van cavia’s, zodat de Peruanen ze kunnen eten.

Een normale cavia weegt zo’n 800 gram. Tegenwoordig zijn er fokprogramma’s van universiteiten om het gewicht van de cavia’s te vergroten. Inmiddels zijn er al cavia’s gefokt die snel tot een gewicht van 3 kg groeien. Dit soort cavia’s zie je echter nog niet veel in restaurants, markten en supermarkten.

Naast het vergroten van de cavia’s doen de universiteiten onderzoek naar het verduurzamen van de caviahouderijen. Dit is een goede ontwikkeling voor de toekomst van Peru.

In Peru cavia eten

Cavia is cuy

In Peru wordt de cavia cuy genoemd. Dus als je je reis door Peru het woord ‘cuy’ op de menukaart ziet, dan weet je dat het een cavia is. Het ligt dan aan jezelf of je het risico wilt nemen om een cavia / cuy te eten.

Ik zou adviseren om het wel een keer te proberen. Ten eerste is het een ervaring waar je thuis over kunt vertellen. Ten tweede is het iets wat je waarschijnlijk nooit eerder hebt gedaan, omdat je altijd hebt gedacht dat een cavia een huisdier is en geen eten.

In ieder geval weet je nu het woord wat je moet weten om een cavia te bestellen om op te eten.

Cavia frituren

Er zijn diverse manieren dat cuy kan worden bereid. Zo kan de cuy worden gebarbecued. Een andere manier is roosteren. Maar de populairste methode in Peru is het frituren van de cavia. Wanneer je een cuy of cavia besteld in een restaurant dan is deze vaak gefrituurd.

Peruaanse gefrituurde cavia

Vaak is de cavia in zo’n restaurant gefrituurd. Het gehele dier, natuurlijk met uitzondering van de vacht en de ingewanden, wordt in hete olie gebakken. En zo komt het vaak, zoals je op de foto kunt zien, ook op het bord terecht.

Om het gerecht te kunnen eten, moet je er wel tegen kunnen dat het gerecht je aankijkt. Maar datzelfde geldt natuurlijk ook voor veel visgerechten. Dus op zich hoeft dat niet uit te maken.

Cavia eten met de handen

Bij het bereiden van de cuy /cavia zijn alleen de ingewanden en de vacht verwijderd. Dit betekent dat alle andere onderdelen van de cavia nog aanwezig zijn. Dit betekent dat ook de botten nog aanwezig zijn.

In totaal heeft een cavia 258 botten. Dat zijn 52 botten meer dan bij een mens. Dit terwijl een cavia veel kleiner is dan een mens. Je zult dan ook geen groot stuk vlees kunnen vinden bij een cavia. Een cavia eten betekent de kleine stukjes vlees weg peuteren tussen de botten.

Het beste kan je dat doen met je handen. Wanneer je cavia met je handen eet dan zal er niet raar naar je worden gekeken.

Het meeste van het vlees wat aan de cavia zit, zit aan het lijf. Het hoofd wordt door de lokale bevolking opgegeten. De hoeveelheid vlees erin is erg beperkt. En als je je bedenkt dat er in elke voorpoot 43 botten zitten en in elke achterpoot 46, dan weet je al dat ook daar weinig vlees te vinden is.

Richt je dus bij het eten van de cavia op het rompgedeelte.

De smaak van cavia

Er is altijd de vraag: “Hoe smaakt cavia?” Dit is altijd een lastige vraag. Elk dier heeft zijn eigen smaakt. Rundvlees smaakt anders dan een kipfilet. Hetzelfde geldt natuurlijk voor varkensvlees.

Ook caviavlees heeft een andere smaak. Het is lastig om een goede vergelijking te maken. Maar het dichtst komt de smaak van cavia bij die van een mengeling van eend en konijn.

Het hangt natuurlijk ook af van de degene die de cavia bereidt. Welke type bereiding gebruikt de kok bepaald voor een deel de smaak. Ook de specerijen, die de kok gebruikt, hebben invloed op de smaak.

Het beste wat je kunt doen om achter de werkelijke smaak te komen is het natuurlijk zelf te eten. Zoals gezegd is dit een ervaring op zich en ik raad het je dan ook ten zeerste aan.

Cavia verovert een plaats gastronomie Peru

Cuy bij gastronomische restauranten

Oorspronkelijk at iedereen cavia. Dat werd later minder. Voor de rijkere klasse gold dat ze zich afwendden van de cavia. De mensen in deze klasse wilden andere culinaire zaken eten. Voor lange tijd waren er in Lima weinig restaurants, die cavia serveerden.

Echter inmiddels is er een kentering. Er komen steeds meer restaurants die cuy serveren. Een daarvan is Panchita, dat erg goed bekend staat in Lima. Echter cuy wordt meestal geserveerd in dorpen en steden in de Andes.

De meest bekende kok van Peru, Gaston Acurio, heeft ook in het Andesgebergte diverse restaurants. In bijvoorbeeld zijn restaurant Chicha in Cusco. Het restautant is vlakbij het Plaza de armas. In dit restaurant heeft hij cuy op het menu staan.

Gaston Acurio

Gaston Acurio is één van de meest invloedrijke koks in de huidige gastronomie van Peru. Hij is dé ambassadeur van de Peruaanse keuken. Wanneer hij iets op de menukaart zet in één van zijn restaurants, dan volgen andere restaurants vanzelf.

Voor ideeën maakt hij veel gebruik van Peruaanse streekgerechten. Binnen Peru heeft hij dan ook veel verschillende restaurants. Hierdoor kan hij vaak goede streekgerechten integreren bij één van zijn restaurants.

Daarnaast maakt hij de Peruaanse keuken en gerechten bekend in de rest van de wereld. Veel gerechten worden opgenomen op menukaarten van restaurants in heel de wereld. Het kan dus zomaar zijn dat je binnen een paar jaar cavia kan eten in Nederland. En dan wordt het eten van cavia hier in Nederland even normaal als in Peru.

Dat is nog een reden om het nu al op je reis door Peru te proeven. Dan weet je in ieder geval hoe het smaakt, mocht het hier in Nederland ooit op de menukaart komen.