Chan Chan, een ruïne in Peru die niet gebouwd is door de inca’s

Chan Chan is een mooie ruïne in Peru. Maar in tegenstelling tot veel oude ruïnes is dit complex niet gebouwd door de inca’s. Daarom is het de moeite waard om er meer over te weten en ook om hem te bezoeken.

Voor veel toeristen is en blijft Chan Chan onbekend, omdat deze niet op de gringo route ligt, waarin de steden Lima, Ica, Nazca, Arequipa, Puno en Cuzco wel liggen. Deze ruïnes van de Chimu cultuur liggen echter bij Trujillo. Een stad die veel noordelijker ligt dan Lima. Chan Chan is de grootste stad van klei gemaakt in Zuid Amerika. Vroeger woonden er zo’n 30000 mensen en was het de hoofdstad van het Chimu rijk. Later tijdens de recessie van deze cultuur is de stad ingenomen door de inca’s. 

Deze hoofdstad van de Chimu cultuur is dus zeker een bezienswaardigheid van Peru. Daarom kan je hier alles over deze eeuwenoude stad lezen.

Wat Chan Chan is

Chan Chan was een historische stad in Peru. Tegenwoordig is het mogelijk om dit complex te bezoeken.

De stad was de hoofdstad van de Chimu cultuur. Deze cultuur heerste over het omgelegen gebied van ca. 850 na Christus tot 1470. In 1470 kwamen de inca’s in deze streek, die de Chimu cultuur heeft verslagen en de stad destijds heeft ingenomen.

Voor de inneming van de stad door de inca’s werd het hele Chimu rijk vanuit Chan Chan zowel administratief als politiek geregeerd. Dit werd gedaan vanuit het centrum van de stad. Hier stonden namelijk de bestuurlijke en administratieve gebouwen. In het centrum stonden ook de tempels en mausoleums. Verder stonden in dit gebied van ca. 6 km2 ook diverse grote paleizen.

Het centrum was dus het woongebied van Chan Chan. Rondom het centrum lag een cirkel met andersoortige gebouwen. Deze gebouwen werden gebruikt voor andere werkzaamheden, zoals textielverwerking, metaalbewerking en houtbewerking.

Rondom die ring was nog een grotere ring. In deze ring woonden de boeren. Hierdoor konden zij makkelijk naar het land wat ze bewerkten. Zij zorgden voor het voedsel voor heel de stad. En dat was veel.

Want in de hoogtijdagen van de stad woonden er dan ook veel mensen in deze stad. Dit waren wel zo’n 30000 mensen. Het hele Chimu rijk had destijds zo’n half miljoen inwoners. De 30000 inwoners van Chan Chan hadden wel de ruimte want het had toen een oppervlak van ca. 20 km2. Helaas is er een deel verdwenen, waardoor er nu nog maar 14 km2 over is gebleven.

Met het oppervlak van 20 km2 was Chan Chan de grootste stad van Zuid Amerika, voor het inca tijdperk. Het is de op één na grootste stad gemaakt van klei.

Bijzonderheden van Chan Chan

Maar dat is niet het enige wat bijzonder is aan Chan Chan. Een bezoek aan deze stad is erg de moeite waard ook al zijn alleen diverse gebouwen in het centrum bewaard gebleven. Deze gebouwen zijn wel de mooiste van de stad.

De mooiste gebouwen van de stad waren natuurlijk de paleizen van de diverse koningen. Elke keer dat er een nieuwe koning kwam werd er een nieuw paleis gebouwd. En dat paleis moest natuurlijk mooier zijn dan dat van zijn voorganger.

Deze paleizen vallen onder de monumentale architectuur. Archeologen hebben de architectuur in drie verschillende categorieën ingedeeld. De monumentale architectuur is de meest in het oog vallende architectuur.

Opvallend voor deze architectuur zijn de vele decoraties. Omdat de muren van klei zijn gemaakt konden er indrukwekkende figuren als versiering worden gemaakt.

Versierselen van Chan Chan

Bron: Peru Hop

Als je je bedenkt dat een groot deel van de stad er helaas niet meer is en dat de muren niet helemaal compleet zijn dan weet je dat destijds wanneer Chan Chan nog een bruisende stad was, het zeer indrukwekkend moest zijn geweest.

Meer versierselen van Chan Chan

Bron: Peru info

De versieringen in Chan Chan bestaan voornamelijk uit terugkerende patronen. De patronen konden van alles voorstellen, zoals golven of vierkanten. Maar ook werden de muren gedecoreerd met dieren. Echter één van de meest imponerende versieringen zijn de ruitpatronen.

Deze ruitpatronen staan recht overeind. Daarbij lijkt het alsof er meer open ruimte is dan klei. Alleen met deskundigheid kon de Chimu cultuur deze decoraties maken. Qua het versieren van muren en gebouwen stond de Chimu cultuur ver boven de inca’s.

De muren van Chan Chan zijn nu lichtbruin van kleur vanwege de klei. In de hoogtijdagen van de stad zat er echter verf op de muren. De gebouwen waren destijds rood, wit en zwart gekleurd. Helaas zijn door erosie deze kleuren grotendeels vervaagd.

De geschiedenis van de bouw van Chan Chan

Zoals over bijna alles in de historie van Peru is er ook discussie van over hoe de stad Chan Chan is gebouwd. Dit komt omdat de culturen die in Peru leefden voordat de Spanjaarden het gebied veroverden geen schrift kenden. Daardoor moeten archeologen theorieën bedenken op basis van wat ze vinden op de archeologische vindplaatsen.

Aannemelijk is gezien de grootte van de stad dat Chan Chan in meerdere fasen is gebouwd. Deze fasen komen ook terug in de vorm van de paleizen van de koningen en de soorten klei die voor de verschillende gebouwen zijn gebruikt.

Er zijn drie grote fasen te onderscheiden in de bouw van Chan Chan. De eerste fase is van 850 tot en met 1100. De belangrijkste bouwwerken in deze periode zijn de Chayquac paleis en het Uhle paleis. In deze periode werden ook de eerste adminstratieve kantoren gebouwd.

Restauratie van Chan Chan

Bron: Latin American Studies

De tweede fase was de gouden fase van de Chimu cultuur.  Deze periode was van 1100 tot en met 1370. De mooiste paleizen werden in deze periode gebouwd. een van die paleizen is de grootste van heel Chan Chan. Dit is het paleis van Gran Chimu. Ook het labyrinth paleis werd in deze periode gebouwd. En aangezien dit de gouden periode was werden ook veel pleinen en magazijnen gebouwd.

De laatste fase is die van de teloorgang. Al voor de inca’s de stad veroverden was de Chimu cultuur al in een recessie. Dat kan je ook zien aan de gebouwen die in deze derde fase werden gebouwd. De gebouwde paleizen zijn in deze periode kleiner. Deze periode duurde van 1370 tot en met 1470. De hoeveelheid inwoners was op het eind van deze periode al veel lager.

Daarna kwamen de Spanjaarden. Deze deden niets met Chan Chan, behalve het leegplunderen er van. Francisco Pizarro is de stichter van Trujillo, de naast Chan Chan gelegen stad, die tegenwoordig nog steeds bestaat.

Omdat de ruïnes van klei zijn hebben ze meer last van erosie dan de inca ruïnes. Hierdoor is men nu druk bezig om het complex te restaureren. Tegelijkertijd doen ze ook nog archeologisch onderzoek. Dit duurt lang, omdat het complex van Chan Chan zo groot is.

Hoe je Chan Chan kunt bezoeken

Niet veel toeristen bezoeken Chan Chan. Dit heeft te maken met het feit dat deze bezienswaardigheid bij Trujillo ligt. En Trujillo ligt niet op de meest gangbare route voor toeristen. Deze meest gangbare route voor toeristen wordt ook wel de gringo route genoemd.

Peruanen gebruiken het woord gringo voor buitenlanders en dan voornamelijk personen uit de Verenigde Staten. Natuurlijk zijn de meeste toeristen buitenlanders. Vandaar de naam.

De gringo route begint in Lima. Na Lima gaat de route naar Ica. Wanneer je meer over Ica wilt weten lees dan mijn artikel over alle bezienswaardigheden en activiteiten in deze stad. Na Ica volgt Nazca met een vlucht over de beroemde Nazca lijnen. Ook over de Nazca lijnen staat op deze website een interessant artikel. Lees dat hier. Na Nazca volgen Arequipa, Puno en Cuzco om uiteindelijk terug te keren in Lima.

Trujillo ligt niet op deze route en daardoor komen er veel minder toeristen naar Chan Chan. Want vanuit Trujillo is de beste mogelijkheid om deze ruïne te bezoeken. Vanuit het centrum van de stad is het maar een kwartier rijden met de auto om bij Chan Chan te komen. Het is dus goed bereikbaar. Er rijden ook bussen naar deze bezienswaardigheid.

Dus als je in Trujillo bent is het makkelijk om deze ruïnes te bezoeken. Alleen dan moet je wel eerst in Trujillo komen. Dit kan op twee manieren, de langzame en de snelle. De langzame is met de bus. Deze rit duurt ongeveer 10 tot 12 uur. Dit is afhankelijk van de busmaatschappij. In Peru zijn er verschillende busmaatschappijen voor de rit van Lima naar Trujillo, zodat je Chan Chan kan bezoeken.

De snelle route is veel sneller. Dit komt doordat er een vliegveld is bij Trujillo. De vlucht duurt iets meer dan een uur. Je zal hierdoor wel uitgeruster op de plaats van bestemming aankomen.