Chinchero, het dorp, de bezienswaardigheden en wat er te doen is

Chinchero is een dorp in de heilige vallei bij Cuzco. Veel toeristen bezoeken dit dorp. Maar waarom? Want welke bezienswaardigheden zijn er? En wat is er te doen?

Chinchero was al een belangrijke plaats in de tijd van de inca’s. Ze noemden dit dorp de geboorteplaats van de regenboog. Naast de inca ruïnes is de naastliggende kerk een mooie bezienswaardigheid, maar dan moet je wel binnen in de kerk zijn. Echter Chinchero draait tegenwoordig vooral om het weven van Peruaanse textiel met al haar kleuren. Dat doen ze op de traditionele manier en de vriendelijke mensen laten het graag zien bij hun weefdemonstraties.

Lees dus hier waarom Chinchero de geboorteplaats is van de regenboog en wat je allemaal kunt zien en doen in Chinchero.

Chinchero, het dorp

Chinchero is een dorp vlakbij Cuzco. Dat is één van de redenen dat er jaarlijks veel toeristen komen. De afstand van Cuzco tot Chinchero is maar zo’n 27 km. Met de auto doe je daar ongeveer net iets minder dan 40 minuten over.

Het is maar een klein dorp. Er wonen namelijk maar zo’n 900 inwoners. Het de verhouding van het aantal toeristen ten opzichte van de lokale bevolking van het dorp is vaak groot. Dit geeft een soort vakantiesfeer en dat is natuurlijk erg aangenaam op je reis door Peru.

Wat iets minder aangenaam kan zijn is de hoogte, waarop Chinchero ligt. Dit dorp ligt namelijk op zo’n 3762 meter boven zeeniveau. Vergelijk de hoogteligging van dit dorp met andere belangrijke plaatsen in Peru op deze pagina.

Met een hoogte van 3762 meter boven zeeniveau is er kans op hoogteziekte. Het is dan ook verstandig om mijn pagina over hoogteziekte en de maatregelen die je er tegen kan nemen te lezen.

De geschiedenis van Chinchero

Túpac Yupanqui

Ook voor de inca’s was het dorp Chinchero van belang. Dat kan je nu natuurlijk nog terugzien aan de ruïnes. Maar later daar meer over. Een van de laatste inca koningen had hier zijn paleis. Dit was Túpac Yupanqui. Deze inca koning was de vader van Huayna Capác. En dat was de inca koning waar de ondergang van het inca rijk onbedoeld mee begon. Lees het hele verhaal over het verdwijnen van de inca’s hier. Het is een zeer interessant verhaal over een broederstrijd.

Maar terug naar Túpac Tupanqui, die dus een paleis in Chinchero had gebouwd. Waarschijnlijk vond hij het erg prettig wonen in deze regio. Misschien had dat ook een bijzondere reden. De inca’s noemden Chinchero namelijk de geboorteplaats van de regenboog. En aangezien ze de zonnegod inti vereerden, heeft de regenboog ook een speciale plaats in de religie van de inca’s.

De reden dat Chinchero de geboorteplaats van de regenboog wordt genoemd is het feit dat er vaak regenbogen voorkomen bij deze plaats. Dus mocht je hier zijn, let dan ook op de lucht of je hetzelfde kan zien als de inca’s: de regenboog.

Manco inca

Nadat de Spanjaarden heel het inca rijk hadden veroverd. Deden ze in Chinchero wat ze ook op andere plaatsen deden. Ze vernietigden de bouwwerken van de inca’s en bouwden hun eigen gebouwen op de restanten van de inca bouwwerken.

Natuurlijk waren de inca’s daar niet zo blij mee. Een van de nakomelingen van de inca’s was Manco Inca. Hij verzette zich tegen de Spanjaarden. Dit deed hij door met zijn volgelingen Cuzco te belegeren. Dat liep uit op een veldslag. Deze veldslag verloor Manco Inca. En hij besloot te vluchten. Zijn vluchtweg liep door het dorp Chinchero heen.

Daar besloot hij het hele dorp in brand te steken. Dit vertraagde de achtervolging van de Spanjaarden op Manco Inca. De Spanjaarden moesten de brand blussen en hadden nu geen onderdak en voedsel meer in Chinchero. Dit zorgde er voor dat Manco Inca voldoende tijd had om te ontsnappen.

De inca muren die er nu nog staan in Chinchero hebben dus niet alleen de vernietigingen van de Spanjaarden doorstaan, maar ook de brand, die aangestoken was door Manco Inca. Dit zegt iets over de uitmuntende bouwkunsten van de inca’s.

Bezienswaardigheden van Chinchero

De ruïnes van Chinchero

Veel van de oorspronkelijke inca bouwwerken zijn door de tijd vernietigd. Maar er zijn nog een aantal ruïnes over. Met name de terrassen kunnen de tijd goed doorstaan.

Ruïnes van Chinchero

Bron: Chinchero Adventures

Maar in de tijd van Túpac Yupanqui was er veel meer. Zijn paleis was hier gebouwd. Je kan er ook een troon zien, die in de steen is uitgehouwen.

Daarnaast is er nog een belangrijk aspect om te weten. Chinchero was namelijk van vitaal belang voor het bestaan van Cuzco. Bij Chinchero ligt namelijk het meer Piuray. Dit meer was de bron van water voor heel Cuzco.

De inca’s hadden dus een kanaal gemaakt van Chinchero naar Cuzco, zodat ze in Cuzco water konden drinken. Dat is eigenlijk onvoorstelbaar, omdat de afstand tussen Chinchero en Cuzco ongeveer zo’n 27 km is.

Op zich zijn er mooiere inca ruïnes om te bezichtigen, zoals Tipón en Machu Picchu. Maar mocht je toch in Chinchero zijn, dan is het zeker leuk om deze ruïnes te bekijken.

De kerk

Vlakbij de inca ruïnes van Chinchero is er een kerk. De kerk heet Iglesia de Nuestra Señora de la Natividad. Zoals gebruikelijk werden kerken door de Spanjaarden gebouwd op de restanten van de vernietigde inca gebouwen. Deze kerk is daar geen uitzondering op.

De buitenkant van de kerk van Chinchero

Bron: Andean Web Travel

Maar de buitenkant van deze kerk is niet zo indrukwekkend. Ik weet niet of dat door de branden van Manco Inca komt of dat er een andere reden is, maar de kerk ziet er van buiten een beetje uit als een schuur. En dat is natuurlijk niet wat je verwacht van een rooms katholieke kerk.

Binnenkant van kerk Chinchero

Bron: Global-Geography

Echter zit bij veel zaken de schoonheid van binnen. En dat is bij deze kerk in Chinchero zeker het geval. Binnen in deze kerk zijn namelijk enorm veel decoraties, schilderingen en beelden. Vooral het houten plafond is indrukwekkend. En als je goed oplet dan zie je de invloeden van de inca cultuur terug in de schilderijen met bijbelse taferelen.

Wat er verder nog te doen is in Chinchero

De markt

In dit dorp is een markt. Deze is erg de moeite waard om te bezoeken. Langs de onverharde paden ligt het koopwaar op de grond. Veel van de producten zijn de typische Peruaanse doeken en textiel. In vele kleuren liggen deze in de marktkramen. Dat is natuurlijk niet vreemd, want Chinchero is een bakermat van het weven van Peruaanse doeken.

Markt van Chinchero

Bron: Andean Web Travel

En natuurlijk zijn er niet alleen Peruaanse doeken, maar er zijn ook complete producten, dan dit typische Peruaanse textiel, zoals tassen, kleren, onderzetters en meer. Maar naast deze producten zijn er nog andere producten, zoals muziekinstrumenten. Ik heb hier zelf bijvoorbeeld een panfluit gekocht.

Maar je kan op deze markt ook eten kopen. Het Peruaanse fruit is altijd lekker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lucuma of de cherimoya. De geur van het fruit op een markt is altijd fenomenaal. En daar is de markt van Chinchero geen uitzondering op.

Van een bezoek aan de markt van Chinchero zal je dan ook geen spijt krijgen. Het is namelijk een genot voor je zintuigen.

Weefdemonstraties

Zoals al beschreven is Chinchero een belangrijke plaats voor het weven de Peruaanse doeken en textiel. Op diverse plaatsen in dit dorp kan je weefdemonstraties bezoeken. Dit is zeer interessant, want het gehele weefproces inclusief het verkrijgen van de wol en het kleuren van de wol is natuurlijk. De wol komt meestal van een alpaca en die is lekker zacht.

Weven in Chinchero

Bron: The Threadright Foundation

Bij zo’n demonstratie zal je het gehele proces te zien krijgen. Dit betekent dus dat je kunt zien hoe ze de wol schoonmaken en hoe ze de wol kleuren. Dat is waar het Peruaanse textiel zo bekend om zijn. Na een bezoek aan zo’n weefdemonstratie in Chinchero weet je alle geheimen over hoe ze de verschillende kleuren maken.

Ook het spinnen van de wol naar garen wordt getoond. En natuurlijk bij een weefdemonstratie hoort natuurlijk ook het uiteindelijke weven. Het is zeer interessant om dit gehele proces van dichtbij te bekijken.

Musea

Mocht je na een weefdemonstratie nog meer willen weten over het weven van het Peruaanse textiel dan zijn er nog een aantal musea over dit onderwerp in Chinchero. Een van die musea zit bij het Plaza de armas van dit dorp. Maar het meeste wat je in deze musea ziet zal je ook zien bij een weefdemonstratie.

Daarnaast is er natuurlijk nog het museum van over de ruïnes van Chinchero. Dit heeft een ander onderwerp dan het weven en is natuurlijk heel goed te combineren met een bezoek aan de ruïnes zelf, omdat het museum direct bij de ruïnes ligt.

Er is dus voldoende te doen in Chinchero. En het mooie is dat een dagtrip makkelijk te maken is vanuit Cuzco.