Chivay uitvalsbasis voor de Colca Canyon, warmwaterbronnen en meer

Tijdens mijn reizen in Peru ben ik een aantal keer in Chivay geweest. Veel wordt dit alleen gezien als uitvalsbasis voor de Colca Canyon, maar er is meer.

Chivay is een Peruaans dorp gelegen op een hoogte van 3630 in het Andesgebergte. Het is een ideale plaats om de excursies te beginnen in de Colca Canyon, zoals naar Cruz del Condor. Maar er zijn meer dingen te doen in Chivay, zoals het bezoeken van de stenen inca brug of de warmwaterbronnen van Chivay. Je kan zelfs een tokkelparcours doen. 

Het dorp Chivay in de Peruaanse Andes

Chivay is een dorp in de Andes. Voor een dorp in de Andes wonen er best nog een aantal mensen. In de Andes zijn er namelijk weinig echte grote steden. Daarom is dit dorp de hoofdstad van de provincie Caylloma. Het totale aantal inwoners ligt namelijk rond de 5000.

Zij zijn allen geacclimatiseerd aan de hoogte. En dat is ook wel nodig want het dorp ligt op een hoogte van ongeveer 3630 meter boven zeeniveau. Mocht je hoogteligging van andere steden en dorpen in Peru willen weten kijk dan hier.

Net als bijna elke stad of dorp in Peru heeft Chivay een centraal plein in het centrum. Dit centrale plein heet plaza de armas. Op het plein is een mooie fontein. Rond dit plein staan de belangrijkste gebouwen van het dorp, zoals het gemeentehuis, de parochie en het politiebureau. Ook zijn hier diverse restaurants voor de toeristen die Chivay gebruiken als uitvalsbasis.

Wat Chivay bijzonderder maakt is de poort.

Poort van Chivay

Wanneer je het dorp binnenrijdt dan kom je door een poort. Boven op de boogpoort staat de naam van het dorp. Het is een mooie manier van het dorp binnenkomen en voor sommige toeristen een mooi punt voor een foto.

Een ander punt dat kenmerkend is voor Chivay is dat het dorp is gelegen aan de oevers van de rivier Colca.

Chivay ligt in de Colca Canyon

Het dorp ligt in de Colca Canyon. Rondom het dorp zijn grote pieken van het Andesgebergte. Zoals je hebt kunnen lezen leven er niet zoveel mensen in dit gebied. Er is dus veel te genieten aan natuurschoon en van de enorm mooie uitzichten.

Een van de meest bezochte plaatsen in de Colca Canyon is het uitzichtpunt Cruz del Condor. Hier vliegen elke dag de condors langs.

Condor

Hier kan je zeker een mooie foto maken van deze grote vogel. Het is dus zeker de moeite waard om een uitstapje van Chivay te maken naar deze plaats.

Daarnaast worden er trektochten georganiseerd vanuit Chivay. In deze trektochten loop je door het Andesgebergte. Je hebt hiervoor door de hoogte wel een goede conditie nodig en je moet ook aan de hoogte zijn geacclimatiseerd.

Maar als je wilt genieten van de enorme uitzichten van het Andesgebergte dan is zo’n trektocht een hele mooie optie. Je komt op plaatsen die een stuk minder toeristisch zijn dan Cruz del Condor. Bovendien zul je veel bergtoppen zien, zoals die van de vulkaan Subancaya. Je zult je door de hoge bergen klein voelen, maar het is wel een ervaring voor de rest van je leven.

Bezoek aan de inca brug in Chivay

Misschien minder spannend is een bezoek aan de inca brug in Chivay. Zoals gezegd stroomt er door Chivay de rivier Colca. Deze rivier stroomt door de Colca Canyon. Daar waar de rivier door Chivay loopt zijn de rotswanden erg steil.

Inca brug van Chivay

Zoals je op de foto kan zien is de rivier niet zo breed. Maar het hoogteverschil tussen het waterpeil van de Colca rivier en de brug is wel groot. Zonder deze brug zou je niet snel van de ene kant van de rivier naar de andere kant kunnen.

De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers. Ernaast ligt een andere brug voor gemotoriseerd verkeer. Het grote hoogteverschil maakt het zeer indrukwekkend. Bovendien als je van de juiste kant een foto maakt dan heb je een heel mooi plaatje.

De warmwaterbronnen van Chivay

Bij Chivay zijn ook warmwaterbronnen. Wanneer je naar het noordoosten gaat langs de Colca rivier, dan kom je uiteindelijk vanzelf uit bij deze warmwaterbronnen. Officieel zijn dit de warmwaterbronnen van Calera. Maar met een auto liggen de warmwaterbronnen maar 9 minuten van Chivay. Ze zijn dus goed bereikbaar.

Na een trektocht is het bezoek aan deze warmwaterbronnen een verademing. Door het warme water komen de spieren weer tot rust. Mocht je geen trektocht hebben gedaan dan is een bezoek aan deze warmwaterbronnen zeker niet overbodig.

In het water van deze bronnen zitten mineralen. Volgens de lokale bevolking zouden deze geneeskrachtig zijn, bijvoorbeeld tegen artritis. Aangezien ik geen artritis heb kan ik dit niet beamen. Wel is duidelijk dat de mineralen die op deze plaats in het water zitten koper, zilver, zink en ijzer zijn. Ze geven het water een mooie groene kleur.

Op deze plaats komt het water met een temperatuur van 85˚C uit de bodem. Het grondwater wordt door geothermie tot deze temperatuur opgewarmd en sijpelt dan door de aardkorst. Dit soort warmwaterbronnen komen vaak voor in vulkanische gebieden en het vulkanische gebied van Chivay is hierbij dus geen uitzondering.

In het bad is het water geen 85˚C meer. Het is daar zo’n 38˚C. Ideaal dus om het er dus lekker van te nemen.

Tokkelen bij Chivay voor de avonturiers

Sinds 2010 kan je tokkelen bij Chivay. Iets ten noorden van de warmwaterbronnen zijn er door een bedrijf een aantal tokkelbanen gemaakt over de Colca Canyon. Dit bedrijf heeft verschillende parcours gemaakt. Hierdoor kan elke avonturier kiezen voor zijn eigen niveau.

Er is een circuit om lekker van de omgeving te genieten. Maar er is ook een circuit voor de waaghalzen, waarbij je zelfs een snelheid van meer dan 80 km/uur haalt. De tijdsduur van de verschillende parcours is verschillend en is ook afhankelijk van de grote van de groep.

Lees op hun website meer over dit bedrijf en de verschillende tokkelbaan parcours.

Bezoek aan Chivay is de moeite waard

Er is dus genoeg te doen in Chivay. Er zijn niet heel veel verschillende dingen te doen, maar de dingen die er te doen zijn, zijn zeker de moeite waard. De verblijftijd in het dorp hoeft dan ook niet lang te zijn. Mocht je geen trektocht doen door de Colca Canyon dan zal één overnachting voldoende zijn. Mocht je wel een trektocht willen doen dan is je verblijftijd afhankelijk van de duur van je trektocht.

Hoe lang je verblijftijd ook is, zorg er wel voor dat je geniet in Chivay.