De condor van Peru | leefgebied – spanwijdte – voortplanting – eten

De condor is één van de meeste indrukwekkende dieren die ik heb gezien in Peru, maar wat is er allemaal bijzonder aan deze vogel?

Ik heb het een en ander uitgezocht over de condor. Het beste is de condor te zien in de Colca Canyon bij het Cruz del condor in Peru. De officiële naam van deze vogel is andescondor of in het latijn ‘Vultur gryphus’. Hij staat bekend om zijn afmetingen. De spanwijdte van deze vogel bedraagt dan ook zo’n 3 meter. Meer specifiek over de condor kun je hieronder lezen.

Het leefgebied van de condor

De condor komt voor in Peru. Dit is met name in de strook van het Andes gebergte. Ook komt de condor voor aan de kust van Peru. Hij houdt van open vlakten en niet van bomen, omdat hij vanuit grote hoogte zijn eten moet kunnen vinden. Door de grote hoeveelheid bomen in het oerwoud van Peru komt hij daar nauwelijks voor.

Leefgebied van de condor

In het gekleurde gebied van de kaart leeft de condor. Dus eigenlijk komt hij voor aan de gehele westkust van Zuid Amerika. Dus de condor leeft ook in Chili, Ecuador, Venezuela, Bolivia en Colombia. Hij leeft zelfs in een klein gedeelte van Argentinië.

Deze vogel is dus niet uitsluitend een Peruaanse vogel. Het is een Zuid Amerikaanse vogel. Buiten de al genoemde landen vliegt hij wel eens naar Paraguay of Brazilië. Toch is Peru wel één van de landen met het grootste oppervlak waar de Andescondor, zoals deze vogel ook wel wordt genoemd, leeft.

Beste plaats om de condor te zien

Peru is ook het land met de plaats waar je deze vogel het best kant zien.

Andescondor in Cruz del condor in Peru

Deze locatie is Cruz del Condor. Deze plaats ligt in de Colca Canyon en is goed te bereiken vanuit Chivay. Op deze plaats komen de vogels maar op enkele meters van je langs vliegen. Het is dus een geweldig punt om een foto te maken van deze enorme vogel. Ook het panorama om deze plaats is geweldig. De rivier stroomt zo’n 1200 meter onder dit punt en er is uitzicht op de bergen uit de Andes, waaronder de Nevado Mismi.

Voor Peru is het de beste plaats om de condor in het wild te spotten. Eigenlijk geldt dit voor heel Zuid-Amerika. Nabij Cruz del Condor zijn namelijk een aantal nesten van deze vogel. Het is dus de vaste woonplaats van deze dieren. Daarom is het bijna gegarandeerd dat je de vogel ziet als je naar deze locatie komt.

Ze zijn alleen niet de gehele dag te zien. Met name in de ochtend is het een goede tijd om op deze locatie de vogel te zien. Ook aan het eind van de middag maak je hier een goede kans op. In de tussentijd zoekt de Andescondor naar eten en het eten van de condor is niet altijd te vinden op deze plaats.

Wat een condor eet

Voor zijn voedsel vliegt de vogel soms wel meer dan 200 km. Hierdoor heeft hij een groot leefgebied nodig. De Latijnse naam van de Andescondor is Vultur gryphus. Mocht je een beetje in Latijnse dierennamen zitten, dan weet je nu dat de condor een gier is.

Gieren zijn aaseters. Ze zoeken van grote hoogten naar kadavers van dode dieren. Langs de kust is hij op zoek naar dode zeezoogdieren, zoals zeeleeuwen. Wanneer hij op het land zoekt naar eten, dan probeert hij voornamelijk grote  landzoogdieren op te speuren. Dit kunnen alpaca’s of lama’s zijn.

Zoals je ziet richt hij zich met name op grote kadavers. Dit heeft twee redenen. Ten eerste is de condor een grote vogel. Dit betekent dat hij veel voedsel nodig heeft om te kunnen overleven. Het is daarom makkelijker om één groot kadaver te vinden en op te eten. Het vinden van meerdere kleinere kadavers kost meer energie en is moeilijker.

De tweede reden is eigenlijk eenvoudig. De condor vliegt op een grote hoogte om de dode dieren op te speuren. Hierdoor kan deze vogel alleen de grote kadavers zien. De kleine kadavers zijn te klein om van de grote hoogte te kunnen spotten. Deze aaseter vliegt daar dan vaak aan voorbij.

Soms gebruikt de Andescondor een truc voor het vinden van eten. Hij volgt dan één van de roofdieren uit de Andes. Een bewegend dier is namelijk makkelijker te spotten vanaf de hoogte waarop de Andescondor vliegt. Wanneer het roofdier dan een prooi heeft gevangen dan komt deze vogel om de prooi af te pakken wanneer het een klein roofdier is of hij wacht om de resten van de prooi op te eten.

Mocht hij helemaal geen kadavers kunnen vinden, dan zijn de nesten van andere Andescondors niet veilig. Deze vogel eet namelijk dan de eieren uit het nest op.

Afmetingen, spanwijdte en kenmerken van de condor

Zoals gezegd is de condor een flinke vogel.

Andescondor

Maar er zijn meer kenmerken. Op de foto hierboven kan je de kenmerken goed zien. Ten eerste is er de kale kop van de de vogel. Dit is gelijk aan alle gieren. De kale kop is functioneel. Omdat zijn hoofd veel in dode kadavers gaat om te eten, zou deze wanneer hij veren op zijn kop had vies worden. Een kale kop is makkelijker schoon te houden.

Daarnaast heeft hij over de rest van zijn lichaam wel veren. Hij heeft een prachtig zwart verendek over het grootste deel van zijn lichaam. Volwassen vogels hebben grote witte vlekken of witte banden die door het zwarte verendek lopen.

Ook heeft de Andescondor iets wat heel kenmerkend is voor hem. Hij heeft een witte kraag. Dat is op de foto goed te zien. Deze witte kraag is bij mannetjes groter dan bij vrouwtjes.

Een ander verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes is de rode kam of kroon op de kop van de condor. Bij mannetjes is deze kroon aanwezig en bij vrouwtjes niet. Biologen geven aan dat de kleur van deze kroon en die van de huidplooien in de nek kunnen veranderen en dat dat gebeurt om sociale signalen aan hun soortgenoten te communiceren.

Het laatste verschil tussen mannetjes en vrouwtjes zijn de afmetingen. Mannetjes zijn net zoals bij veel dieren groter dan vrouwtjes. Dit begint natuurlijk bij het gewicht. Volwassen vrouwencondors hebben een gewicht van tussen de 8 en 11 kg. De volwassen mannetjes hebben een gewicht van tussen de 11 en 15 kg. Het verschil is dus zo’n 3 tot 4 kg.

De condor is een enorme vogel. De lengte van kop naar staart is zo’n 1.3 m. Door het gewicht is het al verrassend dat hij vliegt. Dit heeft te maken met de spanwijdte van de vogel. De spanwijdte van de condor is maximaal zo’n 3.20 meter. Hoewel dit niet de grootste spanwijdte is van alle vogels heeft de andescondor wel het grootste vleugeloppervlak van alle vliegende vogels. Dat is nodig om met zijn gewicht te kunnen vliegen.

Vliegen met thermiek

Het zou voor een condor veel energie kosten als deze met zo’n gewicht moet vliegen zonder dat hij een speciale truc heeft. Maar de condor heeft een speciale truc. Hij vliegt namelijk met behulp van thermiek.

Thermiek is het opstijgen van warme lucht. Het zonlicht dat de aarde verwarmt valt op verschillende ondergronden. Wanneer de ondergrond minder vocht bevat, daar verwarmt de bodem sneller. De lucht boven deze ondergrond verwarmt ook sneller. Deze lucht stijgt op.

Daar maakt de condor gebruikt van. Hetzelfde geldt voor zweefvliegtuigen. De thermiek is echter lokaal. Hierdoor moet de condor rondjes cirkelen om in de thermiekbel te blijven. Door dit te doen met zijn gespreide vleugels stijgt hij omhoog.

Wanneer hij hoog genoeg is kan hij zweven naar waar hij naar toe wil. Dit kan zijn een kadaver of zijn nest. Hij kan ook naar een andere thermiekbel gaan om nog grotere afstanden te kunnen vliegen.

Door deze techniek hoeft de condor weinig te bewegen met zijn vleugels. Hierdoor bespaart hij enorm veel energie en het is de reden dat hij met zijn gewicht en zijn vleugeloppervlak kan vliegen.

De levensloop van de condor

Nadat een ei van de condor is uitgekomen leeft het condorkuiken zo’n 6 maanden in het nest. Het condorkuiken wordt dan gevoerd door zijn beide ouders. Na deze zes maanden vliegt de condor uit. In de daaropvolgende zes maanden wordt hij nog steeds gevoerd door beide ouders.

Daarna moet hij op eigen benen staan. Tot hij ongeveer 5 of 6 jaar oud is leert hij om te overleven in het wild. Hij leert beter te vliegen en hij leert om kadavers te vinden.

Op zijn 5e of 6e levensjaar wordt de condor volwassen. De mannetjes gaan dan op zoek naar een levenspartner. Dit hoeft hij maar één keer te doen, omdat condors monogaam zijn. Nadat ze hun levenspartner hebben gevonden blijven ze de rest van hun leven bij elkaar.

Het belangrijkste van het condorkoppel is voor nageslacht zorgen. Daarvoor bouwen ze eerst een nest. De nesten van condors bevinden zich vaak op ontoegankelijke rotsrichels. Dit maakt het lastig voor roofdieren om de eieren uit het nest te roven.

Na het uitkomen van de eieren worden de jonge condors een jaar lang verzorgd. Daarna heeft het condorkoppel een jaar rust. Ze leggen namelijk maar één keer in de twee jaar eieren. De snelheid van voortplanting is ook één van de redenen dat de condor een bedreigde diersoort is.