Peruaans eten: 25 lekkere gerechten uit de Peruaanse keuken

In de tijd dat ik in Peru heb gewoond heb ik veel Peruaans eten gegeten. Het is verrukkelijk. Daarom is hier een advies over de de beste gerechten die je in Peru kunt eten.

De Peruaanse keuken is enorm uitgebreid. Dit komt mede door de grote hoeveelheid ingrediënten die voorradig zijn. Ook zijn er door invloeden van buitenaf heerlijke gerechten ontstaan. Naast het eten van cavia is er in Peru nog veel meer te eten. Zo zijn er de populairste gerechten lomo saltado en aji de gajina. Maar er zijn ook lekkere toetjes, zoals arroz con leche en tres leches. De keuze is reuze. Daarom heb ik hier een lijst met de lekkerste gerechten van het Peruaanse eten samengesteld. Deze gerechten uit de Peruaanse keuken zullen je niet teleurstellen.

Peruaans eten: hoofdgerechten

1. Tacu tacu

Peruaans eten is er vol op. Er zijn veel verschillende Peruaanse gerechten. En alhoewel de aardappel oorspronkelijk uit Peru komt is een van de hoofdingrediënten uit de Peruaanse keuken rijst. Een voorbeeld van een Peruaans gerecht met rijst is tacu tacu.

Peruaans eten: tacu tacu

Bron: Taste atlas

Tacu tacu is typisch creools eten. In Peru heet dit comida criolla. Dat betekent dat de manier van voorbereiden een mix is van de Europese, Afrikaase en Precolombiaanse cultuur. Veel Peruaanse gerechten zijn beïnvloed door deze wijze van bereiden en vallen dus onder de noemer comida criolla.

Maar nu terug naar tacu tacu. Het is een rijstgerecht. De gekookte rijst wordt gemengd met bonen en op smaak gemaakt met kruiden en chilipeper.

Deze mengsel wordt zo gebakken in een wok dat er een soort vaste koek ontstaat. Door de bonen en de rijst zit er veel energie in. Wel is dit een vrij droog Peruaans gerecht, omdat nagenoeg al het vocht uit het mengsel wordt gebakken.

Echter ook dat heeft weer een voordeel, omdat de smaak daardoor geconcentreerd wordt. De smaak is dus sterk.

Tacu tacu wordt niet alleen geserveerd. Om het nog lekkerder te maken komt er meestal een gebakken schnitzel van rundvlees bij. Ook wordt het daarnaast vaak geserveerd met een spiegelei. Het geel van het spiegelei maakt het mengsel van de tacu tacu dan weer lekker smeuig.

2. Lomo saltado

Een ander gerecht van Peruaans eten is lomo saltado.

Peruaans eten: lomo saltado

Bron: Taste atlas

In de Peruaanse keuken worden bij dit gerecht stukjes rundvlees gewokt met rode ui en tomaat. De stukjes rundvlees zijn vooraf gemarineerd met een kruidige mix en ongetwijfeld wat chilipeperpasta.

Dit gerecht wordt altijd geserveerd met rijst en friet. De friet in Peru is niet zoals je die in Nederland kan verwachten. De friet wordt maar eenmaal gefrituurd en zal wanneer deze op je bord verschijnt niet erg knapperig zijn. Bij lomo saltado zal dat zelf iets minder zijn, omdat het smaakvolle bakvocht van het vlees mee wordt geserveerd. Dit geeft zeker een goede smaak aan het eten.

De aziatische invloed in Peru is de oorsprong van dit Peruaanse eten. In de 19e eeuw kwamen er namelijk Chinese immigranten naar Peru. Deze brachten hun eigen kooktechnieken mee, waaronder de wok. Zij maakten dan ook als eerste lomo saltado.

Een variant op de lomo saltado is de pollo saltado. Dit is hetzelfde gerecht, maar hierbij is het rundvlees vervangen voor kip. Zelf heb ik de voorkeur voor lomo saltado, omdat dat meer smaak heeft.

3. Pachamanca

En dan nu één van de meest bijzondere Peruaanse gerechten. Dit is het hoogtepunt van Peruaans eten. Het pachamanca.

Peruaans eten: pachamanca

Bron: Andina.pe

Zoals je op de foto kan zien zitten er veel verschillende ingrediënten in pachamanca. Niet altijd zitten er dezelfde ingrediënten in het gerecht. Maar er kunnen de volgende ingrediënten worden gebruikt:

 • lam
 • alpaca
 • varken
 • kip
 • aardappel
 • zoete aardappel
 • cassave
 • yuca
 • maïs
 • humitas (soort van maïscake)
 • chilipepers

Het bijzondere aan dit gerecht is de manier van voorbereiden. Het wordt namelijk bereidt in een oven in de grond.

In een gat in de grond worden de ingrediënten, vaak omwikkeld met bananenbladen,  gedaan met gloeiend hete stenen. Het geheel wordt afgedekt met grond bladeren en stenen. Na een lange tijd wordt alles uit de kuil gehaald, waarna het wordt opgegeten.

Het meemaken van de voorbereiding is al een ervaring op zich. Dus wanneer je dit kan zien, dan is dat zeker een aanrader.

4. Arroz con pato

Het volgende gerecht is minder spectaculair om klaar te maken. Maar het is wel echt Peruaans eten. het is arroz con pato.

Peruaans eten: arroz con pato

Bron: Deliciosi.com

De naam van het gerecht zegt exact wat het is: rijst met eend. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit de streek van Lambayeque. En het stamt uit de tweede helft van de 19e eeuw. Het valt daarmee ook on comida criolla.

De smaak is een beetje pittig en een beetje zuur. Er zijn zoals de naam van het gerecht zegt twee hoofdingrediënten. Dat zijn rijst en eend. Het geheel wordt op smaak gemaakt met knoflook, azijn, chilipeper en koriander. Soms wordt er ook voor de smaak ook bier bij het koken van de rijst gedaan.

Een variatie op dit gerecht is arroz con pollo. Hierbij is de eend vervangen door kip. De smaak is nagenoeg hetzelfde. Bij beide gerechten worden vaak de poten gebruikt van de eend of de kip. Dat is dus lekker kluiven.

5. Aji de gallina

Op nummer 5 van het Peruaanse eten staat één van mijn favorieten. Dat is aji de gallina.

Peruaans eten: aji de gallina

Bron: De comida peruana

Aji de gallina schijnt in Peru geïntroduceerd door de eerste slaven die de Spanjaarden naar Peru brachten. Dit gebeurde al in de 16e eeuw. Ondanks deze leeftijd is het gerecht nog steeds erg populair bij de Peruanen.

Aji de gallina is een saud van gekookte kip met gele Peruaanse pepers, walnoten en knoflook. Verder wordt het op smaak gemaakt met andere kruiden. Het is een vrij pittig gerecht. De pittigheid is wel afhankelijk van de kok.

Naast de saus horen bij dit gerecht gekookte rijst, gekookte aardappelen en hard gekookte eieren. Vaak bestaat de garnering uit zwarte olijven en wat sla.

In ieder geval is dit Peruaanse gerecht goed te eten. Het is een belangrijk gerecht van de comida criolla.

6. Ceviche

Zelf eet ik geen vis, maar dit gerecht mag niet ontbreken in deze lijst. Dat komt omdat ceviche zonder twijfel het meest favoriete visgerecht in Peru is.

Eten als onderdeel van de Peruaanse cultuur - ceviche

Ik mag jullie dit Peruaans eten dan ook niet onthouden. Vooral een visliefhebber moet dit gerecht minimaal één keer tijdens zijn verblijf proeven. Het wordt namelijk anders klaargemaakt dan alle andere visgerechten.

Een rauwe vis wordt in stukken gegaard met limoensap. De vis wordt voornamelijk op smaak gemaakt met chilipeper. Vaak wordt dit Peruaanse gerecht geserveerd met maïs en met zoete aardappel.

Vaak kun je dit gerecht alleen eten bij de lunch, omdat het gemaakt moet zijn van verse vis. De visrestaurants , cevicherias, zijn vaak alleen voor de lunch geopend. Mocht je dus ceviche willen eten dan is dat het beste tussen de middag. Voor iedereen die liever geen vis eet in een visrestaurant is er in elk visrestaurant één gerecht dat geen vis heeft. En dat is vaak lomo saltado. Gelukkig hou ik wel van dat gerecht.

7. Cuy

Je zal misschien wel van dit gerecht hebben gehoord en er een beetje raar bij hebben gekeken. Of je wilt het net als ik bij de eerste keer proberen. In Peru eten ze cavia. Ze noemen het alleen cuy. Het is het bekendste Peruaans eten bij mensen buiten Peru.

Peruaans eten: cuy frito

Bron: Taste atlas

Ik weet dat het niet heel erg aantrekkelijk er uitziet. Maar de smaak is beter dan hoe het eruit ziet. Vaak wordt de cuy gefrituurd geserveerd. Dit is ook de lekkerste voorbereidingswijze.

Voor het eten van cavia heb ik een apart artikel geschreven. Er is namelijk veel over het eten van cavia te vertellen. Ten eerste waarom Peruanen cavia eten. Voor ons is dat raar. Daarnaast wil je eigenlijk weten wat de smaak is van cavia en hoe je cavia eigenlijk moet eten. Lees daarom het artikel dat ik heb geschreven over het eten van cavia.

8. Alpaca

Een ander dier dat veel wordt gegeten in Peru is de alpaca. Dit gebeurt echter voornamelijk in het hooggebergte en niet in Lima. In Lima kan je nagenoeg geen alpaca op de menukaart vinden. Dat begint gelukkig nu wel te veranderen, want alpaca vlees is ontzettend lekker.

Peruaans eten: alpaca

Bron: Alpaca world magazine

Er zijn veel verschillende Peruaanse gerechten met alpacavlees. Dus ik ga geen apart gerecht met alpacavlees beschrijven. Het gaat mij namelijk om het alpacavlees zelf. Ik zou elk gerecht eten met alpacavlees. Wanneer ik buiten Lima in een restaurant ben dan is het eerste wat ik doe kijken op de menukaart of er alpaca op staat. Het is voor mij dan erg raar om geen alpaca te bestellen.

Alpacavlees is zacht en mager. Het smaakt enigszins zoet. Bovendien is alpacavlees gezond. Het zit namelijk vol eiwitten en het is vetarm. Bovendien heeft alpacavlees het laagste cholesterolgehalte van alle verschillende soorten vlees.

Dus ik zou zeggen probeer het tijdens je reis door Peru. Mocht je het niet doen, omdat het lekker is, doe het dan voor je gezondheid. Het is echt Peruaans eten.

9. Kam lu wantan

Zoals ik bij het gerecht lomo saltado al aangegeven heb kwamen er ook Chinese immigranten naar Peru. Zij namen hun gebruiken en kookstijlen mee. Ze hebben dan ook zeker invloed op de Peruaanse keuken. Maar ze hebben zelf ook hun eigen Chinese eten meegenomen. Er zijn veel Chinese restaurants in Peru. De kwaliteit van de Chinese kookstijl met de kwaliteit en de hoeveelheid Peruaanse ingrediënten gaat goed met elkaar samen. Dat blijkt ook wel uit de vele verschillende Chinese gerechten in Peru. Een daarvan is kam lu wantan.

Peruaans eten: kam lu wantan

Bron: World food guide

Zoals in elk land geven de Chinese immigranten hun eigen stijl aan hun kookstijl met de in dat land voorradige ingrediënten. Dat hebben ze gedaan in Nederland, maar dat doen ze ook in Peru. In Peru worden de Chinese restaurants chifa genoemd. Ook het eten van deze restaurants wordt chifa genoemd.

Zoals je op de foto ziet is het een gerecht met verschrikkelijk veel ingrediënten. Een van de belangrijke dingen is dat het met gefrituurde wonton wordt geserveerd. Daarnaast zitten in de kam lu wantan verschillende soorten vlees. Vaak zijn dit kip, varken en rund. Dit is gecombineerd met garnalen. Ook zijn er voldoende groenten, zoals wortels, paprika en bosui. Het totaal smaakt zoetzuur.

Chifa en met name kam lu wantan is dan ook een zeer welkome afwisseling van het andere Peruaanse eten. Chifa vormt wel onderdeel van het Peruaanse eten, omdat je nergens anders in de wereld zulk Chinees eten zal aantreffen.

Voor mij is het zeker één van de favorieten. Maar als je drie jaar in Peru hebt gewoond dan heb je soms ook wel genoeg van comida criolla…

10. Carapulca

Dan nu weer een Peruaans gerecht uit de categorie comida criolla. Het gerecht heet carapulcra

Peruaans eten: carapulcra

Bron: Taste atlas

Dit Peruaans eten is een minder bekend gerecht voor de meeste toeristen. Toch is dit gerecht uit de Peruaanse keuken de moeite waard om te noemen. Het heeft net als vele andere gerechten uit de categorie comida criolla erg veel smaak.

Het is namelijk een stoofschotel. De ingrediënten van deze stoofschotel carapulcra zijn onder meer, varken, pinda saus (andere smaak dan in Nederland) en chilipepers. Maar daarnaast is er nog een belangrijk ingrediënt.

Dat zijn gedroogde aardappels. Door de aardappels te drogen kon men ze vroeger langer bewaren. Hierdoor konden ze een voorraad voedsel opbouwen, zodat de mensen zeker waren dat ze in de toekomst te eten hadden.

De stoofschotel wordt op smaak gemaakt met kruiden zoals mint en komijn. Maar ook uien, knoflook en zwarte peper geven smaak aan de carapulcra. Net zoals met bijna al de comida criolla wordt carapulcra met rijst geserveerd.

Dit gerecht komt minder voor op de menukaarten van Peruaanse restaurants. Maar mocht je het tegenkomen dan is het zeker de moeite waard om het te proberen. Het is namelijk vol van smaak en het smaakt anders dan alle andere gerechten op deze lijst van lekkere Peruaanse gerechten. Het is een aanrader dus.

11. Pollo a la brasa

In met name Lima hebben ze van dit gerecht een hype gemaakt. Zoals er in Nederland overal snackbars bestaan zo bestaan er in Lima overal pollerias. Pollerias zijn restaurants, die pollo a la brasa verkopen.

Peruaans eten: pollo a la brasa

Bron: Diaro ahora

Vaak verkopen deze restaurants ook nog andere grillgerechten, maar hoofdzakelijk verkopen ze pollo a la brasa. Dit gerecht is rond 1950 in Lima ontstaan. Het is dus niet voor niets dat de inwoners van Lima er gek op zijn.

Op zich is het gerecht niet heel bijzonder. Het is namelijk geroosterde kip met friet. Echter door de populariteit in Lima moet pollo a la brasa wel in deze lijst staan met het lekkerste Peruaans eten.

En om eerlijk te zijn ondanks dat het vrij eenvoudig is, is het wel lekker.

Vaak wordt bij familiebijeenkomsten dit gerecht gegeten. Je kan namelijk een hele, een halve of een kwart kip bestellen. Een kwart kip is voldoende voor één persoon. Daarnaast is pollo a la brasa erg betaalbaar. Dat is ook één van de redenen dat het erg populair is in Lima.

12. Salchipapas

Bij dit gerecht zat ik te twijfelen of ik dit bij hoofdgerechten zou zetten of bij Peruaanse snacks. In principe is het een snack, maar vaak wordt er zoveel geserveerd dat het een hoofdgerecht is. Dat zijn salchipapas.

Peruaans eten: salchipapas

Het is een heel simpel gerecht het bestaat namelijk alleen uit friet en stukken worst. Daarboven op wordt dan veel saus gespoten. Het is een ideaal gerecht na een avond drinken.

Zelf maak ik ook nog wel eens salchipapas. Op de foto hierboven kan je het resultaat zien van mijn salchipapas. In Peru ziet het er natuurlijk wel beter uit. Daarnaast is er ook niet echt een vast recept. Naast de hoofdingrediënten friet en braadworst, kan je ook knakworst toevoegen of chipolata. Daarnaast kan je een spiegelei bovenop serveren.

Zelf gebruikte ik hier mayonaise en curry. In Peru hebben ze geen curry ketchup. Ze gebruiken daarvoor in de plaats tomatenketchup. Maar ook andere sauzen worden gebruikt voor salchipapas, zoals aji, mosterd en saus van olijven. Vaak kun je als je dit ergens besteld zelf aangeven welke sauzen je op je salchipapas wilt.

Ongeacht of je het zelf maakt of dat je het in Peru besteld is het in ieder geval genieten.

Peruaanse voorgerechten

13. Causa rellena

Natuurlijk zijn er ook voorgerechten in Peru. Alleen zijn de hoofdgerechten in Peru vaak vrij ruim qua hoeveelheid. Hierdoor is het niet altijd noodzakelijk om een voorgerecht te nemen. De nadruk van dit artikel ligt dan ook niet op de Peruaanse voorgerechten. Maar er zijn er wel twee die ik wil beschrijven, omdat ik ze lekkerste voorgerechten vind van Peruaans eten.

De eerste is causa rellena.

causa

Bron: Valencia Plaza

Causa is een lekker voorgerecht. Er zijn verschillende variaties van. Er is causa met kip, vis en met groeten. Vooral de causa met kip is erg lekker.

Maar eigenlijk wordt de smaak voornamelijk bepaald door de aardappelpuree. Peruanen zijn trots op hun papa amarilla. Deze aardappel heeft een bijzondere smaak en een bijzondere textuur. Hij is ideaal om puree mee te maken. De papa amarilla wordt dus veel gebruikt bij het voorbereiden van het Peruaanse eten.

In de Peruaanse keuken zorgt men ervoor dat de puree bij causa nog meer smaak krijgt. Dit doen ze door chilipeperpuree door de aardappelpuree te doen. Hierdoor ontstaat ook een vastere structuur.

Causa bestaat altijd uit twee lagen van deze aardappelpuree. Tussen deze twee lagen wordt de vulling van kip, vis of groenten gedaan.

De naam is een beetje raar, want de vertaling ervan betekent ‘oorzaak’ of ‘reden’. Er is een Peruaans verhaal dat het ontstaan van deze naam voor dit gerecht beschrijft. Tijdens de Peruaanse onafhankelijkheidsstrijd zou dit gerecht op de straten van Lima zijn verkocht met als ‘reden’ de financiering van de onafhankelijkheidsstrijd.

Nu is er geen oorlog meer, maar er is voldoende ‘reden’ om dit gerecht te proeven wanneer je in Peru bent.

14. Papas a la huancaina

Een ander lekker voorgerecht is papas a la huancaina.

Peruaans gerecht: papas a la huancaina

Bron: Food.com

Ook bij dit gerecht wordt gebruik gemaakt door de papa amarilla. Deze aardappel is bij dit gerecht overgoten door een licht pittige, romige saus. De saus wordt in de Peruaanse keuken gemaakt van witte kaas, oliefolie, een gele Peruaanse peper, koffiemelk en zout.

Het gerecht wordt koud geserveerd. Vaak bestaat de garnituur uit sla, zwarte olijven en hard gekookte eieren.

De oorsprong van het Peruaanse gerecht is niet helemaal duidelijk. Wel heeft het volgens verschillende verhalen te maken met de spoorlijn van Lima to Huancayo. Tijdens de aanleg van de spoorlijn, zouden vrouwen uit Huancayo dit gerecht hebben klaargemaakt voor de spoorwerkers.

Echter ook als je niet aan het spoort werkt, dan is dit gerecht goed te eten.

In het zuiden van Peru rond de steden Cuzco, Puno en Arequipa is er een variant van papas a la huancaina. Hier vervangen ze de Huancaina saus voor ocopa saus. De ocopa saus wordt voornamelijk gemaakt met geroosterde pinda’s, gebakken uien, tomaten, de gele Peruaanse peper, gecondenseerde melk en gedroogd brood. Ook deze variant is goed te versnaperen.

De rol van toetjes bij het Peruaanse eten

15. Arroz con leche

Bij Peruaans eten hoort arroz con leche.

Peruaans eten: arroz con leche

Bron: Comidas peruanas

Arroz con leche komt op veel plaatsen voor. Het is dus niet uitsluitend Peruaans eten. Het betekent rijst met melk. In Nederland heet dit gerecht rijstepap.

Hoewel dit nagerecht bijna overal ter wereld voorkomt wordt het toch gezien als traditioneel Peruaans. Elk land heeft namelijk zijn eigen variaties op dit nagerecht.

Zelfs binnen Peru zijn er verschillende variaties van arroz con leche. Dit heeft te maken met de ingrediënten die worden gebruikt voor dit toetje. Ook de verhoudingen tussen de ingrediënten hebben invloed op de smaak van arroz con leche.

De ingrediënten die in de Peruaanse keuken voor arroz con leche worden gebruikt zijn: melk, suiker, sinaasappelschil, rozijnen, gecondenseerde melk, kruidnagel, kaneel, vanille en kokosnoot.

Door gebruik van verschillende ingrediënten en verschillende verhoudingen van de ingrediënten zal de arroz con leche niet overal hetzelfde smaken, wanneer je dit Peruaanse toetje op verschillende plaatsen besteld.

Op sommige plaatsen wordt arroz con leche niet alleen geserveerd, maar het wordt geserveerd met mazamorra morada. Dit gecombineerde nagerecht heet combinado.

Het hoofdingrediënt van mazamorra morada is de paarsgekleurde maïs. In Peru komt deze veel voor. Deze maïs wordt voor de mazamorra gekookt in water met ananas en kaneel voor de smaak en met bloem van zoete aardappel voor de binding.

Deze combinatie van de twee nagerechten zul je alleen in Peru vinden. Pak dus de kans om dit gerecht te proeven, wanneer de kans zich voordoet.

16. Tres leches

Nu dan mijn favoriete toetje. Hier heb ik in Peru heel veel porties van op. Het is een taart en die heeft de naam tres leches.

Peruaans eten: tres leches

Bron: Peru Telegraph

De naam betekent drie melken. Het is een zeer eenvoudig te maken taart uit de Peruaanse keuken. De basis is namelijk een zeer luchtige cake.

Na het bakken van de luchtige cake wordt de cake doordrenkt door een mengsel van gecondenseerde melk, koffiemelk en volle melk.

Nadat de cake helemaal doordrenkt is met het melkmengsel wordt de taart in de Peruaanse keuken nog netjes afgewerkt. Dit gebeurt vaak met slagroom en kaneel.

Maar de sleutel tot de enorm lekkere smaak van deze taart is het mengsel van de drie verschillende melken. Ik kan je dus zeker deze taart aanraden. Hij is bijna in elk restaurant te verkrijgen. Maar ook in supermarkten en bakkerijen staat hij hoog op het verlanglijstje van elke Peruaan.

17. Pie de limon

Naast de tres leches taart is er nog een populaire taart in de Peruaanse keuken. Dit is de pie de limon.

pie de limon

In de VS waar deze taart ook vaak wordt gegeten heet deze taart lemon pie. Zoals het woord het al zegt is dit taart van limoen. Normaliter denk je dan dat de taart heel erg zuur is, maar dat valt erg mee. Dit komt omdat het zuur van de limoen wordt gecompenseerd door de grote hoeveelheid suiker in de taart.

De taart bestaat uit drie onderdelen. De eerste is het deeg. Deze wordt in de Peruaanse keuken vaak heel simpel gemaakt met behulp van vanille koekjes. Daarnaast is er de vulling. De vulling ligt op de bodem. Hier dankt de taart zijn naam aan, omdat in dit deel van de taart het limoensap zit. Naast het limoensap is een belangrijk ingrediënt van de vulling gecondenseerde melk. Deze gecondenseerde melk zorgt er ook voor dat de taart niet al te zoet is.

Als laatste onderdeel is er de schuim. In Peru is deze vaak erg indrukwekkend. Je ziet dan in de vitrines hoge pie de limon staan, omdat de schuimlaag van de taart zo hoog is. Hierdoor krijg je ook snel zin in een stuk van pie de limon. De schuimlaag is gemaakt van eiwit en een grote hoeveelheid suiker.

Dus alhoewel het pie de limon is en daardoor erg zuur lijkt, is dit Peruaanse eten lekker zoet. Het is dus zeker geschikt voor iedereen die van zoet houdt. En Peruanen doen dat.

18. Picarones

Als laatste van de toetjes uit de Peruaanse keuken die ik hier beschrijf is er de picarones.

Picarones: toetje uit de Peruaanse keuken

Bron: Tasteatlas

Picarones zijn de Peruaanse donuts. Vaak worden picarones op straat bereid. Het is echt Peruaans streetfood en daardoor ook erg populair bij de Peruanen.

In het deeg van picarones zit onder meer zoete aardappel. Maar er zit ook pompoen in. De combinatie geeft de lekkere zoete smaak van picarones.

Van het deeg worden ringen gemaakt die in pannen met gloeiend hete olie worden gegooid. Door de ringvorm zijn de picarones makkelijk met een stok uit de olie te halen, wanneer ze genoeg zijn gefrituurd.

Peruanen zijn echte zoetekauwen. Ondanks dat het deeg al zoet is, is dat vaak niet genoeg voor de meeste Peruanen. Daarom gieten ze nog een zoete siroop van suikerriet over de picarones.

Het gerecht is dus erg zoet, maar als je daarvan houdt dan is het zeker de moeite waard om het te proberen.

Ontbijten met Peruaans eten

19. Tamal

Ook Peruanen ontbijten. Vaak doen ze dat net als ons snel. Maar het komt ook voor dat het ontbijt uitgebreider is. Vaak gebeurt dit in het weekend wanneer de Peruanen wat meer tijd hebben. Vaak komt bij zo’n uitgebreider ontbijt tamal op tafel.

Peruaans gerecht: tamal

Tamal komt van het woord tamalli. Dit is een woord uit Nahuatl, een oude taal uit Mexico. Het woord betekent ingepakt. Zoals je begrijpt komt de tamal dus oorspronkelijk uit Mexico, maar het wordt ook vaak bij het ontbijt gegeten in Peru.

Op de foto zie je alleen de buitenkant van de tamal. Dit is het bananenblad. Dit is de verpakking van de eetbare inhoud. De inhoud van de tamal bestaat uit maïsdeeg. Vaak is dit op smaak gebracht met chilipepers. ook zit er vaak een stuk kip in, maar het kan ook met andere toevoegingen zijn.

Naast een hartige versie is er ook een zoete versie. Beiden worden voornamelijk wel van maïs gemaakt.

Persoonlijk is het niet mijn favoriet, maar het is wel wat anders dan een broodje kaas. Proberen is dus zeker de moeite waard.

20. Triple

Brood valt ook onder Peruaans eten. Peruanen eten graag brood. Er zijn veel verschillende broodsoorten in Peru. Wanneer je door de supermarkt loopt dan is er vaak een bakkerij aanwezig. De geur bij de bakkerij is enorm lekker en wanneer je daar in de buurt bent dan krijg je al trek. Echter mijn favoriet zijn triples.

Peruaans broodje: triple

Bron: San Antonio

Een triple is een belegd broodje. Het bestaat uit drie of vier lagen brood. Tussen deze broodlagen zitten drie verschillende soorten beleg. Daar komt ook de naam vandaan. De soorten beleg kunnen verschillen. Er zijn dus verschillende soorten triples.

Zo is er een triple met gekookt ei, advocado en tomaat. Deze wordt tricolor genoemd door de drie kleuren van de soorten beleg. Ook is er bijvoorbeeld één met kaas, gekookte spinazie en advocado. Eén van mijn favorieten is de triple tropical. Hier worden de belegsoorten kip, perzik en ananas gebruikt. Maar er zijn nog vele andere soorten triples. Op alle triples wordt op het brood mayonaise gesmeerd in plaats van boter.

Hoewel je triples in de supermarkt kunt vinden is de beste plaats om triples te eten bij de bakker. Een voorbeeld daarvan is de keten van bakkers die San Antonio eet. Dat is een van mijn favoriete restaurants in Lima.

21. Sanguche de chicharrón

Zelfs met de mayonaise zijn de triples nog vrij licht verteerbaar. Vooral als je ze vergelijkt met het broodje chicharrón.

sanguche de chicharrón

Bron: El Commercio

In Peru heet dit broodje sanguche de chicharrón. Het beleg bestaat uit geroosterd varkensvlees. Dit vlees doet het meeste denken aan het vlees van babi pangang, maar dan zonder saus.

Bij dit Peruaanse eten zit wel saus of in ieder geval iets dat de Peruanen saus noemen. Dat is salsa criolla. Deze “saus” bestaat uit rode uit en een klein beetje chilipeper, die wordt besprenkeld met limoensap. Alleenstaand is de salsa criolla niet echt lekker, maar in de sanguche de chicharrón geeft het een lekkere verfrissende smaak.

Ook zit er op deze broodjes zoete aardappels of ‘camote’. Hierdoor zit er ook een klein beetje zoete smaak aan het broodje.

Zoals je kan zien is het volledige gerecht met geroosterd varkensvlees, brood en zoete aardappel een bom vol calorieën. Desondanks is dit broodje wel erg lekker.

Peruaans eten: snacks

22. Empanada

Eén van de bekendste snacks in Peru is de empanada.

Peruaanse snack: empanada

De empanada kan op verschillende manieren worden voorbereid. De ene manier is frituren. Maar de meest voorkomende bereidingsmethode in Peru is uit de oven.

Ook zijn er verschillende vullingen. De originele vulling van een empanada is gekruid rundergehakt met uit. Vaak zit er in zo’n empanada de carne dan ook nog een (deel van) een ei. Soms wordt er ook een olijf toegevoegd. Dat ingrediënt is niet mijn favoriet, omdat de olijf een specifieke smaak afgeeft, waarvan je wel of niet houdt.

Daarnaast is er de empanada de pollo. Hierbij is de vulling van gekruid gehakt vervangen door kip. Tegenwoordig zijn er ook nieuwe vullingen, zoals met aji de gallina of met lomo saltado.

Bijna in elke supermarkt of buurtwinkel kan je empanada’s eten. De empanada wordt dan ook vaak gesnackt in Peru. Probeer dit Peruaans eten wanneer je in Peru bent. Het is de moeite waard.

23. Hamburger van Bembos

Het kan zijn dat je wel eens genoeg hebt van het Peruaanse eten. Dat had ik ook wel toen ik in Peru woonde. Vaak heb je dan zin in iets wat je kent, zoals Mc Donalds, Burger King of KFC. Maar in Peru is er nog een andere fastfood keten. Deze heet Bembos.

Bembos hamburger uit Peru

Bron: bembos.com.pe

Bembos serveert net als veel fastfoodketens hamburgers en friet. Het verschil is diverse hamburgers van Bembos wel de originele Peruaanse smaken hebben. Er zitten namelijk veel Peruaanse ingrediënten op. Bovendien is de kwaliteit van deze fastfoodketen mijn inziens beter dan die van McDonalds en Burger King.

Ook zijn er verschillende formaten van hamburgers bij Bembos. De grote hamburgers zijn erg groot. Als je een grote Hamburguesa Extrema opeet, dan is je buik zeker vol. De hamburgers van Bembos hoeven dus niet alleen als snack te worden gezien. Je kan ze ook eten als volledige maaltijd.

24. Anticuchos

Een ander typisch gerecht uit de Peruaanse keuken zijn anticuchos.

Uit de Peruaanse keuken: anticuchos

Bron: Limaeasy.com

Om eerlijk te zijn komen anticuchos eigenlijk niet uit de Peruaanse keuken. Vaak worden de anticuchos namelijk voorbereid op zogenaamde ‘carretilleras’. Dit zijn een soort rijdende barbecues, die pas ’s avonds te voorschijn komen. De kwaliteit van de anticuchos is te zien aan de lengte van de rij bij de carretillera. Het is dus wel echt Peruaans eten.

Anticuchos zijn vleesspiezen. Het vlees dat wordt gebruikt voor het maken van de anticuchos is runderhart. Op zich klinkt dat niet heel aantrekkelijk, maar het vlees wordt goed op smaakt gemaakt met een marinade. De marinade bestaat uit verschillende ingrediënten, zoals komijn, azijn en pepers. Ook het barbecueën geeft vorm aan de typische smaak van anticuchos.

Deze smaak is de reden dat anticuchos zo populair zijn in Peru. Mocht je het zelf willen proberen dan adviseer ik je om het eerst in een restaurant te proberen. In een restaurant houdt men vaak meer rekening met de hygiëne dan bij een carretillera. Hierdoor is er minder kans om ziek te worden.

25. Papas rellenas

Een andere favoriete snack van de Peruanen zijn papas rellenas.

Peruaans gerecht: papas rellenas

Bron: republica.com

De naam betekent gevulde aardappels. Het is heel eenvoudig te maken. Bijna iedereen in Peru kan dit Peruaanse gerecht voorbereiden. Echter toen mijn zoon dit gerecht voor het eerst gemaakt zag worden door zijn Peruaanse oma was hij erg verbaasd. Hij dacht: “hoe kan er nou een vulling in een aardappel zitten?”.

De vulling is nagenoeg gelijk aan de vulling van een empanada de carne. Er zit dus gekruid rundergehakt in met uit. Ook het ei en de olijf komen vaak in de vulling terug. Als aanvulling worden ook rozijnen toegevoegd.

De vulling wordt in een puree van aardappel gedaan. Na gekookt te zijn voegen de voorbereiders van de papas rellenas in de Peruaanse keuken wat bloem toe aan de aardappels om de consistentie te verbeteren. Daarna wordt een puree gevormd van dit mengsel.

Deze puree is de omhulsel van de papa rellena. Als laatste worden de papa rellenas gebakken in een pan.

Het is een lekkere snack, die ook bij de favorieten van de Peruaanse keuken horen. Het zou jammer zijn als je deze snack niet probeert tijdens je reis door Peru.