Geografie van Peru, land met drie verschillende gebieden

De geografie van Peru is een schoolvoorbeeld van aardrijkskunde. Op deze pagina probeer ik een duidelijk beeld te geven van de verschillende onderwerpen van aardrijkskunde.

De geografie in Peru is fascinerend. Er zijn namelijk drie goed van elkaar te onderscheiden gebieden: kuststreek, hooggebergte en oerwoud. Zij hebben elk hun eigen geografische kenmerken. Daarnaast zijn er verschillende onderdelen van de geografie in Peru. Er zijn rivieren, zoals de Amazone. Ook zijn er bergen van het Andesgebergte. Er is het bekende Titicaca meer. Maar er zijn ook woestijnen in Peru. De geografie van Peru is enorm divers en dat is één van de reden dat Peru zo’n mooi land is. 

Ook interessant over Peru?

De drie gebieden van de geografie van Peru

Onderverdeling van de drie geografische gebieden

In Peru zijn er drie geografische gebieden.

Geografische gebieden van Peru

Bron: Researchgate.net

Op de kaart kun je de verschillende streken goed zien. In het westen van Peru is er de kuststreek. Deze is aangeduid met een gele kleur. Aan de andere zijde van Peru ligt een ander geografisch gebied. Dit is het oerwoud. Het oerwoud van Peru is op de kaart aangeduid met een groene kleur. Als laatste ligt er in het midden het hooggebergte. Het hooggebergte is aangeduid met een bruine kleur.

De kuststreek

De kustlijn van Peru is lang. Het heeft een lengte van wel 2414 km. Hoewel de kuststreek lang is is deze wel smal. De afstand tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte is niet zo groot.

Door deze afmetingen is de kuststreek maar 10% van het totale oppervlak van Peru. Desondanks wonen de meeste Peruanen in deze streek. Ongeveer 50% van de totale Peruaanse bevolking woont in de kuststreek.

Dat kun je ook wel zien aan de grote hoeveelheid steden die in deze streek zijn gevestigd. Naast Lima zijn er andere steden, zoals Tacna, Trujillo en Tacna.

De bereikbaarheid speelt daarin een grotere rol. Het transport is zowel over water als over het land makkelijker in de kuststreek dan in het hooggebergte of het oerwoud.

Ondanks dat deze streek direct naast de oceaan ligt is het erg droog in dit gebied. Er zijn zelfs woestijnen. Dit heeft te maken met de Humboldt stroom, in Peru wordt deze Peru stroom genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat de watertemperatuur bij Peru in deze stroom zo’n 8 °C lager is dan bij andere waterstromen rond de evenaar. Daarnaast is de lucht boven de kuststreek in Peru hoger dan boven de oceaan. Dit zijn factoren waardoor het nauwelijks regent in de kuststreek.

En waar het niet regent, daar is het droog. Toch zijn de woestijnen in de kuststreek geen standaard woestijnen. De temperaturen liggen overdag tussen de 15 °C en de 28 °C. Dit is niet heel erg warm voor een woestijn. Dit wordt dan weer veroorzaakt door de hoeveelheid mist die ontstaat door de verdamping van water uit de Humboldt stroom.

Het hooggebergte

Er zijn dus bergen in Peru. Dit hooggebergte valt onder de Andes. De Andes is na de Himalaya de grootste bergketen ter wereld. Zoals je kunt zien op de kaart loopt de Andes parallel aan de Grote Oceaan. Hierdoor gaat hij door veel verschillende landen. Het zijn er zeven om precies te zijn. De landen waar de Andes naast Peru doorheen gaat zijn Argentinië, Chili, Bolivia, Ecuador, Colombia en Venezuela.

Geologisch gezien is dit hooggebergte niet oud. De bergketen is ongeveer 23 miljoen jaar geleden ontstaan. Maar het ontwikkeld zich nog steeds. Doordat de Nazca plaat onder de Zuid Amerikaanse plaat duikt zijn er nog steeds aardbevingen in het gebied. Bij elke aardbeving veranderen de hoogten van de bergen enigszins.

Het is dus belangrijk wanneer je in Peru bent om te weten wat je het beste kan doen bij een aardbeving. Lees hier alles over het overleven van een aardbeving, zodat je altijd voorbereid bent.

Het Andesgebied bestaat uit verschillende bergketens. Een aantal van het zijn Cordillera Occidental, Cordillera Oriental, Cordillera Blanca, Cordillera Negra en Cordillera Huayhuash.

In het zuiden van Peru is er een hoogvlakte. Bij dit gebied lopen de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental uit elkaar. Deze hoogvlakte heet Altiplano. Op deze hoogvlakte ligt ook de stad Puno. Het Titicaca meer vormt ook onderdeel ervan.

Daarnaast komen in het zuiden van Peru vulkanen voor in het Andesgebergte.

Het oerwoud

Zoals je op de kaart kan zien omslaat het oerwoud een groot deel van het oppervlak van Peru. Ongeveer 60% van Peru is oerwoud. Daarmee staat Peru 4e op de lijst met landen met het grootste tropische regenwoud.

Het oerwoud van Peru behoort toe aan het Amazonegebied en ligt ten oosten van het Andesgebergte. Het oerwoud van Peru kan geografisch gezien in twee delen worden opgedeeld:

  • laagland oerwoud
  • hoogland oerwoud

Het verschil ertussen is de hoogteligging van het gebied. De grens tussen de gebieden ligt ongeveer op zo’n 1000 m boven zeeniveau.

Het laagland oerwoud heet ook wel Omagua. In het Spaans wordt het Selva Baja genoemd. Dit gebied staat bekend om de hoge luchtvochtigheid van boven de 75%. De temperatuur in dit gebied ligt gemiddeld rond de 28 °C.

Daarnaast is er het hoogland oerwoud. Deze ligt dus direct tegen de Andes aan. In het Spaans heet dit Selva Alta. Maar de officiële naam is leuker. Deze is namelijk Rupa Rupa.

Er zijn veel hoogteverschillen in Rupa Rupa. Deze gaan van 1000 meter boven zeeniveau tot 3800 meter boven zeeniveau. Hierdoor zijn er veel temperatuursverschillen en veel verschillende klimaten binnen dit gebied. Dit leidt tot de enorme biodiversiteit. Er leven dus enorm veel verschillende planten en dieren.

Voor mensen is het lastiger om dit dit gebied te wonen. Er woont maar ongeveer 6% van de totale Peruaanse bevolking. Daarvan woont het grootste gedeelte in het laagland oerwoud. Iquitos is in dit deel van Peru de grootste stad.

Onderdelen van de geografie van Peru

Woestijnen van Peru

Er zijn eigenlijk twee woestijnen in Peru. In het noordwesten van Peru ligt de Sechura. In het zuiden ligt de Atacama woestijn. Er zijn discussies over waar de grens is tussen de twee woestijnen. De hele kuststreek van Peru wordt namelijk gezien als woestijn.

Het weer in de woestijnen is vrij stabiel. De temperaturen zijn zoals al aangegeven bij de kuststreek niet extreem. Echter in een jaar van El niño kan dit anders zijn. Door de grote regenval in deze jaren kunnen de rivieren aan de die langs en door de woestijnen stromen overstromen. Er kunnen dan zelfs meren ontstaan.

Desondanks deze gebeurtenissen tijdens El niño is the Atacama woestijn één van de droogste woestijnen op aarde. Er vat normaliter maar 5 millimeter neerslag per jaar.  Deze woestijn loopt door naar Chili. Andere landen waar de Atacama woestijn zich over uitstrekt zijn Bolivia en Argentinië.

Bergen van Peru

In Peru zijn er veel hoge bergen. Zij liggen in het Andesgebergte. De hoogste berg van de Andes is de Huascarán met een hoogte van 6768 m boven zeeniveau. Deze ligt in de regio Ancash. Daarnaast liggen in de regio’s Cusco en Arequipa veel hoge bergen met hun top boven de 6000 m. In totaal zijn er in Peru 37 bergen met een hoogte van 6000 m boven zeeniveau of hoger.

Tijdens je bezoek aan Peru zal je dan ook veel bergen zien, want er zijn ook veel bergen met een hoogte tussen de 5000 meter en 6000 meter boven zeeniveau. De dorpen en steden in het Andesgebergte zijn ook hoog boven zeeniveau gebouwd. Hierdoor kan je last krijgen van hoogteziekte. Het is daarom altijd verstandig om te weten op welke hoogte de stad of dorp ligt waarop je je bevindt in Peru. Hier heb ik een hele lijst met hoogten van steden en dorpen in Peru verzameld.

Maar nu terug naar de bergen. Het leukste is de hoogte van de bergen, vooral omdat we dat hier in Nederland niet kennen.

BergnaamHoogte in meters ten op zichte van zeeniveau
Huascarán S6768
Huascarán N6655
Yerupajá6617
Yerupaja Chico6121
Coropuna6425
Coropuna Casulla6377
Coropuna E6305
Huandoy6395
Huandoy S6160
Ausangate6372
Huantsan6369
Chopicalqui6345
Siula Grande6344
Chinchey6309
Ampato6288
Palcaraju6274
Salcantay6271
Santa Cruz6241
Copa6188
Ranrapalca6162
Pucaranra6156
Hualcán6122
Callangate6110
Alcamarinayoc6102
Chacraraju6108
Jirishanca6094
Chachani6057
Chumpe6106
Hatunuma6093
Solimana6093
Hualca Hualca6025
Yayamari6049
Chaupi Orco6044
Pucajirca6046
Quitaraju6036
Tocllaraju6034
Caraz6025

Een aantal van deze bergen zijn vulkanen. De Coropuna is de hoogste actieve vulkaan van Peru. Maar de bekendste vulkaan van Peru is El Misti.

Vulkaan El Misti in Peru

Deze is minder hoog, maar je kunt hem uitstekend zien vanuit Arequipa, de grootste stad van Peru na Lima. Hij ligt namelijk maar 16 km van deze stad. Het is zeker waard om er vanuit de stad een foto van te maken of een trektocht te doen bij El Misti.

Rivieren van Peru

Er zijn in Peru maar twee soorten rivieren. Dat heeft te maken met waar de rivieren uitmonden. Een deel mondt uit in de Grote Oceaan. En het andere deel mondt uit in de Atlantische Oceaan. Beide typen ontstaan in het Andesgebergte.

De rivieren die in de Grote Oceaan uitmonden zijn kort en de stroomsnelheid varieert veel. Soms gaat er veel water doorheen en soms weinig. Deze rivieren zijn erg belangrijk om nog iets van water in de kuststreek te krijgen. Het water stroomt door deze rivieren vaak snel. Er moet namelijk een groot hoogteverschil worden overwonnen in een korte lengte. De bergen in de Andes zijn hoog, maar de afstand tot de Grote Oceaan is klein. De hellingen zijn daardoor groot. En bij grote hellingen stroomt het water sneller.

Dan zijn er de rivieren die uitmonden in de Atlantische Oceaan.

Geografie PeruL rivieren

Bron: Tripsavvy.com

Door Peru loopt ook de Amazonerivier. Ook de Madre de Dios, Purus, Ucayali en Tigre monden uiteindelijk uit in de Amazonerivier.

Er is discussie of de Amazonerivier de langste rivier van de wereld is. De Nijl in Egypte is ook een lange rivier. De discussie is meer over de manier van meten. Afhankelijk van de manier van meten is de Amazone 6530 km of 6448 km.

In ieder geval is de Amazone de waterrijkste rivier. Er stroomt wel 5 keer zoveel water per minuut door dan de eerstvolgende rivier. Dit heeft ook te maken met de breedte van de rivier. Tijdens het regenseizoen kan de Amazone wel zo’n 40 km breed zijn. Dit is alleen niet in Peru.

De Amazone ontspringt wel in Peru. En wel op een hoogte van 5200 m boven zeeniveau. Hier heet de Amazone nog Apurimac.

Een andere rivier die je ongetwijfeld zult zien tijdens je reis door Peru is de Urubamba. Deze rivier loopt door de heilige vallei bij Cusco. Wanneer je door de heilige vallei rijdt of wandelt dan zal je deze rivier diverse keren oversteken. Ook de Urubamba mondt uiteindelijk uit in de Amazonerivier.

De laatste rivier die ik wil benoemen is de Colca rivier. Deze is meer bekend van de Colca Canyon, wat één van de toeristische attracties is in Peru. Vooral bij het dorpje Chivay kan je de rivier goed zien. In dit dorp is een inca brug gebouwd over deze rivier. Dat is zeker de moeite om te zien. De Colca rivier mondt in tegenstelling tot de Urubamba uit in de Grote Oceaan.

Meren in Peru

Het bekendste meer van Peru is het Titicaca meer. Het is het grootste meer van Zuid-Amerika en ligt de grens van Bolivia en Peru. Het heeft een oppervlakte van 8340 m2. Maar de reden dat veel mensen dit kennen is dat het het hoogst commercieel bevaarbare meer ter wereld is. Het ligt namelijk 3812 meter boven zeeniveau.

Minder bekend is dat er 25 rivieren op dit meer uitmonden. Ook zijn er 41 eilanden in dit meer. De bekendste van deze eilanden zijn Taquile, Amantani en Isla del Sol. Echter dit zijn de vaste eilanden.

Bekender dan deze vaste eilanden zijn de Uroseilanden. Deze eilanden zijn door de lokale bevolking gemaakt van riet. De ondergrond is gemaakt van riet en de woningen zijn gemaakt van riet. Ook hun huizen en boten bouwen ze van riet. Het is een goedkoop bouwmateriaal aangezien het riet langs de oevers van het Titicaca meer groeit.

Verder zijn er nog vele andere meren in Peru. Naast het Titicaca meer wordt ook het Humantay meer bij Cusco steeds bekender.

Humantay meer bij Cusco

Vanuit Cusco worden trektochten georganiseerd naar dit meer. Zoals je op de foto ziet is het zicht fenomenaal. Ik vind dat het de trekking echt waard is. Dit meer ligt nog hoger dan het Titicaca meer. Het ligt namelijk op 4200 meter boven zeeniveau. Door de hoogte is het water niet warm. De temperatuur ligt normaliter tussen de 0 °C en 5 °C. Dit is niet echt lekker om in te zwemmen, maar wel extra mooi om naar te kijken.

Oceaan van Peru

Peru grenst aan de Grote Oceaan. De Grote Oceaan heet ook wel Stille Oceaan of Pacifische Oceaan. Het is de grootste oceaan op aarde met een oppervlak van 165,2 miljoen km2. Dit is gelijk aan 32% van het aardoppervlak.

De landen rondom de Grote Oceaan worden ook wel Pacific Rim genoemd. Hier hoort Peru dus ook bij.

Daarnaast is de Grote Oceaan de oceaan, waar de meeste eilanden in liggen. Dit is niet zo gek, want de oceaan heeft de grootste oppervlakte. Er liggen wel meer dan 24000 eilanden in.

Daar horen de Ballestas eilanden bij Paracas ook bij. Vanuit Paracas kan je een mooie boottocht doen naar deze eilanden, waar ongelofelijk veel dieren bij elkaar wonen. Wanneer je van dieren houdt is het echt de moeite waard om de boottocht te nemen naar de Ballestas eilanden vanuit Paracas.

Overige kenmerken van geografie van Peru

Buurlanden

Peru heeft geografisch gezien 5 buurlanden.

Geografie Peru: buurlanden

Bron: Geology.com

Aan de noordzijde is er de grens met Ecuador. De lengte van deze grenslijn is 1420 km. De grenslijn loopt door de kuststreek, het Andesgebergte en het oerwoud.

Naast Ecuador ligt ten noorden van Peru nog een ander land. Dit is Colombia. De grens tussen Peru en Colombia ligt compleet in het oerwoud. Het is een lange grens van wel 1800 km.

Maar Peru heeft een langere grens met een ander land. Dit is met Brazilië. De lange grens komt door de soort inham die Brazilië in Peru maakt. Dat kan je goed op de kaart zien. Deze lange grens heeft een lengte van 2995 km. En deze grens ligt volledig in het oerwoud.

Daarnaast is er de grens met Bolivia. De grens ligt in het zuiden van Peru en loopt door het Andesgebergte en het oerwoud. De grens loopt van noord naar zuid en gaat dwars door het Titicaca meer. Aan de oostzijde van de grens ligt Bolivia. De grens heeft een lengte van 1075 km.

De kortste grens van Peru met een ander land is de grens met Chili. Chili is één van de smalste landen en ligt ten zuiden van Peru. Er is in het verleden veel gevochten met Chili om de exacte grens. De Atacama woestijn is namelijk een bron van veel mineralen. Maar nu ligt de grens, met een totale lengte van 171 redelijk vast. Alleen de grens op de oceaan tussen de twee landen is recentelijk betwist. Gelukkig is dat niet gedaan met een oorlog, maar door een rechtzaak bij het internationale hof in Den Haag.

Peru in cijfers

Cijfers zeggen soms veel en soms niet. Het hangt er een beetje vanaf. De volgende cijfers van Peru zeggen wel iets over de omvang en de geografie van Peru. In principe hoef je dit niet te weten voor je reis naar Peru, maar sommige feitjes zijn wel leuk om te weten.

Peru beslaat een oppervlak van 1285215,6 km2. Nederland past daarmee qua oppervlak zo’n 31 keer in dit land. Peru is dus een groot land. Het staat op nummer 20 op de lijst van de grootste landen ter wereld. Nederland staat volgens de website van de Verenigde Naties op plaats 133.

Het oppervlak van Peru kan worden opgedeeld in twee delen. Het landoppervlak beslaat 99,6% van het totaaloppervlak. Dit staat gelijk aan 1280075 km2. De rest is het wateroppervlak met een grootte van ongeveer 5140 km2.

In 2007 zouden in Peru zo’n 27,5 miljoen mensen wonen. De verhouding tussen mannen en vrouwen is nagenoeg 50-50. Inmiddels is de grootte van de bevolking wel gegroeid. Er woonden volgens de Wereldbank in 2018 net iets minder dan 32 miljoen mensen in Peru.

De meerderheid van de Peruaanse bevolking woont in Lima, de hoofdstad van Peru. Dit zijn er tegenwoordig meer dan 10 miljoen en dit groeit elk jaar nog door de trek van de mensen uit de andere streken van Peru naar Lima. Er is dus een groot verschil tussen Lima en de rest van Peru. Wanneer je op reis bent door Peru zal je dit verschil zeker merken.

Het hoogste punt van Peru is zoals ik al heb beschreven de Huascarán met een hoogte van 6768 m boven zeeniveau. Het laagste punt van Peru is minder bekend. Dit is Bayóvar Depression met een hoogte van -34 m. Dit ligt dus onder zeeniveau. Dit punt ligt in de Sechura woestijn.

Ook interessant over Peru?