Hoe de inca’s zijn verdwenen. Maar ze zijn niet uitgestorven

Hoe de inca’s zijn verdwenen? is een heel interessante vraag. Het is niet zo’n simpel verhaal zoals iedereen denkt. Er waren namelijk maar 168 Spanjaarden, die het inca rijk met ca. 10 miljoen mensen veroverden.

Hoe de inca’s zijn verdwenen heeft niet alleen met de Spanjaarden te maken. Eigenlijk is het een spannend verhaal met daarin familiedrama, ziekte, broederstrijd en listen. In het verhaal spelen de broers Huáscar en Athualpa een hoofdrol. Maar het begint met hun vader Huayna Capác.  Uiteindelijk hebben de Spanjaarden onder leiding van Francisco Pizarro handig gebruik gemaakt van de situatie. Maar ondanks dat het incarijk is verdwenen, zijn de inca’s niet uitgestorven. 

Hier kan je het volledige en spannende verhaal lezen over hoe de inca’s zijn verdwenen.

De geschiedenis van Peru over hoe de inca’s zijn verdwenen

Het inca tijdperk is een van de mooiste perioden uit de Peruaanse geschiedenis. Helaas hoort daar ook het verdwijnen van de inca’s bij. Mocht je meer willen weten over de hele geschiedenis van Peru en dat kan ik me best voorstellen, omdat Peru een lange rijke geschiedenis, dan adviseer ik je om mijn pagina over de geschiedenis van Peru te lezen. Ook daar staat in het kort beschreven hoe de inca’s zijn verdwenen. Maar daarnaast staat er ook geschreven over andere culturen, die voor de inca’s in Peru leefden.

Maar nu terug naar hoe de inca’s zijn verdwenen. Behalve dat een onderdeel is van de geschiedenis van Peru is het verdwijnen van de inca’s ook een interessant verhaal. En veel verhalen beginnen met de tekst “Er was eens…”. Dus laat ik dit verhaal over het verdwijnen van de inca’s ook maar met die tekst beginnen.

Het begin van het verdwijnen van de inca’s

Er was eens een koning in een land ver van Nederland. De koning heette Huayna Cápac. En het land waarin hij woonde was in Zuid Amerika. Huayna Cápac werd koning in 1493. Zijn voorbeeld was zijn vader. Zijn vader was Túpac Yupanqui, die in navolging van de opa van Huayna Cápac, zijn land uitbreidde tot het machtige inca rijk.

Huayna Capac is het begin van hoe de inca's zijn verdwenen

Bron: Alchetron

Huayna Cápac wilde het inca rijk wat zijn vader hem had nagelaten nog groter en sterker maken. Hiervoor ging hij naar het noorden. Ver weg van de hoofdstad Cuzco vocht hij tegen andere stammen en culturen. En omdat hij ver weg van zijn huis was nam hij zijn familie mee. Waaronder zijn oudste zoon, de kroonprins Ninan Cuyochi.

Hij wist echter niet dat hij door zijn uitbreidingsdrift zorgde voor het begin van de verdwijning van de inca’s. Vanuit het noorden kwam namelijk een groot gevaar. En dit gevaar zorgde als snel voor verdriet bij koning Huayna Cápac. Zijn zoon Ninan Cuyochi werd namelijk ziek. En het was een ziekte die de inca’s nog niet kenden.

De verzwakking van het inca rijk door de pokken

De ziekte was namelijk uit een ander continent meegenomen naar Zuid Amerika door een andere beschaving. Het was een beschaving die de inca’s nog niet kenden. En omdat de inca’s de ziekte die Ninan Coyuchi niet kenden, konden de medicijnmannen hem ook niet genezen. De kroonprins van het inca rijk overleed. De koning Huayna Cápac was daar erg verdrietig over.

Hij wist niet wie nu na hem over zijn land moest gaan regeren. Huayna Cápac had meerdere zoons. De oudst overgebleven zoon was Huáscar.

Huáscar

Bron: Alchetron

Echter er waren ook nog twee andere zonen. Bovendien had Huáscar nog een halfbroer en dit was Atahualpa. Maar de koning had geen van hen voorbereid om te regeren over het grote inca rijk.

Helaas had koning Huayna Cápac niet veel tijd om één van hen voor te bereiden om de nieuwe koning te worden. Ook hij kreeg namelijk de vreemde ziekte, waaraan de kroonprins was overleden. Dit waren de pokken. Door de pokken overleed ook de koning, maar een paar jaar nadat kroonprins Ninan Coyuchi was overleden.

En naast hen leden nog veel andere inca’s aan deze ziekte, die zij niet konden genezen. Na de dood van de koning lijdde het inca rijk onder twee crisissen. De ene crisis was de ziekte pokken, waar vele inca’s aan overleden. Het land verzwakte hier door erg.

De andere crisis was dat het inca rijk onbestuurbaar was. De koning Huayna Capác was namelijk overleden. En normaal wordt dan de oudste zoon van de koning de nieuwe koning. Maar Ninan Coyuchi was ook al overleden.

De broederstrijd

Uiteindelijk werd de oudst levende zoon van Huayna Capác de nieuwe koning. Dit was Huáscar. Daar was niet iedereen blij mee. Degene die er de grootste problemen mee had wast Atahualpa. Atahualpa wilde ook de koning zijn van de inca’s.

Atahualpa, met zijn belangrijke rol in hoe de inca's zijn verdwenen

Bron: Alchetron

Nu was Huáscar heel anders dan zijn vader. Hij had weinig behoefte om zijn rijk te vergroten en uit te breiden. Hij bleef liever in zijn paleis in de inca hoofdstad Cuzco. Daar had hij alles wat hij wenste. Hij had genoeg te eten en te drinken en hoefde niet veel te doen.

Dit gaf Atahualpa wel een mogelijkheid. Atahualpa ging naar het noorden van het inca rijk. Dat was ver weg van de hoofdstad Cuzco. In het noorden kreeg Atahualpa steeds meer waardering en de mensen daar gingen hem steeds meer als koning zien. En dat was ook wat Atahualpa wou.

Het inca rijk had nu eigenlijk twee koningen. Dit kon Huáscar natuurlijk niet accepteren. Hij verzamelde een groot leger en trok naar het noorden. Hij wou Atahualpa verslaan, zodat hij weer alleenheerser zou worden over het inca rijk. Zo’n strijd was natuurlijk nooit wat hun vader Huayna Capác voor zijn zonen noch voor het inca rijk.

Door dit grote leger kon Huáscar het leger van Atahualpa verslaan. En hij kon Atahualpa gevangen nemen. Huáscar wilde zijn halfbroer in Cuzco executeren. Zo zou iedereen in het inca rijk weten dat Huáscar de enige koning van de inca’s is.

Helaas voor hem had hij geen rekening gehouden met het doorzettingsvermogen van Atahualpa. Deze inca deed vele pogingen om te ontsnappen. En uiteindelijk lukte hem dat voordat hij kon worden geëxecuteerd in Cuzco. Atahualpa vluchtte naar het noorden voor hulp.

En hij kon hulp vinden. Zoveel hulp zelfs dat hij een nieuw leger op de been kon brengen. Het duurde dan ook niet lang voor er een nieuwe veldslag tussen beide halfbroers kwam. Dit was bij Chimborazo. Er vielen veel slachtoffers. En alhoewel het leger van Huáscar veel groter was, verloor het toch de strijd. De eer van Atahualpa was gered.

Zijn leger trok verder naar Cajamarca. En ook deze stad heroverde hij op zijn broer. Huáscar vluchtte met zijn manschappen die nog over waren naar de hoofdstad Cuzco. Atahualpa verbleef liever in de kuststreek en bleef daarom in Cajamarca. Maar hij was niet klaar met zijn halfbroer. Daarom liet hij zijn leger optrekken naar Cuzco.

Ook Cuzco werd door het leger van Atahualpa veroverd. En Huáscar werd gevangen genomen. Atahualpa was echter niet vergevingsgezind. Hij liet zijn halfbroer verdrinken. Nu was Atahualpa de enige inca koning en opvolger van zijn vader Huayna Capác.

De inca’s verslagen door de Spanjaarden

Hij had echter niet veel tijd om van zijn overwinning te genieten. Het incarijk lag nog in puin na deze burgeroorlog. En dan was er ook nog de pokkenepidemie, die nog steeds heerste in het rijk. Daarom wilde hij eerst nog rusten in Cajamarca, voordat hij zich daadwerkelijk zo laten tronen in de hoofdstad Cuzco.

Toen kwam er echter een vreemdeling naar Cajamarca. Dit was Francisco Pizarro.

Fransisco Pizarro, de laatste reden van hoe de inca's zijn verdwenen

Bron: Alchetron

Oorspronkelijk kwam hij uit Spanje en zijn doel was om heel Zuid Amerika te veroveren. Daarvoor had hij echter maar 168 soldaten bij hem. Dus hij wist dat hij niet zo makkelijk de strijd zou kunnen winnen. Daarom had hij een list bedacht.

Hij kwam naar Cajamarca om zogenaamd vriendschap te sluiten. Aangezien Atahualpa nog vermoeid was van de strijd, was hij nog niet erg scherp. Hij geloofde Francisco Pizarro dan ook. Dit was een grote denkfout van Atahualpa. De inca koning werd door de Spanjaard gevangen genomen.

Tussen beide werd een losgeld bedrag afgesproken. Atahualpa zou een kamer vol met goud regelen, waarna hij door Francisco Pizarro zou worden vrijgelaten. De inca koning liet uit heel zijn incarijk geld aanvoeren naar de losgeldkamer in Cajamarca. En ja de kamer werd gevuld met goud door de inca’s.

Maar zoals je al kan bedenken was Francisco Pizarro niet te vertrouwen. Ondanks de met goud gevulde kamer liet hij de inca koning niet vrij. Het werd zelfs nog erger. Francisco Pizarro liet Atahualpa vermoorden.

Nu had het incarijk helemaal geen koning meer. Het rijk werd nu nauwelijks meer bestuurd. Hierdoor was het makkelijk voor Fransisco Pizarro met zijn 168 manschappen om de rest van het incarijk te veroveren. Zo viel ook de inca hoofdstad Cuzco.

Dat is het verhaal over hoe de inca’s zijn verdwenen.

Dus dat is hoe de inca’s zijn verdwenen, maar ze zijn niet uitgestorven

De Spanjaarden stelden voor het eigen belang nog wel een aantal inca koningen aan om het verzet van de inca’s te temperen. Uiteindelijk werd ook de laatste inca koning vermoord op het plein in Cuzco. Lees hier meer over op deze pagina die gaat over de geschiedenis van Peru.

De Spanjaarden hebben niet alle inca’s vermoord. Dus er zijn nog steeds mensen die afstammen van de inca’s. Zo noemen ze zichzelf niet meer. Maar uiteindelijk zijn het toch inca’s. De inca’s zijn dus niet uitgestorven, maar leven nog steeds.