Hoe veilig is Lima? Een blik op de cijfers geeft een duidelijk beeld

Hoe veilig is Lima in Peru? Dat is een veel gestelde vraag. Vooral als je zelf naar Peru gaat of als een van je familieleden of vrienden naar deze grote stad afreist.

Daarom hier het antwoord op de vraag hoe veilig is Lima. Lima is vergeleken met Nederland niet veilig. Er is veel criminaliteit, waaronder moorden, diefstal en berovingen. Echter hangt de mate van criminaliteit wel af van het district in Lima waar je je bevindt. En natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die je kan doen om je eigen veiligheid in deze stad te verhogen.

Om meer te weten over hoe veilig Lima is moeten we dieper de materie induiken.

Verhalen over hoe veilig Lima is

Toen ik in Lima woonde heb ik veel met mijn Peruaanse vrouw gesproken over de veiligheid en het verschil tussen Nederland en Peru. We begrepen elkaar niet altijd, omdat ik als civiel ingenieur ben opgeleid en daardoor vaak dacht aan de verkeersveiligheid, maar zij had het natuurlijk over de criminaliteit, die ervoor zorgt dat het minder veilig in Lima is.

Gelukkig heb ik door de adviezen van mijn vrouw in de drie jaar dat ik in Lima heb gewoond geen ernstige criminaliteit meegemaakt, zoals berovingen of moorden meegemaakt. Dat betekent niet dat er geen criminaliteit is.

Ook ik heb dat wel meegemaakt. Zo heb ik geweerschoten gehoord. Een gebouw in de straat waar ik woonde werd beschoten. Daarnaast heb ik soms vals geld bij het wisselgeld terug gekregen.

En ik heb omkoping van ambtenaren zien gebeuren. Corruptie is een erg groot probleem in Lima. Als toerist zal je hier niet zoveel van merken, maar wanneer je er gaat wonen, dan zal je er vroeg of laat mee te maken krijgen. Wanneer je niet meewerkt aan deze corruptie praktijken dan vragen ambtenaren bijvoorbeeld elke keer meer informatie voordat je je verblijfspapieren of rijbewijs krijgt.

Maar er zijn natuurlijk ergere verhalen over de veiligheid dan dat ik heb meegemaakt. Zo is een van mijn Peruaanse vriendinnen ontvoerd met haar handtas. Ze werd meegenomen naar diverse pinautomaten in Lima om haar bankrekening te legen. En toen die leeg was werd ze zonder iets uit de auto gezet.

Dat zijn dus ernstige zaken die invloed hebben op hoe veilig Lima is.

De moordcijfers met betrekking tot de veiligheid in Lima

Het aantal berovingen wordt in Lima niet bijgehouden. Veel Peruanen gaan daarvoor niet eens naar de politie, omdat deze er ondanks dat zij op heel veel hoeken van de straat staan, niet veel aan kunnen doen.

Wat wel wordt bijgehouden zijn het aantal moorden in Lima. Dat wordt voor heel Peru bijgehouden. Dit moordcijfer kan je vergelijken met het moordcijfer van andere landen in Latijns Amerika

Kaart met aantal moorden per land per 100000 inwoners van Latijns Amerika

Bron: Insight Crime

Voor 2019 gold dat er 8,5 personen per 100.000 inwoners in Peru werden vermoord. Als je dat vergelijkt met andere Latijns Amerikaanse landen, dan is dat nummer erg laag. Het aantal moorden is de laatste jaren echter wel steeds gestegen.

Het moordcijfer in Peru erg afhankelijk van de regio. Zo werden er in 2017 in Tumbes zo’n 57,7 per 100.000 inwoners vermoord en in Huaral 28,2 per 100.000 inwoners.

Gelukkig is dit nummer in Lima wat lager. Dit zegt ook iets over hoe veilig Lima is. In Lima werden in 2017 zo’n 8 mensen per 100.000 inwoners vermoord. Als je je bedenkt dat er zo’n 10 miljoen mensen in Lima wonen, dan zijn dat in totaal 800 moorden per jaar. Dit komt overeen op bijna 2,2 moorden per dag in deze stad. Ter vergelijking in Amsterdam worden zo’n 2,3 mensen per 100.000 inwoners per jaar vermoord.

Dan nog wat andere cijfers. Van alle moorden is 77,9% van de slachtoffers man en 22,1% van de slachtoffers vrouw.

De meeste moordenaars zijn onbekenden van het slachtoffer. Dit deel omvat 55,7% van het totaal aantal moorden. Zo’n 5,5% van de moorden wordt uitgevoerd door de partner van het slachtoffer en 25,7% door een bekende van het slachtoffer. De rest van de relatie tussen de dader en het slachtoffer is onbekend.

Zoals ik al had beschreven heb ik geweerschoten gehoord toen ik in Lima woonde. Dit komt overeen met de favoriete manier om te moorden in Lima. Dat gebeurd namelijk met vuurwapens. Hieronder een lijst met de percentages van de methode waarmee in Lima wordt gemoord.

 • 66,6% met vuurwapens
 • 16,8% door wurging, verdrinking of verstikking
 • 16,6% met een mes

Als laatste nog een lijst met de redenen van de moorden:

 • 33,8% door wraak
 • 19,9% door criminaliteit
 • 14,9% door de georganiseerde misdaad
 • 9,3% vanwege jaloersheid
 • 7,4% door huiselijk geweld
 • 14,7 vanwege andere redenen

Hoe veilig is Lima gevoelsmatig

Op basis van het aantal moorden is het duidelijk dat Lima niet echt veilig is, wanneer je het vergelijkt met Nederland. Maar naast het aantal moorden zijn er nog andere zaken die te maken hebben met de veiligheid.

Er is een enquete gedaan hoe veilig mensen zich voelen in bepaalde steden. Voor Lima is dit onderzoek ook gedaan. Maar het zegt alleen iets als je het kan vergelijken met een stad die we kennen. Dat is in dit geval Amsterdam.

Hoe veilig is Lima, gevoelsmatig

De figuur is in twee delen te verdelen. Het bovenste gedeelte gaat over hoe veilig de inwoners zich voelen met betrekking tot de diverse criminele activiteiten. Hoe lager het cijfer bij 0 ligt, hoe veiliger men zich voelt. Het maximum cijfer is 100. Hoe dichter het cijfer is bij dit nummer hoe onveiliger men zich voelt met betrekking tot die criminele activiteit.

Het tweede deel staat onder de kop Safety comparisons Amsterdam vs Lima. Hier is het precies andersom. Hoe hoger het cijfer hoe veiliger men zich voelt.

De verschillen tussen Amsterdam en Lima kan je goed zien. Voor alle categorieën, die met criminaliteit te maken hebben is Amsterdam gevoelsmatiger veiliger dan Lima.

Alleen met betrekking tot geweld op basis van huidskleur, geslacht of religie is er weinig zorg bij de inwoners van Lima. Zoals ik zelf ook heb meegemaakt is er wel veel zorg over corruptie. Corruptie komt in Lima dan ook veel voor.

Zoals je in het figuur kan zien, is het gevoel op de kans van huisinbraken in Lima lager. De meeste criminaliteit in Lima vindt plaats op straat, zoals berovingen en zakkenrollen. Op de straten van Lima is het ook minder veilig dan in de huizen.

Veiligheid in de verschillende districten

Desalniettemin zijn er binnen Lima ook nog verschillen in hoe veilig het is. Lima is namelijk een grote stad. En er zijn vele districten in Lima.

Kaart met districten van Lima

Bron: Maps Lima

En niet elk district in Lima is even veilig. In totaal zijn er zo’n 48 verschillende districten. Maar voor het gemak kan je ze onderverdelen in vier regio’s. Deze regio’s zijn:

 • Noord Lima met districten, zoals Olivos en Comas
 • Oost Lima met districten, zoals Agustino en Ate-Vitarte
 • Zuid Lima met districten, zoals Surco, Barranco en La Molina
 • Centraal Lima, met de districten Lima, Breña, La Victoria, Miraflores, San Isidro en San Borja

De regio Centraal Lima kan onderverdeeld worden in twee delen. Dit is het deel dat het meest veilig is in Lima. De districten die hier onder vallen zijn Miraflores, San Isidro en San Borja. In deze districten wonen ook de mensen die het meest verdienen.

Andere districten in Centraal Lima worden als onveilig aangezien. Een voorbeeld hiervan is La Victoria.

Eigenlijk is het zo dat hoe verder je uit de buurt van de veilige centrale regio van Lima komt, hoe onveiliger het is. Vanuit heel Peru komen mensen naar Lima om te wonen, omdat ze denken dat hun toekomst daar beter is. Zij vestigen zich vaak aan de buitenrand van Lima. De armoede in deze gebieden is groot. Hierdoor is de criminaliteit hoog en in deze gebieden van Lima is het niet veilig.

De verschillen in veiligheid in Lima is groot. Zoals al beschreven zijn er verschillen in de veiligheid per district. Maar ook in een district zijn er verschillen. Er zijn buurten die veiliger zijn dan andere buurten in hetzelfde district.

Wat je kunt doen om veiliger te zijn in Lima

Verberg je camera en telefoon

Dit betekent dus dat je in Lima altijd moet opletten. Er zijn natuurlijk een aantal dingen, die je kunt doen om veiliger te blijven. De criminaliteit in Peru is voornamelijk gedreven om rijker te worden. Dit wordt veroorzaakt door het grote verschil tussen arm en rijk.

Daarom is het verstandig om je dure spullen goed te verbergen, wanneer je ze niet gebruikt. Het zou jammer zijn als je camera gestolen wordt met al je foto’s erop aan het einde van je reis.

Wat de criminelen niet zien, dat trekt ze ook niet aan om te stelen.

Geld management

Het is verstandig om vooraf te bedenken hoeveel geld je ongeveer gaat besteden op die dag. Zorg ervoor dat je dit geld op een voor jou makkelijk te pakken plaats bij je draagt, zodat je snel dingen kunt betalen.

Zoals ik hier heb beschreven is het bij het pinnen handig om de wat grotere bedragen uit de bankautomaat te halen. Ook staat in dat artikel hoe je veilig kan pinnen in Lima. Waarschijnlijk heb je dus meer geld op zak dan je die dag zult besteden.

Zorg ervoor dat het geld dat je waarschijnlijk niet besteedt op die dag op een goede veilige plaats bij je hebt, zoals bijvoorbeeld in je schoen of in een kangeroezak onder je kleding.

Veiligheid voor paspoort, creditkaarten

Wat geldt voor het overtollige geld geldt ook voor je andere waardevolle bezittingen, zoals je paspoort, creditkaarten en andere bakpassen. je paspoort en je creditkaarten kan je makkelijk in zo’n kangeroezak onder je kleding verbergen.

Juwelen verbergen

De Peruaanse dieven en criminelen zijn altijd op zoek naar opties. En hoewel de Peruanen tijdens de inca tijd een overvloed hadden aan goud, is het voor de dieven van nu een buitenkans als ze iemand zien met een gouden ketting, armband of een ring.

Als je zorgeloos op vakantie wilt is het verstandig om geen of heel weinig juwelen te dragen.

Kies het juiste vervoer

In Lima is er veel openbaar vervoer. Zo zijn er bussen en taxi’s. Mocht je de bussen gebruiken zorg er dan voor dat je je rugzak altijd beet houdt. Zorg er ook voor dat als je naast een onbekende zit dat die niet bij je tas kan. De dieven snijden tassen in bussen namelijk gewoon open om er waardevolle spullen uit te halen.

Ook bij het nemen van een taxi moet je opletten. Ten eerste moet je er voor zorgen dat je de goede taxi neemt. De goede taxi’s zijn taxi’s met het bord taxi boven op de auto. Stickers op de vooruit of het bord taxi voor de vooruit zijn indicaties dat het geen officiële taxi is.

Officiële taxi in Lima

Bron: South American ME

Daarnaast zet in een taxi je rugzak op de vloer en hou je benen er boven. Dit voorkomt dat de rugzak als je stilstaat bij een stoplicht wordt beroofd. Zelfs als je je raam dicht hebt, wat ik je adviseer, dan kan het raam bij zo’n stoplicht nog steeds worden ingeslagen om je te beroven van je rugzak. Door de rugzak op de grond te hebben en je benen er boven te houden, zien de dieven niet dat er een rugzak is en weten ze niet dat er wat te halen is.

Gedraag je niet als toerist

Als je op reis bent in Peru val je als toerist op. Dit is in Lima ook het geval. Hierdoor zal je soms ook worden aangesproken. Het verstandigste is om hier niet op te reageren en gewoon door te lopen.

Wanneer je wel op deze mensen reageert dan ben je afgeleid, waardoor de dieven in Lima je kunnen bestelen.

Het is dus verstandig om te doen alsof je weet wat je doet en waar je naartoe gaat. Dit moet je vooral doen als je op een plaats komt waar je je minder veilig voelt. Wanneer je dan een grote supermarkt ziet, zoals Wong of Vivanda stap daar dan naar binnen en koop wat. In de tijd dat je in de supermarkt bent kan je ook op je telefoon kijken waar je naar toe wilt gaan, zodat je weer in de goede richting kan lopen.

Wat je moet doen als je in Lima beroofd wordt

Er is een kans dat als je in Lima op reis bent dat je wordt beroofd. Dit is helaas niet te voorkomen. Wanneer je wordt beroofd moet je je nooit verzetten. De dieven en rovers hebben waarschijnlijk vuurwapens of messen bij zich. En ze zijn bereidt om deze wapens te gebruiken.

Het is dus verstandig om je spullen dan af te geven. Je leven is namelijk belangrijker dan materiële zaken.

Wat je daarna wel moet doen is om naar de politie te gaan om aangifte te doen. Dit maakt een melding bij de verzekering een stuk makkelijker.

Conclusie over hoe veilig Lima is

Lima is dus minder veilig dan Nederland. Maar dat moet je er niet van weerhouden om naar Peru te reizen. Het land en ook Lima is namelijk de moeite waard om te bezoeken. Zoals eigenlijk overal moet je er op je hoede zijn. En met een beetje gezond verstand zal er waarschijnlijk niets gebeuren.