Hoogteziekte Peru | symptomen – oorzaak – maatregelen – voorkomen

Hoogteziekte is een van de zaken waar toeristen in Peru last van hebben. Ook ik heb er last van gehad. Maar wat werkt wel tegen hoogteziekte en wat niet.

Hoogteziekte in Peru kan erg ernstig zijn. Het kan zelfs leiden tot de dood. Gelukkig als je de symptomen (hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid) kent, dan kan je tijdig maatregelen nemen. Onder deze maatregelen tegen hoogteziekte vallen in Peru het drinken van coca thee. Ook agua de florida, zuurstof en pillen tegen hoogteziekte kunnen helpen. Echter voorkomen is beter dan genezen. Het belangrijkste om hoogteziekte te voorkomen is door naar je lichaam te luisteren. 

Wat is hoogteziekte in Peru

Om de methoden, die echt werken tegen hoogteziekte te kunnen bepalen, moet je eerst weten wat hoogteziekte is. Kort gezegd is hoogteziekte een ziekte, die ontstaat door het op grote hoogte te verblijven, waar de lucht ijl is en dus minder zuurstofrijk.

Eigenlijk zijn er drie verschillende hoogteziekten. De eerste is acute hoogteziekte. Dit is de meest voorkomende hoogteziekte in Peru.

De tweede vorm is hoogtehersenoedeem. Dit is eigenlijk een vergevorderde fase van de acute hoogteziekte. Bij deze ziekte treedt er vocht uit de bloedvaatjes, die zich ophopen in bepaalde hersendelen. In de hersenpan is geen ruimte voor dit vocht. Dit is een zeer ernstige vorm van hoogteziekte en dient onmiddellijk vakkundig behandeld te worden.

Als laatste variant is er het hoogtelongoedeem. Net als bij het hoogtehersenoedeem lekt er vocht uit de bloedvaatjes. Het vocht hoopt zich bij deze variant niet op in de hersenen maar in de longen. Mensen die lijden aan hoogtehersenoedeem kunnen verdrinken in dit vocht. Evenals hoogtehersenoedeem is dit een zeer ernstige vorm van hoogteziekte. Hoogtelongoedeem dient zo snel mogelijk vakkundig te worden behandeld.

Symptomen van hoogteziekte in Peru

Symptomen acute hoogteziekte

Het mag dus duidelijk zijn dat hoogteziekte kan leiden tot de dood. Het is dus belangrijk om de symptomen goed te kunnen herkennen. Gelukkig is acute hoogteziekte goed te herkennen aan de symptomen.

Als je acute hoogteziekte hebt dan zal je eerst hoofdpijn krijgen. Bij een beginnend stadium van de ziekte zal de hoofdpijn nog weggaan bij het nemen van pijnstillers, maar naarmate de ziekte zich ontwikkeld dan zal het effect van pijnstillers verdwijnen.

Een ander symptoom is duizeligheid. Je voelt de aarde om je draaien en daar voel je je niet lekker bij. Een symptoom dat ook wel met deze duizeligheid te maken heeft is misselijkheid. Hierdoor zal de eetlust verdwijnen en uiteindelijk kan dit leiden tot braken.

Daarnaast leidt acute hoogteziekte in Peru tot ernstige vermoeidheid. Dit kan niet altijd met slapen worden verholpen, omdat een ander symptoom slapeloosheid is. Hierdoor reageer je trager op situaties.

Minder plassen is het laatste symptoom van acute hoogteziekte.

Symptomen hoogtehersenoedeem

Hoogtehersenoedeem is ernstiger dan acute hoogteziekte. Dit geldt ook in Peru.

Ten eerste is de hoofdpijn erger. Ook kan je het beoordelingsvermogen en je realiteitszin verliezen. Daarnaast zijn er nog negen symptomen:

 1. Onaangepast gedrag dat kan lijken op dronkenschap
 2. Dubbelzien
 3. Hallucinaties
 4. Sufheid
 5. Epileptische aanvallen
 6. Verlies van coördinatie
 7. Blaasproblemen zoals incontinentie of het helemaal niet kunnen plassen
 8. Sufheid
 9. Verlammingsverschijnselen

Deze symptomen kunnen leiden tot bewusteloosheid of zelfs de dood door inklemming van de hersenen.

Bij twijfel over het hebben van een hoogtehersenoedeem kan een eenvoudige test worden gedaan.

Test voor, extreme hoogteziekte Peru, hoogtehersenoedeem

Bron: Hoogteziekte.info

Dit is de hak-teen test. Bij deze test moet je over een rechte lopen, waarbij je je hak elke keer tegen de teen van de andere voet zet, zonder dat je uit balans raakt.

Symptomen hoogtelongoedeem

De symptomen van hoogtehersenoedeem zijn in de hoofdzaak anders dan die van hoogtehersenoedeem. Alleen hoofdpijn komt als symptoom overeen bij beide ziekten. Bij beide varianten van hoogteziekte in Peru werken pijnstillers hier niet meer tegen.

Echter voor hoogtelongoedeem zijn er nog andere symptomen. Zo zijn er:

 1. Pijn op de borst
 2. Benauwdheid, zelfs als je niets doet
 3. Droge hoest
 4. Verwardheid
 5. Misselijkheid
 6. Snelle hartslag
 7. Slapeloosheid
 8. Bloed opgeven
 9. Duizeligheid

Door het kennen van al deze symptomen is het makkelijk om de juiste maatregelen te nemen, maar voordat ik die beschrijf is het handig om te weten wat de exacte oorzaak is van hoogteziekte.

De oorzaak van hoogteziekte in Peru

Hoogteziekte in Peru heeft diverse oorzaken. Ten eerste is de luchtdruk op grotere hoogte kleiner dan op zeeniveau. De lucht is daar ijler. Er zitten dan minder luchtdeeltjes in de lucht die je op grote hoogte inademt.

Daarnaast zit er op grotere hoogte minder zuurstof in de lucht. Op zeeniveau zit ongeveer 21% zuurstof in de lucht. Hoe hoger je komt boven zeeniveau hoe lager het zuurstofpercentage is.

Beide redenen zorgen dus uiteindelijk voor minder zuurstof die je kan inademen. Zuurstof is nodig om te overleven. De zuurstof wordt via de longen opgenomen in het bloed.

Wanneer er een kleiner percentage zuurstof in de lucht zit, dan moeten de longen ook harder werken om de benodigde hoeveelheid zuurstof te verkrijgen. Je lichaam blijft wel dezelfde behoefte aan zuurstof houden. Anders kan het niet normaal functioneren.

Door de lagere luchtdruk kan het menselijk lichaam moeilijker de afvalstof koolzuurgas kwijtraken. De verhouding tussen de zuurstofinname en de verwijdering van koolzuurgas verandert bij verblijf op een grotere hoogte. Hierdoor functioneert het menselijk lichaam op grote hoogte anders dan op zeeniveau.

Het is dus belangrijk om te weten op welke hoogte je bent. Op een grotere hoogte heb je meer kans op hoogteziekte. Kijk daarom altijd eerst op deze pagina, waar ik de hoogten van alle belangrijke plaatsen in Peru heb verzameld.

Maatregelen die werken tegen hoogteziekte in Peru

Nu je weet wat hoogteziekte is en wat de symptomen zijn, kan ik je eindelijk vertellen wat je er het beste tegen kunt doen. Ten eerste is wat ik altijd in het hooggebergte van Peru heb gedaan. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Je lichaam vertelt namelijk exact wat er aan de hand is. Daarom heb ik eerder de symptomen van hoogteziekte beschreven.

Wanneer je hoofdpijn hebt of wanneer je vermoeid bent dan moet je gaan rusten. Het is dan niet verstandig om toch die excursie te gaan doen. Als je dat toch doet, dan heb je er waarschijnlijk de rest van je reis last van. Door extra rust te nemen heeft kan je lichaam acclimatiseren aan de hoogte. En wanneer je lichaam gewend is aan de hoogte, dan is de hoogteziekte ook voorbij. Wees dus verstandig hierin, zodat je reis door Peru een mooie ervaring wordt.

Het instituut voor tropische geneeskunde heeft op hun website een document staan over de behandeling van hoogteziekte.

De belangrijkste is om bij ernstige of blijvende klachten snel af te dalen naar 2500 m of lager.

Bij iets minder ernstige klachten kunnen andere maatregelen worden genomen. Zo zijn er een aantal middelen tegen hoogteziekte.

In Peru wordt dan heel vaak coca bladeren gebruikt. Er zijn twee belangrijke manieren om coca bladeren. Ten eerste is er coca thee. Bij elke restaurant of hotel staat er in de hooglanden van Peru ketels met warm water. Hier kun je cocabladeren in doen. Wanneer je dit regelmatig een aantal keer per dag drinkt dan werkt dit.

Een andere vorm is het kauwen van coca bladeren. Ook dit werkt goed, maar dan moet je geen deeltjes van de coca bladeren inslikken. Daar kan je erg misselijk van worden. Daarom drink ik liever coca thee.

Er is me zelfs ooit aangeraden om coca bladeren in mijn schoenen te doen. Ik heb dat geprobeerd, maar ik heb niet het idee dat het werkt. Je schoenen ruiken er daarna wel beter van.

Een korte termijn oplossing is agua de florida. Dit wordt vooral op excursies gebruikt om de toeristen extra energie te geven. Je druppelt de vloeistof in je handen. Daarna wrijf je in je handen en hou je je handen voor je neus. Dan snuif je een grote teug door je neus naar binnen. Dit kan wel een beetje branden in je neus. Maar daarna heb je wel minder last van hoogteziekte.

Wanneer de klachten iets ernstiger zijn die niet verdwijnen met coca bladeren dan is er op de luxere plaatsen in de Andes de mogelijkheid voor een zuurstofmasker. Hierdoor kan je in een korte periode je lichaam wat extra zuurstof geven.

Ook kan je pillen tegen hoogteziekte nemen. Doe dit vooral uitsluitend op doktersadvies. Volgens het instituut voor tropische geneeskunde kan je acetazolamide (Diamox) nemen. Vaak is hiervoor 125 mg voldoende. Dit kan je verhogen naar 250 mg, maar doet dat na advies van de dokter.

Het voorkomen van hoogteziekte in Peru

Voorkomen is beter dan genezen. Op de website van de GGD staan nog een aantal tips om hoogteziekte te voorkomen. De belangrijkste hiervan zijn:

 • Zorg dat je niet te snel stijgt in hoogte. Om in één keer aan een hoogteverschil van 3000 meter gewend te raken is moeilijker dan om twee keer aan een hoogteverschil van 1500 meter gewend te raken.
 • Daarnaast moet je zorgen dat je voldoende rust kan nemen nadat je fors in hoogte bent gestegen. Door rust te nemen kan je lichaam gewend raken aan de nieuwe condities.
 • Drink voldoende, maar geen alcohol. Hierdoor zorg je ervoor dat je lichaam blijft functioneren. Afvalstoffen zullen hierdoor ook beter en sneller worden afgevoerd.
 • Gebruik geen slaapmiddelen. Slaapmiddelen zullen je suf maken en je denkvermogen en waarnemingsvermogen verminderen. Hierdoor kun je je niet meer focussen op de symptomen van hoogteziekte. En dat is wel belangrijk, omdat er een kans is dat hoogteziekte kan leiden tot de dood.

Ik hoop dat dit nuttig en informatief voor je is geweest. Natuurlijk hoop ik ook dat je bij je reis door Peru geen hoogteziekte zult hebben en dat je daardoor goed kan genieten van je reis.