Huaca Pucllana een Peruaanse piramide midden in Lima

Huaca Pucllana is één van de beroemdste Peruaanse piramiden. Hij ligt midden in Lima en het is zeker de moeite waard om hem te bezoeken.

In Peru hebben ze ook piramides. Eén van de beroemdste is huaca Pucllana en deze ligt in de hoofdstad Lima. Huaca Pucllana is ooit door de lima cultuur gebouwd in de 5e eeuw na Christus van klei. Daarna heeft de wari cultuur de piramide uitgebreid. De wari cultuur begroef ook mensen in de huaca Pucllana. De piramide heeft dus een lange geschiedenis en het is dan ook de moeite waard om te bezoeken. Men probeert met poppen het leven van de lima cultuur te demonstreren. En na je bezoek aan de ruïnes kan je altijd nog lekker eten in het restautant huaca Pucllana. 

Op deze pagina lees je alles over deze Peruaanse piramide huaca Pucllana. Daarna kan je zelf besluiten of je deze prachtige ruïne wilt bezoeken.

Peruaanse piramide huaca Pucllana

Net als Egypte heeft Peru haar piramiden. Een aantal van hen staan bij de stad Trujillo welke ook goed te bereiken zijn van het vissersdorp Huanchaco. Deze piramiden heten huaca del sol en huaca de la luna. Maar in Lima staat ook een mooie piramide.

Huaca Pucllana

Bron: Lima city kings

Deze piramide heet huaca Pucllana. Zoals je nu wel begrijpt heten de piramides in Peru geen piramides, maar huacas. Deze naam komt op een iets andere manier terug in de taal Quechua. Mocht je meer over de taal Quechua willen weten dan kan je meer lezen op deze pagina.

In het Quechua is er het woord wak’a. Dat spreek je op dezelfde manier uit als huaca. In deze taal betekent dit woord heilige plaats. Ook Pucllana heeft een betekenis in het Quechua. Pucllana betekent namelijk zoiets als spel. De totale naam huaca Pucllana zou je dan ook kunnen vertalen als heilige speelplaats.

Het is dus duidelijk dat voor de Peruanen net als voor de Egyptenaren de piramides speciale gebouwen waren. Alleen zijn de piramides van Egypte veel ouder. De piramides of huacas van Peru zijn namelijk nog geen 2000 jaar oud. Daar zit dus wel een groot verschil.

Maar desondanks heeft Peru ook haar eigen piramides en huaca Pucllana is een van de mooiste en één van de makkelijkst te bezoeken piramiden van Peru.

Historie van huaca Pucllana

De piramiden van Egypte zijn dus veel ouder. De grootsten werden gebouwd zo’n 3000 tot 2000 jaar voor Christus. Huaca Pucllana is veel jonger. Deze is namelijk rond 500 jaar na Christus gebouwd.

Oorspronkelijk begon de Lima cultuur met het bouwen van deze piramide. Ze leefden van 100 jaar na Christus tot 650 jaar na Christus.  Over andere culturen uit die tijd, zoals de paraca cultuur, de moche cultuur en vooral de nazca cultuur is veel meer bekend.

Denk bijvoorbeeld maar aan de Nazca lijnen die zijn aangelegd door de nazca cultuur. Lees hier ook meer over de Nazca lijnen, want dan kun je lezen waar de culturen in Peru in die tijd in staat toe waren.

Want de techniek die de nazca cultuur had, had ook de lima cultuur en de moche cultuur. Andere piramides in Peru zoals de huaca del sol en huaca de la luna stammen ook uit deze periode. Die piramides zijn dan gebouwd door de moche cultuur, maar wel in dezelfde periode.

Omdat er naast de huaca Pucllana ook in dezelfde periode nog andere Peruaanse piramiden zijn gebouwd kan je afleiden dat de verschillende culturen contact met elkaar hadden. Hierdoor konden ze ook dezelfde soorten bouwwerken maken.

Een van de belangrijkste plaatsen voor de lima cultuur was Pucllana, waar ook de huaca Pucllana staat. Door een grote muur van noord naar zuid was deze locatie verdeeld in twee delen. Eén gedeelte was voor de mensen om te wonen.

Maar in het andere gedeelte gebeurde het publieke gebeuren van de lima cultuur. Hier werden bijeenkomsten georganiseerd. Dit gedeelte bestond uit kleine gebouwen, opslagplaatsen en vooral veel pleinen. In dit publieke gedeelte staat ook de huaca Pucllana.

Met een hoogte van 22 meter, een lengte van 500 meter en een breedte van 100 meter viel deze piramide erg op. En je kan er dan ook van uitgaan dat dit bouwwerk een belangrijke positie had in de lima cultuur.

Maar in tegenstelling tot de Egyptische piramides hadden deze Peruaanse piramides een meer actieve functie. Huaca Pucllana werd namelijk vooral gebruikt voor religieuze ceremonies door de priesters.

Daarnaast lieten de leiders van de lima cultuur door de bouw van zo’n groot bouwwerk hun macht zien. Dit maakte indruk op culturen die in de buurt van de lima cultuur leefden. Zo kon de lima cultuur voor lange tijd hun voedsel en waterbronnen veiligstellen.

Echter door veranderingen van het klimaat door het weersverschijnsel El Niño had de lima cultuur het zwaar rond 650 jaar na Christus. Er was minder voedsel, waardoor ze verzwakten.

Een andere cultuur nam het gebied over. Dit was de wari cultuur. De wari cultuur heeft de huaca Pucllana niet vernield. Ze hebben er zelfs delen bijgebouwd. Ze gebruikten huaca Pucllana zelfs al begraafplaats voor een van hun leiders: Señor de los Unkus. Maar naast zijn mummie zijn er nog andere mummies van de wari cultuur gevonden bij de huaca Pucllana.

En de wari cultuur was geen nietszeggende cultuur, want er zijn zelfs bouwwerken van hen gevonden in de buurt van Cuzco. De tweede lichting van bouwers van huaca Pucllana was dus een zeer gerespecteerde cultuur.

Bezoek aan huaca Pucllana

De geschiedenis van deze Peruaanse piramide is dan ook groot. En dat kan je bij een bezoek aan de huaca Pucllana dan ook zien. Met poppen probeert de organisatie het leven te laten zien zoals het in de tijd van de lima en wari cultuur was.

Pop aan het bouwen in huaca Pucllana

Bron: Lima city kings

Dit is erg interessant. Want op veel archeologische en historische plaatsen in Peru zie je dat niet. Daar zie je voornamelijk de ruïnes die zijn overgebleven na al die eeuwen in de tijd. Daar moet je je dus verbeelden hoe het in die tijd was.

Dat is bij huaca Pucllana veel makkelijker omdat ze gebruik maken van verschillende scenes met poppen.

Daarnaast is er een maquette van de gehele locatie van huaca Pucllana en een groot gebied er omheen.

Maquette van het complex

Bron: Lima city kings

Ook dit geeft een goed idee van hoe het in de tijd van de lima cultuur er aan toe moet zijn gegaan. Wat bij de maquette vooral opvalt is de grote van huaca Pucllana ten opzichte van de overige gebouwen.

Natuurlijk kan je ook rond en op de ruïne wandelen. Bij het rondwandelen kan je de zeven gestapelde lagen van de piramide goed zien. Ook is dan goed te zien dat het hele bouwwerk is gemaakt van klei net als de oude stad Chan Chan.

Klei was dan vrijwel ook het enige materiaal dat ze in de kuststreek van Peru voor handen hadden om te bouwen. Bovendien is het makkelijk te maken in makkelijk te stapelen blokken. Dit is ook goed te zien op deze foto van een muur in huaca Pucllana.

Muur van de ruïnes

Bron: Lima city kings

Om nog meer een idee te krijgen van hoe de mensen in die tijd leefden is er ook een kleine tuin aangelegd met de gewassen die destijds werden gegeten door de lima cultuur. In de tuin groeien dan ook gewassen zoals bonen en quinoa.

Maar ze waren destijds geen vegetariër. Ze aten ook dieren. Daarom worden naast de tuin ook nog dieren gehouden die ze destijds aten. Natuurlijk zijn er dus lama’s, alpaca’s en cavia’s. Bijna iedereen weet dat ze in Peru cavia eten. Maar minder mensen weten waarom en hoe een cavia smaakt. Mocht je dat willen weten lees dan deze pagina.

Huaca Pucllana, het restaurant

Misschien dat je na het lezen van die pagina wel een cavia zult proeven wanneer je in Peru bent. En dat kan ook bij huaca Pucllana. Er is daar namelijk ook een restaurant. En het is een restaurant dat goed bekend staat in Lima.

Het leuke is dat dit restaurant op hun menukaart ook gerechten heeft staan met de ingrediënten, waarvan de lima cultuur ook at. Zo staan er bijvoorbeeld gerechten op de menukaart met cavia en alpaca.

Mocht je er zelf willen eten kijk dan vooral op de website van het restaurant huaca Pucllana. Een lunch of diner in dit restaurant is goed te combineren met een bezoek aan de ruïne van huaca Pucllana.

Huaca Pucllana verlicht

Bron: Lima city kings

Op sommige avonden verlichten ze de ruïnes erg mooi. Dan is het extra mooi om in dit restaurant te eten, omdat je ook vanuit het restaurant uitzicht hebt op de ruïnes. Van eten met zo’n uitzicht krijg je nooit genoeg. Zowel je ogen als je mond worden dan verwend.

Dit maakt een bezoek aan Huaca Pucllana een must, wanneer je in Lima bent. Het mooie is dat het in een veilige wijk, Miraflores, ligt. Het adres van huaca Pucllana is namelijk Ca. Gral. Borgoño 784. En dat is maar zo’n 20 minuten lopen van het centrale park in Miraflores, genaamd Parque Kennedy.

Als je meer wilt weten over de veiligheid in Lima, lees dan deze pagina. Daar kan je lezen dat er veiligere wijken en minder veiligere wijken zijn. En dat is natuurlijk wel handig om te weten wanneer je op vakantie bent in Lima.