Huanchaco: dorp – strand – bezienswaardigheden – ceviche

Huanchaco is een mooi dorp aan het strand in het noorden van Peru. Het is dus een goede lokatie voor een strandvakantie, maar wat kan je er nog meer doen?

Huanchaco is de geboorteplaats van het typische Peruaanse gerecht ceviche. Het ligt vlakbij de grote stad Trujillo. Maar het staat meer bekend om de goede golven voor het surfen en de typische rieten bootjes genaamd cabaillitos de totora. Buiten dat zijn dichtbij de ruïnes van Chan Chan en de huaca del sol en huaca de la luna te zien. Kortom het is een ideale plaats voor een strandvakantie. 

Lees de hele pagina waarom Huanchaco een ideale plaats is voor een strandvakantie. Er is namelijk zo veel te doen.

Het dorp Huanchaco

Huanchaco ligt in het noorden van Peru. Het is een dorp vlak bij de grote Peruaanse stad Trujillo. Eigenlijk ligt het vliegveld van Trujillo dichter bij Huanchaco dan bij Trujillo.

Door dit vliegveld is dit dorp goed te bereiken en een ideale plaats voor een vakantie. Er zijn namelijk directe vluchten vanuit Lima naar deze plaats.

Door het vliegveld groeit het aantal inwoners van het dorp ook snel. In 10 jaar tijd is de hoeveelheid inwoners bijna verdubbeld. Er wonen nu bijna zo’n 80.000 inwoners. De groei van het dorp is het meest aan de oostzijde van het vliegveld.

Het oude gedeelte van het dorp ligt aan de westzijde van het vliegveld. De grens van dit oude gedeelte is de rivier die heet Rio Seco. Dat staat voor droge rivier. Dat is ook wel logisch want deze rivier loopt door één van de droogste gebieden van de wereld.

Doordat de rivier en het vliegveld het oude gedeelte scheiden van het dorp van de uitbreidingen, houdt dit oude centrum haar authenticiteit. En dat is dan weer goed nieuws voor iedereen die naar Huanchaco op vakantie wil gaan.

De geschiedenis van Huanchaco

Op deze plaats leven al voor zeer lange tijd mensen. Voor alle culturen die er in en rond Huanchaco hebben geleefd was de visserij van enorm belang. De wateren rondom Huanchaco zijn dan ook rijk aan vissen. De fauna aan de kust van Peru is sowieso groot, zoals je ook kan zien bij de Ballestas eilanden bij Paracas.

Ook is deze plaats voor lange tijd gebruikt als haven. In eerste instantie werd dit gedaan door de moche cultuur. Deze cultuur leefde in dit gebied van 100 jaar tot 700 jaar na Christus.

Na de moche cultuur kwam de chimu cultuur. Deze leefde zo rond 800 tot 1400 jaar na Christus op deze plaats. Daarna werden ze door de inca’s verslagen. De chimu cultuur heeft een prachtig groot ruïnecomplex nagelaten, die precies tussen Huanchaco en Trujillo ligt. Dit ruïne complex heet Chan Chan. Mocht je meer over Chan Chan willen weten, lees dan deze pagina, waar ik veel over deze oude hoofdstad van de chimu cultuur heb geschreven.

De inca’s lieten Chan Chan in hun waarde en vernietigde hem niet. Ook bleven ze gebruik maken van de haven van Huanchaco. Waarschijnlijk komt de naam van Huanchaco ook uit deze periode. De naam is namelijk te herleiden naar Gua-Kocha. En dat heeft in het Quechua, de taal van de inca’s, de betekenis van “mooi meer”. En dat is dan weer een mooie naam voor de Grote Oceaan.

Uiteindelijk werd nadat de inca’s door de Spanjaarden het dorp Huanchaco officiëel gesticht. Dit gebeurde op 1 januari 1535 door de monnik Alonso de Escarcena en Juan de Barbaran.

Tot 1870 werd de haven van Huanchaco gebruikt als haven voor Trujillo. In dat jaar werd de haven gesloten om zo’n 20 jaar later weer open te gaan om suiker, dat in de buurt wordt verbouwd, te exporteren.

Strandvakantie in Huanchaco

Stranden

Tussen het oude centrum van Huanchaco en de Grote Oceaan ligt over de gehele lengte diverse stranden. Ten noorden van de uitmonding van de Rio Seco liggen de stranden Plata varadero Huanchaco, Playa el Elio en Playa Huancarute. Dit zijn mooie stranden.

Maar ten zuiden van de rivier Rio Seco ligt het breedste strand. Dit is Playa el Mogote. Dit is het mooiste strand van Huanchaco, maar ligt wel verder weg van het oude centrum van het dorp. Maar als je alleen een strandvakantie wilt hebben dan is dat niet erg,

Dichter bij het centrum met haar Plaza de armas is er nog een bouwwerk voor een mooie strandbeleving.

Pier van Huanchaco

Bron: Worldly adventurer

Dit is de Muelle de Huanchaco. Dit is een vissteiger die ver de Grote Oceaan inloopt. Soms staat het op deze pier vol met vissers, maar, wanneer dat niet zo is dan is het mooi om helemaal naar het einde van de steiger te lopen, waar een mooie overkapping staat.

Surfen

Naast een strandvakantie kan je hier ook een surfvakantie houden. De golven zijn namelijk erg consistent en vloeiend. Dit is ideaal voor surfen. Het is ook de reden dat Huanchaco als eerste plaats van Zuid Amerika is uitgeroepen tot Wereld Surf locatie door de organisatie Save the Waves Coalition.

Surfen in Huanchaco

Bron: Magic seaweed

Bij Playa el Elio worden sinds 2010 elk jaar de Huanchaco Longboard wereldkampioenschappen gehouden. Dit is een surfwedstrijd van de beste surfers van de hele wereld.

Dus als het op surfen aankomt dan zijn de golven van Huanchaco daar zeer geschikt voor. En mocht je nog niet kunnen surfen dan kan je het hier leren, want er zijn verschillende surfscholen in het dorp.

Caballito de totora

Een voorloper van het surfen was het gebruik van de caballito de totora. Dit zijn rieten bootjes. En wanneer je op of langs het strand loopt dan zal je ze zeker zien in Huanchaco.

Caballitos de totora

Bron: How to Peru

Ik zeg dat het een voorloper van het surfen is want op deze plaats gebruikten de lokale mensen ze al 3000 jaar geleden. En in al deze 3000 jaar is het ontwerp van de boten nauwelijks veranderd. De mensen destijds gebruikten de caballito de totora niet voor hun plezier, maar om vis te vangen.

Deze boten zijn gemaakt van riet net zoals ze rieten boten maken bij de Uros eilanden op het Titicaca meer. Nog steeds gebruiken de Peruanen het riet uit de moerassen van Huanchaco voor de bouw van de boten.

Overige bezienswaardigheden in Huanchaco

Chan Chan

Het mooie van een strandvakantie in Huanchaco is dat er in de buurt veel bezienswaardigheden te zien zijn. De mooiste en belangrijkste is natuurlijk Chan Chan. Dit was ooit de hoofdstad van de chimu cultuur en ligt op de route tussen Huanchaco en Trujillo.

Chan Chan

Het is de grootste stad gemaakt van klei die ooit gebouwd is in Zuid Amerika. Dit ruïne complex staat ook bekend om de mooie symmetrische versieringen in de muren. Wil je meer lezen over deze mooie ruïnes lees dan vooral deze pagina. Daar staat veel meer geschreven over Chan Chan, zoals de historie en de versieringen.

Malecon Grau

Als je een rustige vakantie wilt hebben dan is natuurlijk een wandeling op Malecon Grau perfect. Je kunt hier op het voetpad lopen langs het strand. Dit is ideaal om de surfers en de caballito de totora op de oceaan te zien.

De Malecon Grau loopt vanaf het oude centrum van Huanchaco naar het noorden. Vooral in het eerste gedeelte vanaf dit centrum zijn vele restaurantjes, die met name vis serveren.

Dat is ook wel logisch, maar niet alleen, omdat ze veel vis vangen bij dit dorp. Maar Huanchaco is volgens velen de oorsprongvan het typische Peruaanse gerecht ceviche. Rondom Huanchaco komen ook alle ingrediënten voor die men nodig heeft voor het voorbereiden van ceviche.

Het wordt hier wel iets anders geserveerd dan op andere plaatsen in Peru. De ceviche in Huanchaco wordt vaak geserveerd met zeewier. Hierdoor krijgt de ceviche een iets andere smaak.

Mocht je dus van visgerechten houden, dan is het zeker aan te bevelen om de ceviche van Huanchaco te eten. En vooral na een wandeling op Malecon Grau is dat een goede optie.

Vismuseum

Vlakbij de vissteiger of pier Mielle de Huanchaco is ook het vismuseum. Het museum is niet zo groot. Maar je kan er op een ontspannen manier wel veel leren over het leven onder water.

In het museum zijn aquaria met de dieren die bij Huanchaco in het water leven, zoals de vele verschillende soorten vissen, schaaldieren en zee-egels. Maar naast de aquaria van deze dieren zijn er ook opgezette dieren van andere dieren, zoals van pinguïns, haaien, zeeotters en schildpadden.

Huaca del sol en huaca de la luna

Dan zijn er naast bezienswaardigheden in Huanchaco ook nog bezienswaardigheden buiten Huanchaco die goed bereikbaar zijn vanaf dit dorp. Ten eerste is er natuurlijk de grote stad Trujillo, waar je goed kan winkelen en waar er een historisch centrum is.

Maar er zijn in de buurt ook Peruaanse piramiden. Dit zijn huaca del sol en huaca de la luna. Deze liggen op minder dan 40 minuten rijden met de auto.

Deze piramiden stammen uit de tijd van de moche cultuur. En die leefden van 100 tot zo’n 700 jaar na Christus. Vroeger waren deze piramiden veel groter, maar door erosie en plunderingen van de Spanjaarden zijn er delen beschadigd. Huaca del Sol is het grootste pre inca gebouw in Peru. En het goede is dat de piramide Huaca del luna veel minder beschadigd is en er nog originele structuren te bezichtigen zijn.

Dus als je een dagje weg wilt van het strand dan is dit een goede optie.