Wat te doen in Ica? Huacachina – sandboarding – tips

Tijdens je reis door Peru zul je waarschijnlijk door Ica komen. Ica ligt namelijk op de route van Lima naar Nazca. Maar ondanks dat het een klein stadje is is er genoeg te doen voor toeristen.

Ica is een stad met bijna 300000 inwoners en ligt in de kuststreek van Peru op een hoogte van ca. 420 meter boven zeeniveau. Deze stad is een goede uitvalsbasis voor andere steden en dorpen, zoals Pisco, Paracas en Nazca, maar ook in Ica zelf is voldoende te doen. Zo zijn er excursies naar Huacachina en kun je er in de buurt sandboarden of rijden met een zandbuggy. Maar Ica staat ook bekend om de legende van brujas de cachiche. 

De stad Ica

Ica ligt in het zuiden van Peru aan de kust met de Grote Oceaan. De stad Ica is de hoofdstad van het departement van Ica. Het ligt in de droge kuststreek. Deze Peruaanse kuststreek is eigenlijk een woestijn.

Omdat de stad in de kuststreek ligt is de hoogte van Ica niet zo groot. Het ligt maar op 420 meter boven zeeniveau. Voor Nederland is dit hoog, maar voor Peru niet. Ben je benieuwd naar de hoogten van andere steden en dorpen, bekijk dan hier de tabel met de hoogten van alle belangrijke steden en dorpen van Peru.

Ondanks dat Ica in een woestijn ligt stroomt er een rivier door Ica. Deze rivier ontspringt in het Andesgebergte en mondt uiteindelijk uit in de Grote Oceaan. Waarschijnlijk had de stichter van de stad weinig inspiratie, want naast het departement en de stad heet ook de rivier ook Ica.

De stichter van de stad was Gerónimo Luis de Cabrera. De stichting was officieel op 17 juni 1563. Al in 1549 was Gerónimo Luis de Cabrera al actief als militair in Cuzco. Na het stichten van Ica heeft hij onder andere revoluties tegen het Spaanse bewind in Ica en Nazca tenietgedaan. Daarna kreeg hij goede posities in Lima en Bolivia, maar uiteindelijk werd hij wegens ongehoorzaamheid tegen het Spaanse bewind veroordeeld en in Lima op 17 augustus 1574 onthoofd.

Inmiddels is Ica uitgegroeid tot een middelgrote stad in Peru. Het heeft nu namelijk rond de 300.000 inwoners. In de aardbeving van 2007 heeft ook deze stad zwaar geleden. Lees hier meer over deze aardbeving en hoe je een aardbeving overleeft.

Tips voor wat te doen in Ica?

Als je snel kijkt is er op zich weinig te doen in Ica zelf. Het is namelijk meer een stad op de route van Lima naar Nazca. Het ligt dus wel op de meest gebruikte route van toeristen, maar het is zeker niet altijd een vaste stopplaats. Toch zijn er wel een aantal dingen die de moeite waard zijn in Ica.

Natuurlijk is er het Plaza de armas, welke in het centrum van de stad ligt. In vergelijking met andere Peruaanse steden zijn er weinig bijzondere gebouwen rondom dit plein. Wel is er aan de rand van dit plein een museum.

Het museum is het wetenschappelijk museum van Javier Cabrera. In dit museum wordt een andere voorstelling gegeven van hoe de geschiedenis is van de menselijke beschaving. Voor onze huidige beschaving zou er een andere beschaving zijn van Gliptolieten, die na een tijd weer in de kosmos verdwenen. Volgens het museum hebben hier ook de Nazcalijnen mee te maken. Volgens het museum zouden deze lijnen een ruimtehaven zijn. Het is interessant om een ander beeld te zien, maar je kunt nu al de website van het museum lezen.

Naast het Plaza de armas is er nog een ander plein. Eigenlijk is dat bekender dan het Plaza de armas. Dit is het park van Brujas de Cachiche.

Beeld van brujas de cachiche

Bron: Peru.com

De legende van Brujas de Cachiche is een van de beroemdste in Peru. Cachiche is een dorp wat nu ligt in Ica. Volgens de legende zouden in dit dorp veel heksen wonen, die mensen konden genezen. De bekendste heks is Cachiche Julia Hernández Pecho Viuda de Díaz. Zij genas vele mensen en werd uiteindelijk zelf 106 jaar oud.

Ze heeft echter een vloek uitgesproken over Ica. De stad zal zinken wanneer de zevende kop van de Palmera de las Siete Cabezas uitgroeit. Ook deze palmboom staat in Ica.

Palmera de las siete cabezas

Bron: Peru.com

De Palmera de las Siete Cabezas is een palmboom, waarvan zes stammen kronkelen als een slang. Soms dreigt de zevende stam uit de grond te komen, maar die wordt door de lokale bevolking direct verwijderd, omdat ze door de vloek van de heks bang zijn voor de ondergang van Ica.

Ook staat in Ica de hacienda van Tacama. Tacama is één van de meest bekende wijnsoorten in Peru. Mocht je op je reis door Peru een keer wijn willen drinken op een mooie locatie dan is deze hacienda een zeer mooie optie. Op de website van Tacama kun je al een impressie zien van de hacienda. De hacienda is tegelijkertijd een winkel. Dus mocht je de wijn lekker vinden dan kan je deze direct inslaan.

Ica als uitvalsbasis

Maar daarnaast wordt Ica veel gebruikt als uitvalsbasis. Vanuit Ica zijn er namelijk veel steden en dorpen goed bereikbaar. Ten eerste is er Paracas. Dit dorp ligt op zo’n 70 minuten met een auto vanaf Ica. Meer over dit dorp is hier te vinden. Vanuit Paracas kan je een hele mooie excursie doen naar de Ballestas eilanden. Deze excursie is zeer de moeite waard.

Daarnaast is de stad Pisco ook goed te bereiken. Een reis hier naartoe vanuit Ica duurt per auto maar zo’n 5 kwartier. In Pisco zijn diverse bezienswaardigheden, maar Pisco staat het meest bekend om de drank. Helaas zijn tijdens de aardbeving van 2007 een aantal bezienswaardigheden beschadigd.

Als laatste plaats die goed te bereiken is vanuit Ica is Nazca. Deze afstand is wat langer. De duur van een trip naar Nazca met de auto vanuit Ica is zo’n twee en een half uur. Nazca staat natuurlijk bekend om de Nazcalijnen, die ooit door een pre-inca cultuur in de woestijn zijn gemaakt.

Echter zoals gezegd ligt Ica ook in de woestijn. Tegenwoordig zijn er veel excursies die je vanuit Ica kunt ondernemen. Zo is er Huacachina. Maar je kunt vanuit Ica ook sandboarden en rijden met een zandbuggy.

Huacachina vanuit Ica

Ica ligt in de kuststreek van Peru. Ondanks dat is het één van de droogste gebieden. De gehele kuststreek van Peru is eigenlijk een woestijn. Hoe dit komt kun je lezen in het artikel dat ik over de geografie van Peru heb geschreven. Ondanks dat de streek rondom Ica een woestijn is, ligt er toch iets speciaals in de woestijn. Dit is Huacachina.

Huacachina bij Ica

Huacachina is een oase in de woestijn. Het is een klein meer met enorme zandduinen rond dit meer.

Het is zeker de moeite waard om Huacachina te bezoeken. Zo’n oase midden in de woestijn komt namelijk niet vaak voor. In Zuid-Amerika is Huacachina de enige oase die midden in de woestijn ligt.

Zoals bij zoveel plaatsen is er voor Huacachina een legende over het ontstaan van de oase. In het verleden was er een prinses. Zij kon erg goed zingen. Zo goed dat ze degenen die haar hoorden liet huilen. Daarom werd de prinses Huacca China genoemd. Dit betekent ‘het meisje dat huilt’.

Op een dag was zij zichzelf aan het wassen voor een spiegel. Natuurlijk zong ze hierbij. Alleen in de spiegel zag ze dat  ze werd begluurd door een jager. Ze werd bang en vluchtte met de spiegel in haar handen. Bij het vluchten verloor ze haar kleren, die veranderden in zandduinen. Ook brachten de kleren haar tot struikelen. Ze viel met de spiegel. De spiegel brak en veranderde in het meer van Huacachina.

Het is een mooi verhaal. Maar als je bij deze oase moet huilen, omdat je iemand hoort zingen dan weet je wie het is.

Huacachina is goed te bereiken vanuit Ica. Het ligt namelijk maar 5 km ten westen van het centrum van Ica. Dit is maar een kwartier rijden. De buitenwijken van Ica zijn al bijna tegen Huacachina aangebouwd. Toch hangt er een aparte sfeer bij deze oase. Vooral bij backpackers is deze plek erg populair.

Sandboarding vanuit Ica

Huacachina en Ica zijn omringd door zandduinen. Daar maken de Peruanen goed gebruik van. Ze doen namelijk aan sandboarding.

Sandboarding bij Ica

Hoewel Ica in de woestijn ligt, is het niet enorm heet. Daarom is er de mogelijkheid om relatief comfortabel te sandboarden op de zandduinen bij Ica. De meeste sandboard tours gaan aan het eind van de middag vanuit Ica. Ook uit Huacachina gaan de tours rond deze tijd de zandduinen in. De temperatuur begint aan het eind van de middag a lager te worden. Het is dan ideaal om te sporten.

Met een buggy wordt je naar een zandduin gebracht. Bovenop de zandduin krijg je een sandboard en mag je beginnen. Eerst is het het beste om vertrouwen te krijgen in het sandboard. Dit betekent dus zitten op het sandboard van de zandduin af. Reken er wel op dat wanneer je beneden bent dat je ook weer naar boven moet lopen de duin op.

Wanneer je dat een beetje onder de knie hebt dan kan je daarna liggend of staand. Na een beetje oefenen is het goed te doen en het is leuk om te doen. De meeste excursies vanuit Ica duren een paar uur. Dit is voldoende om een leuke tijd te hebben.

Om het materiaal hoef je je niet druk te maken. Tijdens een tour krijg je een sandboard te leen. Een sandboard is veel harder dan een snowboard. Dat is ook wel nodig, omdat zand veel harder schuurt dan sneeuw. De onderkant van het sandboard is vaak speciaal behandeld, zodat je beter kan glijden op het zand.

Naast het sandboard krijg je op deze speciale excursies uit Ica geen beschermingsmateriaal. Er is dus geen beschermende kleding en geen helm. Dus wanneer je gaat sandboarden luister goed naar de instructies. Je wilt niet tijdens je vakantie in het ziekenhuis belanden. In Peru zijn deze niet zo goed.

Buggyrijden vanuit Ica

Gelukkig zijn er naast sandboarden ook andere stoere activiteiten die je in de zandduinen bij Ica kunt doen. Eén ervan is rijden met een zandbuggy.

Zandbuggy bij Ica

Helaas mag je niet zelf rijden in een zandbuggy bij Ica. In verband met veiligheidsredenen laten de Peruanen dat niet toe. Dat geeft op zich ook niets, want je zult zelf merken, wanneer je in zo’n zandbuggy zit, dat het ook zeer leuk is om gereden te worden door een beroepschauffeur.

Het goed besturen van een zandbuggy door de zandduinen van Ica vergt nogal wat ervaring. Voordat een chauffeur een groep mag meenemen in zijn zandbuggy, heeft hij minimaal een training van zeven maanden achter de rug.

Hierdoor kan je wel erg goed genieten van een rit met zo’n zandbuggy. De chauffeur weet exact wat hij doet en hij zal je op een ‘veilige’ manier dingen laten ervaren die je normaal niet doet.

Wanneer een zandbuggy een zandduin op rijdt dan lijkt het of je achterover zal vallen. Pas op het allerlaatste moment ga je dan weer de goede kant uit. Het is zeker mooi voor iemand die van wat actie houdt.