De inca goden: een complete lijst van Wiracocha en Inti tot Hurkaway

Er waren veel inca goden die de inca’s vereerden. Dat kan je natuurlijk ook zien aan de tempels, zoals de zonnetempel van Machu Picchu. Maar wie waren al deze inca goden.

De inca’s hadden veel goden. De bekendste zijn waarschijnlijk Inti en Pacha Mama. Maar daarnaast zijn er nog minimaal 20 anderen. En gedurende de tijd van de inca overheersing duurde hoe meer goden er kwamen, omdat ze de goden van de verslagen culturen overnamen. De belangrijkste god was Wiracocha.

Het zijn dus heel wat goden. En alle goden hadden hun eigen krachten. Ze hadden ook hun specialiteiten. Als je hier meer over wilt weten lees dan alles hieronder over alle inca goden.

Groepen inca goden

De inca goden kunnen in drie verschillende groepen worden onderverdeeld. Deze groepen hebben te maken met de locatie waar de goden van de inca’s leefden.

Ten eerste is er zoals bij veel religies een hemel. De inca’s noemden dit Hanan Pacha. Dit is de superieure wereld.

De tweede groep bestaat uit de goden die in het hier en nu, oftewel op de aarde leefden. Deze groep leefden dus samen met de mensen op aarde. De inca’s noemden deze wereld Kay Pacha.

Inca goden

Bron: Marvunapp

Als laatste wereld is er Uku Pacha. Dit is de onderwereld of de wereld van de doden.

De inca goden uit de bovenwereld Hanan Pacha

Wiracocha

Volgens de inca’s was Wiracocha de schepper van alles. Hij was de heerser van de wereld. Waar hij ook was, daar was ook zijn metgezel. Dit was een vogel.

Wiracocha

Bron: Lifeder

Deze tovenaarsvogel heette Corequenque. Het was een gouden kolibrie. Corequenque was een wijze vogel want hij kon in de toekomst kijken. De veren van deze vogel werden gebruikt voor de kroon van de inca koning, die door de inca’s mascaypacha werd genoemd.

De goden van de inca’s hadden ook allerlei relaties met elkaar. Zo heeft Wiracocha vier kinderen. Dit zijn Wakon, Mallko, Vichama en Pachacámac. Maar over hen later meer.

Inti

Want eerst is er nog een belangrijke inca god. dit is Inti. En inti is de zonnegod. Hij was de beschermheer van het inca rijk. Ook werd Inti gezien als schenker van het leven, omdat de zon warmte en licht geeft.

De zon was erg belangrijk voor het verbouwen van gewassen. Inti werd dan ook zeer vereerd door de inca’s die op het land werkten. Daarom kreeg Inti veel offergaven.

De inca koning was volgens de verhalen uit het inca rijk een directe afstammeling van de god Inti.

Mama Quilla

In de inca tijd was het heel normaal om getrouwd te zijn met je zus. Mama Quilla was de zus en vrouw van de inca god Inti.

Door de inca’s werd deze god gezien als de moeder van de hemel. Ze was dan ook belangrijk voor de inca’s. Er stond niet voor niets een standbeeld van Mama Quilla in de zonnetempel, waar met name de priesteressen haar aanbaden.

Illapa

Net als andere andere culturen hadden de inca’s goden voor weerselementen. Zo hadden ze ook een god voor de regen, donder en bliksem. De inca’s noemden deze god Illapa.

Voor de boeren was deze god ook erg belangrijk om hun gewassen te laten groeien op de inca terrassen.

Punchao en Chaska

Er zijn twee namen voor eigenlijk dezelfde inca god. Als eerste is er punchao. Punchao is de ochtendster, die de maan uitzwaaide. Daarnaast is er chaska. Chaska is de ster die de maan in de middag opwachtte. Uiteindelijk stellen beide goden de planeet Venus voor.

Chuychú en Talumanya

Deze goden zijn twee belangrijke regenbogen. De regenboog is belangrijk in de inca cultuur. Daarom werd er ook een inca paleis in Chinchero gebouwd. Volgens de inca’s was deze plaats de geboorteplaats van de regenboog. Lees hier meer over Chinchero en wat je op deze plaats kan doen en zien.

Chuychú is de prachtige regenboog die onder de goden punchao en Chasca lag. Uiteindelijk is deze regenboog verheven tot de god van de edelen, omdat het de schoonheid vertegenwoordigde, die was voorbehouden aan de edelen.

Ook Talumanya is de eerste regenboog. Uit de borst van deze regenboog zou de slang Amaru volgens de inca mythologie zijn geboren.

Andere inca goden van de weerselementen en het klimaat

Eerder heb ik al Illapa genoemd. Maar de inca’s hadden ook andere goden, die met de weerselementen en het klimaat te maken hadden.

Ten eerste was er Catequil. Hij was de god van de dag en al het goede. Zijn tegenhanger was Piguerao. Hij was de god van de nacht en het kwade.

Er was een speciale inca god voor stromen. Dit was Apu Katikil. Zijn broer was Pikiru. En hij was de god van de hagel.

Rimac en Chaclla

Dan zijn er nog twee inca goden in de Hanan Pacha. Rimac en Chaclla zijn twee broers. En het verhaal van hen gaat dat zij een einde wilden maken toen er een droge periode was.

Daarom offerden ze zichzelf. Daardoor werd Rimac een rivier, die nog steeds bestaat in Peru en Chaclla werd de regen.

Wakon

De beide broers waren dus aan het vechten tegen Wakon. Dit was de inca god van de droogte. Hij werd ook wel Kon genoemd. Wakon is de broer van Pachacámac.

Temenduare en Arikute

Deze twee inca goden, genaamd Temenduare en Arikute, zijn de oorzaak van getijden van de oceaan. Wanneer deze broers ruzie hebben dan ontstaat er vloed.

De aardse inca goden

Pacha Mama

Naast de hemelse inca goden zijn er de aardse inca goden en godinnen. De belangrijkste is Pacha Mama.

Pacha Mama

Bron: The Godess Garden

Dit is de vrouwelijke bron, waaruit de hele materiële wereld komt, zoals de gehele natuur.

Mama Wayra

De godin Mama Wayra is de beschermer van de vogels. Ze is dan ook de godin van lucht en wind. Haar kracht is om zaken te zuiveren met de wind.

Mama Nina

In Peru zijn ook vulkanen. Dat was ook al zo in de tijd van de inca’s. Daarom moet er natuurlijk ook een godin zijn van de vulkanen. Dit was Mama Nina.

Naast de macht over vulkanen had zij de macht over licht, vuur en alles wat daarmee te maken heeft.

Mama Sara

Mama Sara was de inca godin van het voedsel. Zij zorgde voor voldoende voedsel voor de inca’s, zoals maïs, coca en aardappelen.

Pariacaca

De god Pariacaca had het heel druk. Hij was de inca god van de regen en vruchtbaarheid. Maar daarnaast was hij ook god van graslanden, wilde vruchten en wilde dieren. Dit is ook de god die de slang Amaru heeft gedood, nadat Huallallo Carhuancho de slang op Pariacaca had afgestuurd.

Huallallo Carhuancho

Huallallo Carhuancho is de vuurgod. De inca’s hadden hem overgenomen van de wanka cultuur. Dit deden de inca’s wel met meer goden van andere culturen.

Maar volgens de inca mythologie werd Huallallo Carhuancho niet erg gewaardeerd. Hij was namelijk een kanibaal en hij at ook kinderen.

Huallallo Carhuancho

Bron: Mis Cuentos Andinos

Uiteindelijk is het niet goed afgelopen met deze inca god. Hij werd door Wiracocha eerst verbannen naar het Amazone oerwoud en toen hij nog steeds slechte bedoelingen had werd hij met handen en voeten vastgebonden en naar een eiland gestuurd, waar de vogels en andere dieren hem voor eeuwig bijten. En zoals je kunt lezen op de pagina over Paracas wonen er veel dieren op de eilanden van Peru.

Mallko

Een andere aardse inca god was Mallko. Dit was dus een kind van Wiracocha. Hij was de god van de wet.

Vichama

Mallko’s broer was Vichama. Soms wordt Vichama ook wel Atipa genoemd. Vichama was sterker dan Mallko, terwijl Mallko rechtvaardiger was. Vichama was dan ook de god van oorlog en wraak.

Urcuchillay

Een van de inca goden was Urcuchillay. Dit was de god van de dieren. Hij moest de dieren beschermen. Dit deed hij vaak in de vorm van een lama. Maar hij kon ook andere vormen aannemen, zoals een wezen van half mens en half vlam.

Op deze manier was hij de leider van de dieren.

Huari

Ook Huari is een oorlogsgod. De inca’s hebben deze god net als Mallko overgenomen van een andere cultuur. De inca’s hadden namelijk al hun eigen oorlogsgod. Dat was Vichama.

Beschermingsgoden

Als laatste van de aardse inca goden zijn er drie beschermingsgoden. Wasikamayuq beschermde je eigen huis. Maar dat was nog niet alles om je eigen huis te beschermen.

Om dieven buitenshuis te houden was er de god Qhaxra-kamayuq. En het hele dorp werd beschermd door Auquis.

De inca goden uit de onderwereld

Yatañamca en Tutañamca

Yatañamca en Tutañamca zijn een tweeling. Ze heersten over de wereld aan het begin van de tijd. Het was toen donker in de wereld, omdat er nog geen zon was. Daarom zijn dit de inca goden van de duisternis en de nacht.

Uiteindelijk heeft Wiracocha de heerschappij overgenomen, nadat hij Huallalo Carhuancho naar de aarde had gestuurd om de tweelingsbroers te verslaan.

Pachacámac

Omdat de inca’s goden overnamen kunnen meerdere inca goden god zijn over hetzelfde onderdeel. Er is natuurlijk wel een verschil. De goden die de inca’s overnamen hebben een slechte naam in de inca mythologie. Zo ook deze inca god Pachacámac.

Pachacámac

Bron: Spain’s news

Ook hij wordt gezien als de schepper van de aarde. Maar hij zouu kinderen eten en daarom naar de zee zijn verbannen. Vanuit de zee laat hij de aarde beven.

Mama Cocha

Mama Cocha is de goding die door vissers werd aanbeden om de zee te kalmeren, zodat er goed kon worden gevist. Mama Cocha vertegenwoordigd alles wat vrouwelijk was.

Supay

Dan is er nog de inca god van de doden. Dit is Supay. Hij is de koning van de onderwereld Uka Pacha. Toen de Spanjaarden het grondgebied van de inca’s veroverden vergeleken ze Supay met de duivel.

Hurkaway

Als laatste is er de godin van de ondergrond. Dit is Hurkaway. Zij is een wezen dat voor de helft uit een vrouw bestond en voor de helft een slang was.

Mythen van de inca goden

Zoals je kan lezen hadden de inca’s vele goden. Er zijn dan ook veel verhalen en mythen over de inca goden.