Inca kola een lekkere frisdrank met de smaak van Peru

Tijdens mijn verblijf in Peru heb ik veel Inca kola gedronken. Het is nu tijd om dit geheim met jou te delen.

Inca kola is een lekkere frisdrank uit Peru. De frisdrank smaakt een beetje naar snoepjes of naar kauwgom. Probeer daarom eens Inka cola in Peru. Buiten Peru wordt deze frisdrank niet zo veel gedronken. Maar tegenwoordig zijn er ook plaatsen in Nederland en België waar je inca kola kunt kopen. 

Hier is dan ook alles wat je over deze Peruaanse frisdank moet weten.

De smaak van inca kola

Naast pisco heeft Peru nog meer dranken. Eén daarvan is de frisdrank inca kola.

Inca kola in een glas

Deze frisdrank is geel van origine en hij wordt vaak gedronken met een berg ijs. Het ijs verdunt wel de smaak, daarom drink ik het zelf graag zonder ijs. De smaak blijft dan ook puurder en intenser.

De smaak van inca kola is interessant. De Peruanen zeggen dat de frisdrank smaakt naar een apart soort snoepje of naar kauwgomballen. Zelf vind ik dat de frisdrank smaakt naar kauwgomballen.

Peruanen houden van zoet. De bekende Peruaanse cocktail Pisco Sour is zoet. Een andere in Peru bekende drank, chicha morada, is zoet. En inca kola is geen uitzondering hierop. Deze frisdrank is erg zoet. Sommige mensen maken het minder zoet door er meer ijs bij te doen, waardoor het dan weer wordt verdund.

Inmiddels is er ook een suikervrije versie. Het verschil is direct te zien aan de dop van de fles. De originele frisdrank heeft een blauwe dop en zijn suikervrije broer heeft een witte dop. Zelf heb ik de voorkeur voor de originele versie.

Het beste is om natuurlijk zelf te proeven in Peru.

Inca kola proeven in Peru

Het is niet moeilijk om inca kola in Peru te vinden. Je zal het overal tegenkomen. In de grote supermarkten zoals Wong en Metro in Lima liggen de schappen er vol van.

Inca kola in een schap van de supermarkt

Je ziet dan een grote gele zee met deze frisdrank. Vaak staat hij naast een grote bruine zee van coca cola. Verder zijn er in deze grote supermarkten vaak twee plaatsen waar je frisdrank kunt vinden. De eerste plaats is in het schap en de tweede plaats is in de koelkast. Peruanen houden er door het weer ervan om dit koud te drinken.

Er zijn verschillende soorten formaten flessen van deze frisdrank. Dit gaat van kleine flesjes voor persoonlijk gebruik tot en met drie liter flessen voor gezellige Peruaanse bijeenkomsten.

Naast de grote supermarkten is deze frisdrank te verkrijgen in alle kleine buurtwinkeltjes. Je hebt dus eigenlijk geen excuus om geen inca kola te proberen tijdens je reis door Peru. Ook in alle restaurants wordt inca kola geserveerd.

Eigenlijk vind ik dat een Peruaans restaurant zonder inca kola geen Peruaans restaurant is. Er is een keer geweest dat ik in Barcelona, Spanje, in een Peruaans restaurant zat, waar ik ben weggelopen omdat ze geen inca kola hadden. Gelukkig zijn er in Barcelona wel meer Peruaanse restauranten. Dus het probleem was snel opgelost.

De geschiedenis van inca kola

In het logo van inca cola staat het duidelijk vermeld.

Logo van inca kola

Deze frisdrank bestaat al sinds 1935. Daarmee is het een zeer succesvolle formule in Peru. Echter het verhaal van deze Peruaanse frisdrank begon al zo’n 25 jaar eerder.

Het was 1910. In Rimac, één van de oudste wijken van Lima, begon een familie een kleine bottelarij. De officiële naam van de bottelarij was Corporación José R. Lindley S.A.

In de eerste twintig jaar hadden ze verschillende frisdranksmaken gemaakt. Een aantal van deze frisdranksmaken waren Orange Squash, Lemon Squash, Cola Rosada en Champagne Kola. Het bedrijf kon er van blijven bestaan, maar geen van allen was een doorslaand succes.

Echter toen kwam de 400ste verjaardag van Lima. Lima is in 1535 gesticht. Het bedrijf wou een speciale frisdrank uitbrengen. Ze noemde het inca kola. Ze hadden al zo’n 25 jaar ervaring en ze wisten wat ze deden. Dit gold zowel voor de receptuur qua smaak als voor de hoeveelheid prik, koolzuurgas.

En het werd een succes in Peru. Door een agressieve reclamecampagne was het drankje 10 jaar later al marktleider in Lima. Het chauvinisme in Peru heeft hier zeker ook een rol in gespeeld, maar daarover later meer.

Tot in diep in de jaren 90 was inca kola marktleider. Andere frisdranken kwamen nauwelijks in de buurt van het aantal door Peruanen gedronken liters inca kola. De frisdrank die het er het dichtst bij kwam was coca cola.

Door wat financieringsproblemen moest Corporación José R. Lindley S.A. hulp zoeken van buitenaf. Tussen dit bedrijf en Coca Cola werd voor de productie in Peru een joint-venture gesloten. Ook is er afgesproken dat alleen Coca Cola deze frisdrank mag maken buiten Peru.

Binnen Peru is het gezamenlijke marktaandeel van de beide frisdranken boven de 60%. Dat is enorm.

Deze frisdrank en het chauvinisme van Peru

Inca kola wordt als erg Peruaans gezien. Ten eerste is er natuurlijk de naam. Deze wijst natuurlijk naar de historie van Peru. Daarnaast hebben bijna alle reclamecampagnes van deze frisdrank met Peru of haar geschiedenis te maken gehad.

Dit is aan de andere kant wel opvallend. Degene die deze frisdrank heeft ontwikkeld is namelijk niet van Peruaanse komaf. De familie Lindley, die het bedrijf Corporación José R. Lindley S.A. waren begonnen, waren immigranten uit Engeland. Ondanks dat is inca kola erg ingeburgerd in de Peruaanse cultuur.

Ook na de overeenkomst van Corporación José R. Lindley S.A. met Coca Cola was het chauvinisme erg duidelijk. Door de overeenkomst vonden ze inca kola niet meer Peruaans. Daarom gingen vele andere partijen een soortgelijke frisdrank maken. Zo ontstonden er Isaac Kola, Triple Kola, Concordia en Oro. Sommigen waren succesvoller dan anderen. Ze hadden allemaal wel een overeenkomst. Al deze frisdranken hadden de gele kleur.

Inmiddels is de aversie tegen de joint venture wel gaan liggen. De Peruanen zijn weer trots op hun eigen inca kola. Dat is ook wel te zien in de souvenirswinkels en de incamarkten. Van elk voorwerp dat er wordt verkocht zijn er exemplaren met of het logo van inca kola erop of met iets dat aan deze frisdrank is gerelateerd.

Inca kola T-shirt

Zo zijn er T-shirts, petjes en nog vele andere dingen. Ook dit heeft met het Peruaanse chauvinisme te maken.

Inca kola kopen in Nederland of België

Natuurlijk als je deze frisdrank hebt gedronken in Peru en je vindt de frisdrank lekker dan wil je deze ook in Nederland of België kunnen kopen. Hoewel er niet veel inca kola naar Europa wordt geëxporteerd is er wel de mogelijkheid om deze frisdrank in Nederland en België te kopen.

Zo is er bijvoorbeeld Que rico van Miryam. Op haar webshop kan je vele Peruaanse producten kopen. Natuurlijk kan de Peruaanse frisdrank niet ontbreken.

Naast de eerste webshop is er nog een andere webshop. Deze heeft de naam Sabor del Peru, oftewel smaak van Peru. Ook op deze webshop worden veel Peruaanse producten, zoals inca kola verkocht.

Dus ook na je reis door Peru zijn er nog steeds mogelijkheden om te genieten van Peru en haar producten.