Lama, alles over het bekendste dier van Peru

De lama is het bekendste dier van Peru. Iedereen kent de lama en iedereen verbindt de lama ook met Peru.

Er wonen lama’s in Peru, maar er zijn ook dieren die er op lijken, zoals alpaca’s en guanaco’s. Het verschil tussen een lama en een alpaca zit in de oren. Daarnaast kan je de lama van de guanaco in Peru onderscheiden door de kleuren in de vacht. Waarschijnlijk wist je dat een lama een lama spuugt, maar weet je ook dat zijn spuugafstand zo’n 3,5 meter is. Erg handige informatie voor je reis naar Peru.

Het uiterlijk van de lama in Peru

De lama is een schaapkameel. Het is net als een koe en een schaap een gedomesticeerd dier. Hij wordt dus door mensen gehouden. In het geval van de lama is dit vaak als lastdier.

Dit gedomesticeerde dier heet in het Latijn Lama glama. Maar er is ook een versie van de lama, die in het wild leeft. Dit is de guanaco of in het Latijn Lama guanicoe. Qua uiterlijk zijn er veel verschillende tussen de wilde vorm van de lama en de gedomesticeerde vorm.

Guanuco in Peru

De bovenstaande foto is van een guanaco, de wilde vorm van de lama. Als je deze guanaco vergelijkt met de lama die op de foto bovenaan deze pagina staat, dan kan je gelijk zien dat de hoeveelheid wol op de vacht van de lama veel groter is dan bij de guanaco. Daarnaast heeft de guanaco altijd dezelfde kleuren. Een lama kan verschillende kleuren hebben.

De kop van een lama in Peru

Er zijn witte lama’s, maar ook bruine, grijze en zwarte. Zo’n dier kan ook verschillende kleuren hebben.

Het Peruaanse dier heeft een schofthoogte van 109 tot 119 centimeter. De schofthoogte is de hoogte van de schouders van het dier tot aan de grond. De hoogte van de kop tot aan de grond kan wel 180 cm zijn. En de kop-romplengte, oftewel de lengte van de snuit tot en met de kont van het dier, ligt zo rond de 1,5 m.

Al met al is het dus een groot dier, dat erg indrukwekkend kan zijn. Dit wordt nog versterkt door het gewicht. Een volwassen Peruaanse lama kan wel zo’n 130 tot 155 kg wegen.

Van de gedomesticeerde lama in Peru zijn twee soorten. De ene is het chaku ras. Dit ras heeft een vrij lange en wollige vacht. Deze soort komt het meest voor in Peru. Daarnaast is er nog de soort ccara. Deze is te onderscheiden door de zeer korte vacht.

Het meest karakteristieke van de lama in Peru is de kop.

De voorkant van de kop van een lama in Peru

Ten eerste heeft dit dier een lange snuit. Zijn tanden zijn enigszins recht vooruit in zijn bek. Maar dit dier kan je het makkelijkste herkennen aan de oren. De oren zijn lang en lopen aan de bovenkant rond. Bovendien hebben ze de vorm van een banaan.

De verschillen tussen de alpaca en de lama in Peru

De oren zijn ook een groot verschil tussen de alpaca en de lama.

Alpaca in Peru

De oren van een alpaca zijn namelijk korter. Ook de vorm van de alpaca oren zijn anders. Alpaca oren zijn namelijk op de top puntiger dan die van een lama. Bovendien lopen de oren van een alpaca recht.

Een ander verschil is de snuit. Zoals al beschreven is de snuit van de lama in Peru vrij lang. De snuit van een alpaca is korter. Dit is een tweede belangrijk kenmerk op de kop van het dier die van elkaar verschillen en waardoor je de dieren van elkaar kan onderscheiden.

Natuurlijk is er ook verschil in afmetingen en gewicht. De alpaca is zo’n 10 tot 15% kleiner dan zijn neef de lama. Zo is de schofthoogte van een alpaca maar maximaal zo’n 95 cm. Hierdoor is de alpaca ook lichter dan zijn grote neef. Alpaca’s hebben een gewicht van tussen de 50 en 90 kg.

Als laatste is er nog een verschil tussen de alpaca en de lama in Peru. Dit is de vacht. Een lama heeft een vacht met ruwe dekharen en daaronder een ondervacht. Hierdoor verhaart de lama. Een alpaca verhaart niet. Daardoor heeft de alpaca vaak een veel vollere vacht dan een lama.

Hopelijk heb je hiermee genoeg informatie over de verschillen tussen een alpaca en een lama, zodat je ze tijdens een reis door Peru kunt onderscheiden.

De lama als lastdier in Peru

Al heel lang geleden, al ver voordat het incarijk er was, werden de lama’s gedomesticeerd. Dit is zo’n 4000 tot 5000 jaar voor Christus gebeurd. De dieren werden gehouden voor de wol, het vlees en de mest. Maar de voornaamste reden om de lama te houden is dat het een ideaal lastdier is in de bergen.

Ze zijn gewend aan het leven op grote hoogte. En in Peru zijn er veel gebieden die ver boven zeeniveau liggen. Voor de exacte hoogten van alle belangrijke dorpen en steden kijk je hier. Daar staat een volledige lijst met de hoogte boven zeeniveau van de dorpen en steden in Peru.

Naast het leven op grote hoogte is de lama in Peru ook een ideaal lastdier, omdat het dier zware lasten tot wel zo’n 25 tot 30% van zijn gewicht kan dragen. Dit komt neer op een last van ca. 50kg. Dat is zeer veel. Zelfs met zo’n gewicht kan een lama wel zo’n 15 tot 30 kilometer per dag lopen.

Hierdoor werden de lama’s door de inca’s gebruikt voor transporten. Over de wegen in het incarijk gingen caravanen met lama’s van oost naar west en noord naar zuid. Hierdoor was het voor de inca’s makkelijk om handel te drijven, maar ook om eenheid in het incarijk te houden. Men had bijna overal dezelfde producten, waardoor er weinig ontevredenheid in het incarijk was.

Het eten van de lama’s in Peru

Lama’s in Peru moeten natuurlijk ook eten. Het zijn planteneters. Ze eten dus geen vlees, maar uitsluitend plantaardig materiaal. Ze eten voornamelijk gras. In Peru zijn veel verschillende grassoorten. Wanneer je het gras in Peru goed bekijkt dan zie je dat het gras stugger en harder is dan in Nederland. Dit heeft alles te maken met het klimaat.

Door de stugheid van het gras zijn de lama’s, zoals zoveel planteneters, herkauwers. Om het plantaardig materiaal goed te kunnen verteren moeten ze diverse keren de planten herkauwen. Een lama heeft drie magen. Ook dit helpt het dier om het gras en andere planten te kunnen verteren.

Andere weetjes van de lama in Peru

Hoe ver een lama spuugt

En dan zijn er natuurlijk nog de weetjes van de lama in Peru. Natuurlijk weet je dat een lama spuugt. Maar weet jij bijvoorbeeld hoe ver een lama kan spugen.

Eigenlijk is dat best een grote afstand. Het is namelijk zo’n 3,5 tot 4 meter. Probeer dat maar eens na te doen. Hij spuugt dan niet alleen speeksel, maar hij spuugt een deel van de maagsappen uit zijn voorste van drie magen.

Ook spuugt een lama erg snel. Rennen heeft dus eigenlijk geen nut. Beste manier om niet door een lama te worden bespuugt is de lama niet boos te maken.

Lama’s zijn goed opgevoed

Ondanks het spuuggedrag zijn lama’s goed opgevoed. Ze weten exact wanneer ze moeten poepen. Dat doen ze dan heel vaak op één en dezelfde plaats. En dat doen ze elke keer weer.

Eigenlijk hebben de lama’s dus hun eigen wc.

Rare paarmethode

Grote dieren paren eigenlijk altijd staand. De lama is erg eigenwijs. Deze paart namelijk niet staand. De lama paart liggend. Dit is eigenlijk al heel raar voor zo’n groot dier. Maar ook de lengte van de daad is voor zo’n groot dier verbazingwekkend. De paring duurt namelijk 20 tot 45 minuten. Je kan zeggen dat de lama het er erg van neemt.