Lucuma het Peruaanse fruit dat zo gezond is dat het een superfood is

Lucuma is een zeer gezonde Peruaanse vrucht. Volgens velen is het een superfood. Maar waarom is het een superfood en waarom is dit fruit zo lekker.

Een van de apartste fruitsoorten in Peru is lucuma. De bomen van deze vrucht groeien alleen in het de valleien van het Andes gebergte bij een warm klimaat. Daarom is deze vrucht niet zo bekend. Maar lucuma is wel erg gezond. Het is eigenlijk een superfood met alle voedingstoffen die dit fruit heeft. Tegenwoordig kan je daar ook van genieten door middel van het lucuma poeder.

Lucuma, het Peruaanse fruit

Als je in Peru op een lokale markt komt dan zijn er vaak veel marktkramen met heerlijk ruikende vruchten. Een van de meest typische vruchten in Peru is de lucuma.

De lucuma is bolvormig. De grootte van de vrucht is niet altijd hetzelfde. Maar wanneer dit fruit rijp is dan is de omvang tussen de 6 en de 12 cm. Dit fruit heeft een dunne schil. De schil is vaak groen met paarsbruin. Maar binnen de schil zit het gele vruchtvlees.

Doorgesneden lucuma

Bron: Superfood ingredients

Ook zit er een grote pit binnen in de lucuma. De pit is vaak zo’n 2,5 tot 3,0 cm groot. Daardoor is hij goed te verwijderen uit het vruchtvlees net als bij een advocado. Wanneer je de vrucht door midden zou snijden, dan ziet het er een beetje uit als een ei. In het Engels wordt de lucuma daarom ook wel Eggfruit genoemd.

De schil en de pit wordt van nature niet gegeten, maar het vruchtvlees wel. Echter deze vrucht is niet zoals andere soorten fruit. Het vruchtvlees van de lucuma is niet sappig, zoals bij een peer of een ananas. De lucuma is erg droog.

Ook de smaak is anders. De smaak van een lucuma ligt tussen de smaak van een pompen, vanille, zoete aardappel en karamel in. Het is lastig te beschrijven. Wanneer je in Peru bent zou je het zelf moeten proeven.

Ik zelf ben niet zo’n fan van het zo eten van deze vrucht. Maar wanneer de lucuma is gebruikt in een van de heerlijke Peruaanse toetjes dan is dat zeker lekker. Maar daarover later meer.

De lucuma boom

Een lucuma groeit aan een boom. In het Latijn is de naam Pouteria lucuma. Deze boomsoort valt in de familie van Sapotaceae. Deze boom groeit in de valleien van het Andesgebergte op zo’n 2700 tot 3000 meter hoogte. Het is daarom ook echt een Peruaanse vrucht.

De boom groeit op grote hoogte. En hij heeft warmte nodig. Niet door er tegen te praten maar warmte van de zon. De lucuma boom groeit namelijk alleen bij een tropisch, sub tropisch of een mediterraans klimaat.

De boom van deze vrucht groeit uit tot zo’n 20 meter hoog. En pas na 3 tot 5 jaar gaat de boom vruchten dragen. De stam van de boom heeft een grijsbruine, gespleten schors. Deze schors geeft een melkachtige witte vloeistof af.

De twijgen en de bladstelen zijn bedekt met haren. Deze haren zijn kort en bruin. De bladeren zijn wat bijzonderder. De bladeren zijn één van de kenmerken, waaraan je een lucuma boom kunt herkennen.

Lucuma boom

Bron: Organic Crops

De bladeren zijn namelijk erg langwerpig. En ze zijn groot. De lengte van een enkel blad kan wel 25 cm lang zijn. De breedte van zo’n blad is maar 10 cm. Dat is twee en een halve keer kleiner. Het lijkt daarom wel of de bladeren elliptisch zijn. Aan de onderkant van de bladeren zitten vaak net zoals bij de twijgen kleiner haartjes. De bladeren zitten gegroepeerd aan het einde van de takken.

Als laatste kenmerk voor de lucuma boom zijn er de bloemen. De bloemen zijn groenachtig wit. Maar ze zijn niet groot. Ze hebben namelijk maar een bloemkroon in een vorm van een buis van tussen de 1 en 2 cm.

Wel hebben de bloemen iets met het nummer 5. De bloemen hebben namelijk vijf lobben, vijf meeldraden en vijf staminodes.

Geschiedenis van deze vrucht

De geschiedenis van deze vrucht is al lang. Natuurlijk denk je bij de geschiedenis van Peru aan de inca’s. Maar de geschiedenis van Peru omvat veel meer. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van dit prachtige land adviseer ik je om mijn pagina over de historie van Peru te lezen. Het is zeer interessant.

Het is duidelijk dat de lucuma door de inca’s werden gegeten. Echter al lang voor de inca’s waren er al andere culturen die dit fruit aten. Men denkt dat de Nazca cultuur, die ook de Nazca lijnen heeft gemaakt, de eerste was die deze vrucht at. Deze cultuur leefde van ca. 500 jaar voor Christus tot 500 jaar na Christus.

Ook de Moche cultuur, die aan de noordkust van Peru leefde at deze vrucht. Op veel van het overgebleven keramiek van deze cultuur staat de lucuma afgebeeld of zijn er zelfs kruiken in de vorm van deze vrucht.

De lucuma heeft dus al een lange geschiedenis in Peru. Maar ook de inca’s hebben hun geschiedenis met deze vrucht. Ze noemden hem namelijk inca goud. Ten eerste komt dat natuurlijk door het fel gele vruchtvlees van deze vrucht.

De inca’s dichten deze vrucht zelfs speciale krachten toe. Het was het symbool van creatie en vruchtbaarheid. Volgens hen zou het eten van dit fruit de vruchtbaarheid vergroten.

Hoe gezond is lucuma?

Vitamines

Het antwoord op deze vraag kan heel kort zijn. Het antwoord is namelijk ja. Gezien de hoeveelheid zon, die deze vrucht opvangt, kan je al bedenken dat de lucuma veel vitamine C heeft. En dat is ook zo. Maar deze vrucht heeft veel meer aan gezonde stoffen, zoals de volgende vitaminen.

Ten eerste is er vitamine B1. Een lucuma bevat 0,01 mg vitamine B1 per 100 gram. Vitame B1 oftewel thiamine ondersteunt het omzetten van koolhydraten in energie. Daarnaast bevordert het de absorptie van diverse mineralen en vitamines en dient het als co-enzym voor verschillende processen op celniveau die cruciaal zijn voor het functioneren van de hersenen, de spieren en het zenuwstelsel.

Naast vitamine B1 zit er ook vitamine B2 in deze vrucht. De hoeveelheid daarvan is 0,14 mg per 100 gram. Deze vitamine heet ook wel riboflavine en zorgt voor een gezonde stofwisseling. Daarnaast helpt deze vitamine bij het absorberen van vitamine B6 en foliumzuur. Ook is het een antioxidant.

Vitamine B3 is ook wel niacine. Deze vitamine zorgt voor het bevorderen van de gezondheid van de cellen in het lichaam. Daarnaast heeft niacine een functie bij het omzetten van koolhydraten in energie. Een lucuma bevat zo ongeveer 1,96 mg per 100 gram aan vitamine B3.

Daarnaast is er vitamine C met zo’n 2,2 mg per 100 gram van deze vrucht. Dit heet ook wel ascorbinezuur. Vitamine C is een antioxidant, die het immuunsysteem versterkt. Het is een belangrijke factor voor de stofwisseling en verbetert de absorptie van mineralen.

Mineralen

Naast vitaminen zitten er ook mineralen in een lucuma. Zo is er fosfor. Per 100 gram lucuma zit er zo’n 26 mg van het mineraal fosfor in. Fosfor is belangrijk voor het gezond functioneren van de spieren. Ook stimuleert het het herstel van de spieren en verbeterd het de calciumopname in het lichaam.

Daarnaast is er calcium met zo’n 16 mg per 100 gram van deze vrucht. Calcium houdt de nagels, haren en het gebit gezond en zorgt ervoor dat de botten sterk blijven.

Naast deze mineralen zitten er ook nog andere mineralen in de lucuma, zoals:

  • sodium: 6 mg per 100 gram
  • ijzer: 0,4 mg per 100 gram
  • kalium: 470 mg per 100 gram

Verder lijkt de lucuma droog, maar de hoeveelheid water in de vrucht is toch zo’n 70%.

Kortom er zitten heel veel voedingsstoffen in. Daarom wordt het een superfood genoemd. Dat lijkt mij zeer terecht.

Peruaanse nagerechten met lucuma

Lucuma wordt in veel Peruaanse toetjes gebruikt. Natuurlijk is de belangrijkste ijs.

Lucuma ijs

Bron: Yelp

Het is een van de bekendste ijssmaken in Peru. Bij alle ijswinkels zal je deze smaak kunnen vinden. Dat geldt ook voor de supermarkten. In veel supermarkten zijn grote ijsdozen genaamd tricolor. In deze dozen zitten de drie favoriete smaken van de Peruanen: vanille, aardbei en……. lucuma.

Naast ijs maken de Peruanen ook mouse van deze vrucht. Dit is wat luchtiger dan het ijs, maar net zo lekker. Vaak wordt dit in een mooi glas geserveerd.

Maar dan zijn we er nog niet want in Peru maken ze van lucuma ook taart. Met name de vulling is een ideaal onderdeel van de taart waar lucuma als ingrediënt wordt gebruikt. Een voorbeeld hiervan is tentación de lúcuma.

En er zijn nog vele andere nagerechten met lucuma. Maar mocht je veel haast hebben dan zijn er nog altijd de koekjes met lucuma smaak. Ideaal voor als je lang in de bus moet zitten naar de volgende plaats van bestemming.

Het is lekker om te proberen en het is nog gezond ook!!

Lucuma poeder

Zoals al beschreven heeft lucuma een zeer dunne schil. Hierdoor is dit fruit niet op grote schaal transportteerbaar. Wanneer deze vrucht zou worden getransporteerd, dan zou het teveel beschadigen.

Daarnaast zijn er weinig plaatsen buiten de valleien van het Andes gebergte waar de boom groeit. Zelfs in Zuid Europa groeit de boom van deze vrucht niet.

Het eten van deze vrucht in het echt is buiten Peru bijna niet mogelijk. Maar er is wel lucuma poeder. Dit poeder wordt gemaakt door deze vrucht eerst te drogen. Daarna wordt het gemalen tot een poeder.

Dit poeder kan wel over de gehele wereld worden geëxporteerd. Daardoor kan je nu ook in Nederland gebruik maken van deze gezonde vrucht.