Moray, de mooiste ruïne om de inca terrassen te zien

Moray is net als Machu Picchu en Tipón een inca ruïne. Net als deze ruïnes ligt dit complex ook bij Cuzco. Alleen staat Moray bekend om de terrassen.

Een van de meest onbekende maar indrukwekkendste inca ruïnes is Moray. Hij staat bekend om de ronde vormen van de terrassen. Volgens archeologen was dit inca bouwwerk een experimentele plaats voor de landbouw. Met grondsoorten uit de verschillende streken uit het inca rijk en de temperatuurverschillen konden de inca’s in Moray veel verschillende gewassen verbouwen. De bouw van Moray is een sterk staaltje van de bouwdeskundigheid van de inca’s. Het is dan ook zeker de moeite waard om deze ruïne te bezoeken. Dat kan makkelijk vanuit Cuzco met een tour in combinatie met de zoutpannen van Maras. 

Er is dus veel te vertellen over deze ruïnes van Moray. En het meeste kan je vinden op deze pagina. Lees dus alles over deze inca ruIne.

De inca ruïne Moray

Indrukwekkende inca ruïne

Moray is een zeer indrukwekkende inca ruïne. Vooral bij aankomst is dit complex imponerend. Je kijkt namelijk van bovenaf naar beneden. Hierdoor zie je heel de inca ruïne. Vooral door alle cirkels in de ruïne ziet het eruit als een wiskundig meesterwerk.

Bovenaanzicht Moray

Bron: Recursos Turisticos

Zoals je op de foto kan zien bestaat Moray uit vele terrassen. Dat is op zich niet zo bijzonder. In Machu Picchu zijn ook inca terrassen. En in een andere inca ruïne, genaamd Tipón, is het hoofdbestanddeel ook terras. Maar Tipón staat vooral bekend om de nog functionerende waterkanalen. Lees hier alles over de inca ruïne Tipón.

Moray is echter anders dan de bovengenoemde inca bouwwerken. Ten eerste is er natuurlijk de vorm. Het overgrootste gedeelte is rond. Ronde vormen zijn namelijk moeilijker te bouwen. Als je andere ruïnes van de inca’s ziet dan zie je voornamelijk rechte lijnen en muren. Dat is dus bij deze ruïne anders.

Het doel van Moray

Volgens archeologen is het doel van Moray niet helemaal duidelijk. Maar als je er zoals ik bent geweest dan mag het duidelijk zijn dat dit bouwwerk is gebruikt voor de landbouw. Echter er er zijn aanwijzingen dat dit niet een normale plaats was om gewassen te verbouwen.

In de verschillende terrassen zit namelijk grond uit verschillende streken van het oorspronkelijke incarijk. Deze grond is dus over de wegen van het incarijk vervoerd naar deze plaats. Dit allemaal zonder wagens, maar met lama’s. Dit geeft wel de belangrijkheid weer die de inca’s gaven aan Moray.

Er zijn volgens de archeologen twee mogelijkheden van wat het doel van Moray was. Ten eerste zou het kunnen dat er speciale gewassen voor de koning van het inca rijk werden verbouwd. Dit bouwwerk ligt namelijk niet ver van Cuzco, de hoofdstad van de inca’s. Niet alle gewassen groeien even goed op dezelfde grond. Door grond uit de verschillende streken van het inca rijk in één landbouwgebouw bij elkaar te brengen, was het makkelijk voor de inca’s om de verschillende gewassen goed te kunnen verbouwen. Hierdoor zou de koning van de inca’s alles kunnen eten wat hij wenste.

Daarnaast is er echter een andere mogelijkheid. Volgens velen is deze mogelijkheid meer waarschijnlijk. Moray zou een experimentele functie hebben voor de landbouw. Door alle grondsoorten uit het incarijk bij elkaar te brengen kon men snel onderzoeken welk gewas het beste groeit in welke grondsoort.

Deskundigheid van de bouw van Moray

Dat het doel van Moray het tweede doel is, dus voor landbouwexperimenten, wordt mede versterkt door een ander feit waar ook de deskundigheid van de bouw van Moray blijkt.

Door de hoogteverschillen in de terrassen zijn er verschillende omstandigheden qua wind en zonneschijn per terras. Hierdoor is er wel een verschil van 15 °C tussen de bovenste terrassen en de onderste terrassen.

Met deze verschillende temperatuursverschillen en omstandigheden zouden de inca’s goed verschillende experimenten kunnen doen. Echter het is nog niet door archeologen met zekerheid vastgesteld dat dit ook daadwerkelijk het doel was van Moray.

Zoals je kan zien zijn er meerdere terrassen bij deze inca ruïne. Het diepste terras ligt ongeveer zo’n 70 meter onder de bovenkant van het bouwwerk. Voor het ronde gedeelte is een aparte naam. Dit heet Qechuyoq. Ondanks de diepte blijft ook het onderste terras droog.

Doorsnede van de terrassen van Moray

Op de doorsnede kan je zien waarom zelfs het onderste terras droog blijft. Van de terrassen zie je normaal alleen de muur en de bovenkant van de grond. Er is echter meer. En daar is door de inca’s allemaal over nagedacht. Ten eerste ligt de toplaag van de grond wat lager dan de bovenkant van de kerende muur. Hierdoor loopt er geen water over de muur, maar dringt het allemaal in de grond.

Deze laag grond bestaat uit zo’n 1 tot 3 meter aarde. Echter onder deze laag aarde ligt een ander grover materiaal. Hier liggen namelijk keien. Het overtollige water kan in de ruimtes tussen de keien verdwijnen. Hierdoor is er geen wateroverlast in de terrassen.

Daarnaast is er ook nog een drainagesysteem.

Trappen en waterkanalen van Moray

Bron: Amusing Planet

De waterkanalen in Moray functioneren niet meer. Mocht je werkende waterkanalen willen zien dan kan ik je Tipón aanbevelen, Dat is een ruïne die zeker de moeite waard is om te bezoeken. De trappen van Moray zijn op dezelfde manier gemaakt als die van Tipón. Langere stenen steken uit de keermuren. Zo konden de inca’s van terras op terras komen.

Landbouw door de inca’s in Moray

Gewassen van Moray

Nu groeit er in Moray alleen maar gras. Maar dat was vroeger wel anders. De inca’s leefden nagenoeg alleen van de agricultuur en landbouw is daar een groot onderdeel van.

Moray was voor de landbouw dus erg belangrijk. Hier werden in de tijd van de inca’s aardappelen verbouwd. Maar er groeiden ook andere gewassen, zoals quinoa. Nog een ander gewas is maïs.

Oorsprong van de naam Moray

Van het verbouwen van maïs zou ook de naam Moray kunnen komen. Het oogsten van de maïs heet namelijk Aymoray in het Quechua, de taal van de inca’s. Als je meer wilt weten over de Quechua taal lees dan hier er alles over.

Ook over de oorsprong van de naam is nog discussie. Want ook de maand mei is Aymoray. Daarnaast werd een gehydrateerde aardappel ook Moray genoemd. Omdat de inca’s geen schrift kenden, zijn er nog veel onduidelijkheden over de historie van de inca’s inclusief de oorsprong van de naam Moray.

Landbouw door de inca’s

Door op een goede manier met het land om te gaan konden de inca’s landbouw bedrijven. Aan de droge kuststreek is dit nauwelijks mogelijk. Dit komt door de geografie. Lees hier meer over de mooie geografie van Peru.

Het leven in het oerwoud was voor de inca’s ook lastig. Hierdoor waren ze toegewezen aan het Andesgebergte. Hier zijn echter veel hoogteverschillen. Daarom hebben ze de terrassen zoals die van Moray gemaakt.

Door de gewassen op de terrassen te verbouwen konden de inca’s geen gebruik maken van dieren om op het land te werken. Dieren konden door de de hoogteverschillen in de terrassen niet op de terrassen komen.

Hierdoor verbouwden de inca’s het land met uitsluitend mankracht. Wel hadden ze een aantal gereedschappen. Een daarvan was de voetploeg.

Voetploeg

Ook hadden de inca’s een hak. De hak zag er toen al zo uit zoals de huidige hak in Nederland. Maar je kan je voorstellen dat het verbouwen van de gewassen op de terrassen in Moray niet eenvoudig was. Het was hard werken. En dat allemaal op grote hoogte.

De tour Moray en Maras

Moray ligt niet ver van Cuzco. De afstand van Cuzco tot aan deze ruïne is maar 50 km in noordwestelijke richting. Moray ligt dus in het Andesgebergte en de hoogte ervan is zo’n 3500 meter boven zeeniveau.

Door deze korte afstand is het goed te doen om een excursie vanuit Cuzco naar deze plaats te doen. Vaak wordt deze tour gekoppeld aan de zoutpannen van Maras. Ook de inca’s haalden hier hun zout vandaan.

De afstand van Moray naar Maras is niet ver. Naar het centrum van het dorp is het minder dan 20 minuten rijden per auto en naar de zoutpannen is het ongeveer 35 minuten rijden.

Een combinatie van deze twee plaatsen in de tour vanuit Cuzco is dus zeer goed te doen. Alleen voor Moray is het al de moeite waard om de tour te doen.

Een ander voordeel ten opzichte van de meer bekende inca ruïnes is dat er minder toeristen Moray bezoeken. Een van de redenen hiervoor is dat bij rondreizen van bijvoorbeeld SNP en Djoser maar zo’n drie of vier dagen in Cuzco blijft. Dit is eigenlijk te kort om alles te kunnen zien.

Maar mocht je een dag over hebben dan is het zeker de moeite waard om deze tour naar Maras en Moray te doen. De tour is goed te regelen vanuit Cuzco. Ongeveer alle reisbureautjes in het centrum bieden tours aan naar deze plaatsen. Let wel op, want deze bezienswaardigheden staan niet op het boleto turistico. Dit betekent dat je wel entreegeld moet betalen. Maar dat is zeker de moeite waard.