Paracas is het nr 1 alternatief voor de Galapagos eilanden

Paracas is het alternatief voor de Galapagos eilanden. Lees hier waarom dit schiereiland en de Ballestas eilanden zo bijzonder zijn.

Paracas, HET alternatief voor Galapagos

Galapagos

Paracas is bij weinig mensen bekend. En iedereen kent de Galapagos eilanden. Om te weten waarom Paracas het nummer 1 alternatief is voor de Galapagos eilanden moet je eerst weten wat de Galapagos eilanden zijn.

Deze eilanden horen bij Ecuador, maar liggen nog een heel eind van de kust van het vaste land van Ecuador. Ze liggen in de stille oceaan.

Kaart van Galapagos eilanden

De Galapagos eilanden staan bekend om de ontwikkeling van het dierenleven. Door de afgelegen ligging zijn de dieren afzonderlijk van hun soortgenoten op het vaste land geëvolueerd. Hierdoor zijn er op deze eilanden veel aparte diersoorten. Het is heel interessant om te zien en te bekijken.

Toerisme naar de Galapagos eilanden

Er gaan dan ook veel toeristen naar de Galapagos eilanden. Dit zijn er meer dan 200.000 per jaar. Dit is een aanzienlijk aantal vooral als je je bedenkt wat de kosten voor een bezoek aan de Galapagos eilanden zijn. Voor een vlucht van het vaste land van Ecuador naar de eilanden ben je toch al snel meer dan € 350,- euro kwijt. Dit is voor een retourvlucht. Een enkele vliegreis duurt net iets minder dan 2 uur.

Omdat de eilanden zo afgelegen liggen, ca. 1000 km vanaf de westkust van Zuid-Amerika zal je al snel moeten overnachten op één van de eilanden. Bij het vliegticket komen dus ook nog kosten voor de overnachtingen, eten en drinken en toegangstickets.

Door het vliegen en de benodigde overnachting zal een bezoek aan de Galapagos eilanden veel tijd in beslag nemen. Hierdoor is er minder tijd voor andere bezienswaardigheden tijdens je reis door Zuid Amerika.

Het beste alternatief is Paracas

Galapagos staat dus bekend om de vele diersoorten op de eilanden. Nu liggen er aan de oostkust van Zuid Amerika nog meer eilanden. Ook Peru heeft eilanden. De Peruaanse eilanden die het meest te vergelijken zijn met de Galapagos eilanden zijn de Islas Ballestas oftewel de Ballestaseilanden. De eilanden zijn onderdeel van het Paracas Nationale Park.

Omdat dit gebied het beste alternatief is voor een bezoek aan de Galapagos eilanden worden ze ook wel Peruaanse Galapagos of Galapagos van de armen genoemd.

Dieren op en nabij Paracas

Zeeleeuwen

Het meest indrukwekkende van het Paracas Nationale Park zijn alle dieren, die er leven. Op de Galapagos komen er veel dieren voor en bij het alternatief Paracas ook. Eén van de zoogdieren die op de eilanden leven zijn zeeleeuwen.

Zeeleeuwen aan het rusten op de Ballestaseilanden

Er huisvest een grote zeeleeuwenkolonie op één van de Ballestaseilanden. Wanneer ze met zijn allen op het eiland liggen te rusten of wanneer ze met zijn allen aan het water zijn is het zeer indrukwekkend om te zien.

Dit is zeker één van de pluspunten van Paracas.

Pinguïns

Er leven zelfs pinguïns op de eilanden.

Humboldt pinguïn op Paracas

Veelal zijn dit de Humboldt pinguïns. Deze pinguïns zijn genoemd naar de Duitse wetenschapper en ontdekkingsreiziger Humboldt. Ze komen alleen voor aan de westkust van Zuid Amerika. En de beste plaats om deze prachtige vogel te spotten is het alternatief voor de Galapagos eilanden, namelijk Paracas.

Vogels

Naast de Humboldt pinguïns zijn er nog vele andere vogelsoorten bij de Ballestas eilanden van Paracas. Voor een vogelspotter is het een ‘must’ om deze eilanden te bezoeken.

Er komen namelijk ook flamingo’s en pelikanen op en rond de eilanden voor.

Pelikaan bij Paracas

Daarnaast woont er op de Ballestaseilanden bij Paracas één van de grootste kolonies ter wereld van jan-van-genten. Wanneer zij hun vleugels spreiden dan hebben ze een spanwijdte van ca. 180 cm.

Paracas is een ideale plaats om te zien hoe deze jan-van-genten jagen. Ze vliegen dan boven het water en wanneer zij een prooi in het water hebben gezien, dan storten ze zich in het water. Dit kan wel gebeuren met meer dan 100 km/uur. Het is zeer indrukwekkend. En daarom is een bezoek aan deze eilanden ook zeer de moeite waard.

De reden dat er zoveel dieren zijn bij Paracas

De hoeveelheid dieren bij Paracas is enorm. Dit heeft een natuurlijke reden. Er zit namelijk veel voedingsstoffen in het water.

Langs de westkust van Zuid-Amerika gaat een belangrijke zeestroom. Voor de kust van Chili heet deze zeestroom de Humboldtstroom. Deze stroom is genoemd naar dezelfde persoon als de Humboldt pinguïns.

Echter Peru is chauvinistisch en daarom heet deze zeestroom voor de kust van Peru Perustroom. Er zijn twee belangrijke elementen die ervoor zorgen dat het water voor Paracas erg veel voedingsstoffen bevatten.

Ten eerste is het zoutgehalte van deze stroom laag. Niet overal in de oceanen is het zoutgehalte gelijk. Op plaatsen met een lager zoutgehalte kunnen meerdere plantensoorten en dierensoorten groeien. Bij hogere zoutgehalten moeten de planten en dieren als een speciaal systeem hebben om te groeien in die extreme omstandigheden.

De tweede en laatste reden dat er bij Paracas veel voedingsstoffen zijn is dat de zeestroom niet alleen in horizontale richting is. Het water beweegt zich op deze locatie ook in verticale richting. En dit is wel van beneden naar boven. Door deze stroom komen er voedingsstoffen van de bodem mee naar de oppervlakte. Hier profiteren de dieren van Paracas van.

Buiten de stroming is er natuurlijk nog een ander groot voordeel voor de dieren van Paracas. De Ballestas eilanden bevinden zich in de oceaan, maar vlak bij het vaste land. Hierdoor kunnen de dieren gebruik maken van het beste van de oceaan en het beste van het vaste land. Ze nemen dus het beste van twee werelden.

De poep van Paracas

Door de vele vogels die er op de eilanden leven is er ook veel poep. De vogels poepen meer dan dat het door de weersomstandigheden verdwijnt. De gedroogde poep heet ook wel guano. Het is zeer voedzaam en wordt dan ook gebruikt als een vorm van mest om natuurlijke grond te verrijken.

De poep van Paracas

Vroeger werd deze guano vaak van de Ballestas eilanden gehaald. De guano werd zelfs geëxporteerd. Zo vruchtbaar maakte deze poep de grond.

Dit verwijderen van de guano ging ten nadele van de dierenpopulaties op de eilanden. Inmiddels wordt enkel één keer in de 5 jaar. Ook in Peru denken ze steeds meer aan natuurbehoud.

5 praktische tips voor uw bezoek aan de Ballestas eilanden bij Paracas

Het is natuurlijk heel mooi om de eilanden vanuit Paracas te bezoeken. Je moet wel goed voorbereid zijn. Daarom schrijf ik hier een aantal tips, die handig zijn voor je bezoek.

Ten eerste zul je de hele tijd op een boot zitten. De boot vaart op het open water. Hierdoor kan er veel wind staan en het koud aanvoelen. Het is daarom verstandig om lagen kleren aan te trekken, zodat je voor jezelf de temperatuur goed kan regelen.

Een andere misschien erg voor de hand liggende tip is om je fotocamera en je videocamera volledig opgeladen te hebben. Zorg ook dat je voldoende ruimte hebt op je geheugenkaarten om de foto’s en video’s op te slaan. Het zou eeuwig zonde zijn als je dit niet zou doen geen foto’s of video kan maken.

De derde praktische tip voor het bezoek aan het alternatief van Galapagos is om je goed met zonnebrand in te smeren. Hoewel het, zoals bij tip 1 beschreven fris kan aanvoelen, is er een grote kans dat de zon schijnt. In combinatie met het water en de wind kan dit snel tot verbranding van de huid leiden.

Daarom is het ook verstandig om een hoofddeksel te dragen. Dit heeft echter ook een ander groot voordeel. Door de grote hoeveelheid vogels, die er leven op de eilanden bij Paracas, valt er regelmatig iets naar beneden. Door het gebruik van een hoofddeksel kan je jezelf enigszins beschermen tegen deze vallende poep.

Als laatste tip is het verstandig om een kamer te hebben met een douche. Dan kun je na afloop in ieder geval alles van je wassen dat er onverhoopt op je is gevallen.

Ondanks dit laatste ongemak is het zeker de moeite waard om de Ballestas eilanden te bezoeken.

De kandelaar van Paracas

Naast alle dieren die je op de eilanden kunt zien is er nog meer. Wanneer je op de boot zit van Paracas naar de eilanden kom je nog een enorm geoglief tegen.

Kandelaar van Paracas

Tegen de heuvels aan kun je een enorme kandelaar zien. Sommigen zien er meer een cactus in. De boot naar de eilanden toe is de beste methode om dit enorme geoglief te zien.

Het geoglief is zo’n 180 meter hoog. Het blijft zo omdat het geoglief zo’n 60 centimeter diep in de heuvel zit. Toch zit dit geoflief er al meer dan 2200 jaar. Het is zeker indrukwekkend om te zien.

Eigenlijk zorgt dit geoglief ervoor dat Paracas zeker HET alternatief is voor de Galapagos eilanden.