Paragliden in Lima, Peru: een mooie ervaring om de stad te zien

Paragliden kan in Lima, Peru. Het is weer een andere manier om de hoofdstad van Peru te bekijken dan vanaf de grond. Bovendien is paragliden een leuke ervaring.

Door de goede thermiek bij de kliffen in Miraflores kan je goed paragliden in Lima. Als je dit doet vlieg je zo’n 10 minuten langs en boven de stad en heb je een goed overzicht van de moderne gebouwen van Miraflores. Er wordt alleen gewerkt met ervaren piloten. Hierdoor is het paragliden in Lima dan ook veilig. Om het veilig te houden zijn er wel enige restricties qua leeftijd en qua gewicht. Maar al met al is paragliden in Lima een unieke ervaring. 

Om hier verder op in te gaan staat er verder op deze pagina de locatie van het paragliden. Ook beschrijf ik hoe een vlucht in de lucht is en waarom het paragliden veilig is in Lima. Dit heeft onder meer met de uitrusting te maken. In de zomer van Peru zijn de omstandigheden minder om te paragliden in Miraflores, maar dan zijn er een aantal alternatieven.

Paragliden in de wijk Miraflores in Lima

Locatie van paragliden

Wanneer je in Lima bent en de Grote Oceaan kan zien, dan zie je al snel dat er vaak paragliders rondvliegen. Met de kleurrijke chutes in de lucht vallen ze snel op.

Maar je kan in Lima ook zelf gaan paragliden. Het paragliden gebeurt in de wijk Miraflores. Dit is één van de veiligste wijken in Lima. Mocht je meer over de veiligheid in Lima willen weten lees dan deze pagina. Daar staat alles beschreven wat je wilt weten over de veiligheid in Lima.

De plaats waar wordt paragegleden is dus veilig. En daarnaast is het een mooie locatie. De startplaats is namelijk boven op een klif tussen het Parque Raimondi en Parque del Amor. Dit is op een korte afstand van het winkelcentrum Larcomar, dat dan weer dicht bij de Nederlandse ambassade is.

De vlucht van het paragliden in Lima

Vanaf de startplaats ga je dus de klif af. Natuurlijk is dit met een piloot die de paraglider bestuurt. De vlucht duurt ongeveer zo’n 10 minuten. En in die 10 minuten kan je genieten van het uitzicht.

Je kan tijdens de vlucht namelijk veel zien. Natuurlijk is er de klif waar je vanaf gaat. Maar natuurlijk zie je ook de Grote Oceaan en de Costa verde, zoals dit deel van het strand bij Lima heet.

Ook kan je de gebouwen zien van Miraflores en Baranco. In Baranco staan voornamelijk oudere gebouwen en in Miraflores staan veel moderne gebouwen.

Een paraglide vlucht is dus heel afwisselend. Maar het gaat niet hard. Je glijdt door de lucht en daar hoef je maar een paar stappen voor te rennen.

Eisen aan paragliden in Lima

Elke wijk in Lima heeft een gemeente en voor de locatie waar wordt paragegleden is dat de gemeente Miraflores. Zij moeten dus toestemming verlenen voor het paragliden.

Om het controleerbaar te houden heeft de gemeente Miraflores maar aan één bedrijf een vergunning voor het paragliden verleend. Dit bedrijf is Parapuerto. Parapuerto beheert de vluchten. En zij bepalen welke vluchtoperators mogen paragliden in Miraflores in Lima.

Bekende vluchtoperators zijn Aeroextreme en Perufly. Zij nemen middels een tandemvlucht toeristen mee de lucht in om te paragliden in Lima.

Paragliden Lima

Bron: Lima City of Kings

Als pasagier om de paragliden zijn nog wel een aantal eisen. Ten eerste wordt er een maximale leeftijd aangehouden. Mensen die ouder zijn dan 69 jaar mogen niet meer als passagier paragliden. Hetzelfde geldt voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. Iedereen binnen deze leeftijdsgrenzen mag mee om een tandemvlucht te doen.

En daarnaast is er nog een gewichtslimiet. De gewichtslimiet is echter geen vaste grens. De gewichtslimiet is afhankelijk van de windsnelheid. Hoe zachter het waait hoe minder zwaar je mag zijn om te paragliden.

Zo kan het zijn dan als het bijna niet waait dat er alleen maar mensen van 55 kilo of lichter als passagier mogen paragliden. Bij normale windsnelheden is het maximale gewicht zo rond de 95 kilo. En bij een sterk waaiende wind kunnen mensen van zo’n 120 kilo mee als passagier bij het paragliden in Lima. Maar mocht je iets zwaarder zijn dan kan het soms geregeld worden dat je met een lichtere piloot gaat paragliden.

Veiligheid van het paragliden in Lima

De leeftijdslimiet en de gewichtslimiet, die dus afhankelijk is van de windsnelheid, zijn er in leven geroepen om de leeftijd te waarborgen. Onder aan de klif ligt er een een drukke weg genaamd Circuito de playas.

En niemand wil dat er door iemand op neerstort. Parapuerto laat dus alleen maar ervaren piloten paragliden vanaf deze plaats. Deze piloten weten wat ze doen. Bovendien gaan ze niet vliegen als de weersomstandigheden niet goed genoeg zijn.

Kortom kan je wel zeggen dat paragliden in Miraflores in Lima veilig is.

Hoe werkt paragliden

Paragliden is vliegen op basis van thermiek. Dit gaat op dezelfde manier als bijvoorbeeld zweefvliegen. Of op de manier dat een condor door de lucht heen vliegt. Mocht je meer over de prachtige Peruaanse vogel de condor weten lees dan deze pagina. Daar staat alles over de condor.

Thermiek waarop het paragliden is gebaseerd heeft te maken met het opstijgen van warme lucht.  De zon schijnt op verschillende ondergronden van de aarde. En wanneer er minder vocht in de ondergrond zit, dan verwarmt de ondergrond sneller. Daardoor verwarmt de lucht hierboven ook sneller en stijgt de warme lucht op.

Paragliden in Lima

Bron: Autana

Door de verschillende ondergronden is de stijging van de warme lucht lokaal. En bij de kliffen waar in Lima wordt geparaglide is er nog een bijkomend voordeel. De zon schijnt ook op de kliffen. Daardoor stijgt er meer warme lucht op, waardoor er goed men goed kan paragliden op deze plaats.

De lucht kan ook teveel worden opgewarmd. Dit gebeurt in Lima in de periode van januari tot en met maart. Het is dan zomer in Peru en de zon schijnt dan feller. Hierdoor ontstaat er dikke thermische laag waar de wind niet meer doorheen gaat. Dit leidt tot minder mogelijkheden om te paragliden in Lima.

De rest van het jaar is het echter perfect weer om te paragliden in Lima. En dat wordt dan ook volop gedaan.

De uitrusting bij het paragliden in Lima

Natuurlijk heb je bij het paragliden een paraglider nodig. Zonder een paraglider kan je niet paragliden. Ook niet in Lima. Maar daarnaast wordt er ook nog aan de veiligheid gedacht.

Voor je op een tandemvlucht gaat krijg je sowieso een korte instructie. Daarnaast krijg je nog twee zaken voor een veilige vlucht. Ten eerste is dat een helm. De helm beschermt je hoofd. Op zich maakt dat niet zoveel uit, wanneer je valt van zo’n hoogte. Maar er kunnen wel dingen van de klif vallen, zoals stenen, wanneer je onderlangs voorbij de klif valt. Daartegen beschermt de helm je dan.

Paragliden Miraflores

Bron: Peru Travel Tips

Echter nog belangrijker in de uitrusting voor het paragliden is het harnas. Het harnas zorgt dat je vast zit aan de piloot en de paraglider. Dit voorkomt dat je naar beneden valt. En dat lijkt me toch wel belangrijk.

Verder zijn het kleine dingen waar je rekening mee moet houden bij het paragliden in Lima. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je vaste schoenen aan hebt. Dus geen slippers of zo. Slippers kunnen namelijk vallen. En dat is natuurlijk niet handig wanneer je hoog in de lucht hangt.

Ook moet je er voor zorgen dat je je goed kleed. In de lucht bij het paragliden kan het iets kouder zijn dan wanneer je door de stad Lima loopt.

Als laatste kan als je er van houdt handig zijn om een selfiestick met een camera mee te nemen. Dan kan je in ieder geval deze mooie ervaring op de gevoelige plaat vast leggen. En je hebt bewijs dat je boven Lima aan het paragliden was.

Alternatieven voor paragliden in Lima

Dit alles gaat over het paragliden in Miraflores. Maar in Peru kan je ook op andere plaatsen paragliden. De meeste zijn wel in de buurt van Lima. Maar dit zijn wel alternatieven voor het paragliden in Miraflores.

Ten eerste is er een andere vorm van paragliden die zo’n 30 km ten zuiden van Lima wordt aangeboden door Aeroextreme. Bij deze vorm maakt de paraglider gebruikt van een licht gemotoriseerde constructie met drie wielen. Hierbij hoef je dus niet zelf te rennen en dat is op zich wel een voordeel.

Daarnaast kan er tussen november en april bij Pachacamac worden geparaglide. Dit is op deze de beste plaats om te paragliden terwijl het in Miraflores dus van januari tot en met maart de slechts tijd is. Dit betekent dat je in de buurt van Lima altijd kunt paragliden.

Pachacamac ligt wel zo’n 35 km ten zuiden van Lima. Maar het is goed te bereiken, omdat het grootste gedeelte van deze reis gaat over de snelweg Panamericana Sur. Op deze plaats wordt vertrokken van Cerro El Manzano en wordt over de vallei van Pachacamac gevlogen.

Op deze plaats worden ook cursussen paragliden gegeven. Alleen duren de meeste cursussen paragliden wel langer dan één dag. Daar moet je dus wel de tijd voor hebben.