Peruaans geld: wisselkoers, wisselen, bestellen, munten en biljetten

In Peru wordt betaald met Peruaans geld. Dit is de Peruaanse Nueva Sol. Maar er kan ook met Amerikaanse dollars worden betaald. Hier is alle informatie over Peruaans geld, zoals de wisselkoers, hoe je geld wisselt en kunt bestellen.

Het Peruaans geld dat in Peru wordt gebruikt is the Peruaanse Nueva Sol. Daarnaast wordt ook de Amerikaanse dollar gebruikt. De wisselkoers van de Peruaanse Nueva Sol is 4,8163. In Nederland kan je Peruaans geld wisselen en bestellen het Goudwisselkantoor. De bankbiljetten van het Peruaans geld hebben allen een belangrijke figuur op de voorkant en een ruïne op de achterkant. 

Maar er is nog veel meer te vertellen over Peruaans geld. Lees hier meer over de exacte wisselkoers, het wisselen van geld en de biljetten en munten.

Ook interessant over Peru?

Wisselkoers van Peruaans geld

Om meer te vertellen over de wisselkoers moet je weten dat er in Peru twee officiële betaalmiddelen zijn. De eerste is de eigen munteenheid. Dit is de Peruaanse Nueva Sol. Dit is het meest gebruikte betaalmiddel in Peru. De wisselkoers schommelt vrij sterk. Het is daarom belangrijk om de wisselkoers te weten.

Voor 1 Euro krijg je op dit moment 4,8163 Peruaanse Nueva Sol. Daar worden nog wel de kosten van de bank afgehaald.

Maar naast de Peruaanse Nueva Sol is er nog een officiëel betaalmiddel in Peru. Dit is de Amerikaanse dollar. Je kan dus met de Amerikaanse dollar betalen in Peru. Dit wordt vooral gedaan voor grote bedragen, zoals woningen en dergelijke. Maar ook in de wat duurdere restaurants en hotels kan je betalen in dollars. Let er wel op dat het wisselgeld wat je krijgt in Peruaanse Nueva Sol zal zijn.

Voor betalingen in Peru met de Amerikaanse dollar zijn twee wisselkoersen van belang. Ten eerste is er de wisselkoers van Amerikaanse dollar naar Peruaanse Nueva Sol. Deze wisselkoers is op dit moment 4,10970. Dit betekent dat je voor 1 Amerikaanse Dollar 4,10970 terugkrijgt. Ook hier gaan eventuele bankkosten nog vanaf.

Om het plaatje compleet te maken is er dan nog de wisselkoers van de Euro naar de Amerikaanse Dollar. Deze wisselkoers is nu 1,1743, waarna de bankkosten er nog vanaf worden gehaald.

Peruaans geld wisselen

Peruaans geld wisselen in Nederland

Wanneer je terug komt uit Peru, dan is het waarschijnlijk dat je nog Peruaans geld over hebt. Het is namelijk lastig om alles exact op te maken. En dan wil je dit Peruaanse geld dus in Nederland wisselen. Want in Nederland kan je natuurlijk niets met Peruaans geld.

Peruaans geld

Bron: Peru for less

Daarom is er de mogelijkheid om Peruaans geld te wisselen in Nederland. Dit kan helaas niet meer bij de grote banken, zoals Rabobank en ING. Op hun website verwijzen zij mensen door naar GWK Travelex om hun buitenlands geld te wisselen. Op de website van GWK Travelex is het echter niet duidelijk of zijn Peruaans geld wisselen voor Euro.

Een duidelijker beeld voor het inwisselen van Peruaans geld naar Euro geeft de website van het Goudwisselkantoor. Ze geven precies aan welke Peruaanse bankbiljetten ze accepteren. Het goede van het Goudwisselkantoor is, is dat ze veel kantoren hebben verspreid over Nederland.

Natuurlijk ga je er als je geld wisselt er op achteruit. Aan het wisselen van geld zijn namelijk kosten verbonden. Dus als je zeker weet dat je nog een keer naar Peru gaat, dan kan het verstandig zijn om het Peruaanse geld te bewaren voor de volgende reis naar Peru.

Geld wisselen in Peru

In Peru kan je ook geld wisselen. Dit geldt voor Euro’s en Amerikaanse Dollars. Die kunnen worden ingewisseld voor Peruaanse Nueva Sol en andersom.

Belangrijk is dat als je geld wil wisselen in Peru dat je dit doet bij een officieel geldwisselkantoor. Er zijn namelijk ook geldwisselaars, die op de straat staan om geld te wisselen. Vaak staan ze met een pak Amerikaanse dollar biljetten bij een bank of bij een locatie waar kan worden gepind. Aangezien er in Peru ook veel vals geld is, is het niet aan te raden om bij deze geldwisselaars op straat geld te wisselen.

Bovendien kan je in Peru op veel plaatsen pinnen. Lees hier meer over hoe je geld kunt pinnen in Peru en hoe je dit veilig kunt doen. Er is dus eigenlijk geen reden om geld te wisselen in Peru.

Peruaans geld bestellen

Omdat er in Peru best veel pinautomaten zijn, vooral in Lima en dus ook op het vliegveld, is het eigenlijk niet noodzakelijk om vooraf Peruaans geld te bestellen.

Toch is het mogelijk. Dit kan bij een van de kantoren van het Goudwisselkantoor. Zie voor de adressen van het Goudwisselkantoor deze website. Ook kan het bij GWK TravelEx.

Echter zijn er bij het bestellen van Peruaans geld bij deze bedrijven hoge kosten aan verbonden. De laatste keer dat ik heb gekeken op de website van GWK TravelEx lag de hoeveelheid Peruaanse Nueva Sol die je voor 100 euro kreeg zo’n 20% lager dan volgens de officiële wisselkoers.

Dit is dus erg kostbaar. Het is daarom veel verstandiger om te pinnen in Peru. Ook aan het pinnen in Peru zijn kosten verbonden. Deze zijn onder meer afhankelijk van je Nederlandse bank, maar ondanks de kosten voor het pinnen, waarover je hier alles kan lezen, zijn de kosten nog steeds veel lager dan bij het bestellen van Peruaans geld in Nederland.

Peruaanse munten en bankbiljetten

Peruaans geld: bankbiljet van 10 Nueva Sol

Dan nu naar het echte Peruaanse geld. Dit zijn natuurlijk de bankbiljetten en de munten. Er zijn 5 verschillende waarden qua bankbiljetten. De kleinste is van 10 Peruaanse Nueva Sol.

Voorkant bankbiljet 10 Peruaanse Nueva Sol

Achterkant bankbiljet 10 Peruaanse Nueva Sol

Bron: Banco Central de Reserva del Peru

Op de voorkant van elk bankbiljet in Peru staat een belangrijk persoon afgebeeld. Voor het bankbiljet van 10 Peruaanse Nueva Sol is dit José Abelardo Quiñones Gonzales.

José Abelardo Quiñones Gonzales was een militaire piloot, die op 23 juli 1941, toen Peru in oorlog was met Ecuador, werd geraakt door het Ecuadoriaanse grondgeschut. Het vliegtuig ging neerstorten. Maar desondanks bracht hij zichzelf niet in veiligheid, maar stuurde het vliegtuig zo, dat het neerstortte op het Ecuadoriaanse grondgeschut. Hierdoor wordt hij In Peru als held gezien.

Op de achterkant van het biljet staat Machu Picchu. Dat is natuurlijk één van de redenen dat er zo veel toeristen in Peru zijn. Ze willen namelijk allen deze prachtige inca stad bezoeken. En dat is volkomen terecht.

Peruaans geld: bankbiljet van 20 Nueva Sol

Het op één na kleinste bankbiljet is die van 20 Peruaanse Nueva Sol.

Voorkant bankbiljet 20 Peruaanse Nueva Sol

Achterkant bankbiljet 20 Peruaanse Nueva Sol

Bron: Banco Central de Reserva del Peru

De belangrijke figuur op de voorkant van het biljet is Raúl Porras Barrenechea. Hij heeft niet zo’n heldhaftig verhaal als José Abelardo Quiñones Gonzales, maar hij was wel belangrijk voor Peru. Hij was onder meer voorzitter van de Peruaanse senaat en hij was minister van buitenlandse zaken.

Op de achterkant van het 20 Peruaanse Nueva Sol biljet staat Chan Chan. Deze ruïne is nog ouder dan Machu Picchu en ligt tussen Trujillo en Huanchaco. Als je meer over deze prachtige bezienswaardigheid wilt weten lees dan deze pagina.

Peruaans geld: bankbiljet van 50 Nueva Sol

Dan is er ook nog het bankbiljet van 50 Peruaanse Nueva Sol. Deze komt vaak voor in pinautomaten.

Voorkant bankbiljet 50 Peruaanse Nueva Sol

Achterkant bankbiljet 50 Peruaanse Nueva Sol

Bron: Banco Central de Reserva del Peru

Op de voorkant staat Abraham Valdelomar Pinto. Naast de held voor het 10 Peruaanse Nueva Sol biljet en de politicus voor het 20 Peruaanse Nueva Sol biljet heeft Peru voor dit bankbiljet gekozen voor een schrijver en poëet. Hiermee laat Peru zien dat ze ook kunst waarderen.

Op de achterkant van het biljet staat wederom een monument. Dit is de tempel van Nuevo Chavín de Huantar. De ruïnes van deze tempel zijn van ongeveer 900 jaar voor Christus. De tempel werd door de Chavin cultuur gebouwd en gebruikt.

Peruaans geld: bankbiljet van 100 Nueva Sol

Het op een na grootste bankbiljet is die van 100 Peruaanse Nueva Sol. Deze komt het meest uit de pinautomaten in Peru.

Voorkant bankbiljet 100 Peruaanse Nueva Sol

Achterkant bankbiljet 100 Peruaanse Nueva Sol

Bron: Banco Central de Reserva del Peru

De figuur op de voorkant van het bankbiljet is Jorge Basadre Grohmann. Jorge Basadre Grohmann was een historicus. Hij heeft uitvoerig geschreven over de Peruaanse geschiedenis. Daarom wordt hij gewaardeerd. Net als Raúl Porras Barrenechea was hij ook politicus. Hij was minister van onderwijs voor twee termijnen.

Op de achterkant staat de archeologische vindplaats Gran Pajatén. Gran Pajatén bestaat uit 26 cirkelvormige structuren naast vele terrassen en trappen. Het totale complex bestaat uit 26 cirkelvormige structuren met daaronder trappen en terrassen. Het oppervlak dat deze ruïnes beslaat is ongeveer 20.000 m2. Destijds zijn de gebouwen gebouwd door de Chachapoyas cultuur.

Peruaans geld: bankbiljet van 200 Nueva Sol

Dan is er nog het grootste Peruaanse bankbiljet. Dit is het bankbiljet van 200 Peruaanse Nueva Sol.

Voorkant bankbiljet 100 Peruaanse Nueva Sol

Achterkant bankbiljet 200 Peruaanse Nueva Sol

Bron: Banco Central de Reserva del Peru

Dit is tegelijk ook het enige bankbiljet met een vrouw als belangrijke figuur op de voorkant. Qua waarde zijn de vrouwen dus goed vertegenwoordigd op de Peruaanse bankbiljetten. 200 is namelijk meer dan 100, 50, 20 en 10 bij elkaar.

Maar de vrouw die op het Peruaanse bankbiljet staat van 200 Nueva Sol is een heilige genaamd Santa Rosa de Lima. Tijdens haar leven zette zij zich in voor het helpen van de mensen die het nodig hadden in de stad Lima. Hierdoor werd ze door de Rooms katholieke kerk heilig verklaard.

Ze was de eerste, die in Amerika geboren was en heilig is verklaard. Tot op heden is ze de belangrijkste beschermvrouwe van Peru en van de lokale bevolking van Latijns Amerika.

Op de achterkant van dit bankbiljet staat een hele oude ruïne. Het is de ruïne van Caral. Archeologen denken dat deze is gebouwd tussen 2600 en 2000 jaar voor Christus. Er zouden in die tijd zo’n 3000 mensen op deze plaats hebben gewoond.

De Peruaanse munten

Naast de bankbiljetten zijn er natuurlijk ook munten. Met deze munten kan in Peru ook betaald worden.

Peruaanse munten

Bron: Best of Peru travel

Er zijn zes verschillende munten in Peru. Ze hebben alles een verschillende waarde. De kleinste munt heeft een waarde van 10 cent. Daarna volgen de waarden van de munten elkaar op. De andere waarden zijn 20 cent, 50 cent, 1 Peruaanse Nueva Sol, 2 Peruaanse Nueva Sol en 5 Peruaanse Nueva Sol.

Eigenlijk zijn de munten in het Peruaanse geld niet zo bijzonder. Maar er is wel een uitzondering. De Nationale bank van Peru heeft namelijk verschillende series van de 1 Peruaanse Nueva Sol munt geslagen. Er zijn series met de dieren van Peru, met steden en met de monumenten van Peru.

Dus als je een 1 Peruaanse Nueva Sol munt krijgt, bekijk dan altijd de figuurzijde. Misschien staat er wel iets interessants op.

Heb je al zin in een reis naar Peru na het lezen over Peruaans Geld?

Mocht je na het lezen over Peruaans Geld zin hebben in een reis naar Peru, dan komt dat mooi uit. Op deze pagina heb je een mooi overzicht van de beste reisbrochures, met daarin reizen naar Peru. Ook staat er op die pagina een stappenplan over hoe je het beste een reis kunt kiezen op basis van de beschrijvingen in de reisbrochures.

En wie weet. Misschien kom je tijdens je reis door Peru nog wel meer te weten over Peruaans Geld.

 

Ook interessant over Peru?