Peruaanse rijst, de 9 lekkerste gerechten met rijst uit Peru

Peruaanse rijst is een combinatie die niet van nature voorkomt. Oorspronkelijk groeide er namelijk geen rijst in Peru en het werd dus ook niet gegeten door de inca’s. Toch zijn er vele lekkere gerechten met Peruaanse rijst.

Er zijn veel gerechten met Peruaanse rijst. Zo is er arroz con pollo. Dat is Peruaanse rijst met kip. Maar daarnaast zijn er nog vele andere gerechten met Peruaanse rijst. Er is zelfs soep en een nagerecht met Peruaanse rijst. Hier zijn de 9 lekkerste gerechten met Peruaanse rijst bij elkaar verzameld. Ik zou zeggen geniet ervan. 

Lees daarom meer over de overheerlijke Peruaanse rijstgerechten. Dan weet je wat je in Peru in het restaurant moet bestellen.

Peruaanse rijst, waarom komt die daar

Oorspronkelijk groeide er geen rijst in Peru. De inca’s aten geen rijst. En alle culturen voor de inca’s ook niet. Toen de Spanjaarden kwamen namen de Spanjaarden gewassen, zoals aardappelen en tomaten mee terug naar Spanje. Maar ze brachten geen rijst naar Peru.

Dus ook de Spanjaarden aten nog geen Peruaanse rijst. Die werd namelijk pas geïntroduceerd na de onafhankelijkheid van Peru. En dat was pas in de 19e eeuw. Later in dezelfde eeuw gingen ze spoorlijnen aanleggen. Dit was hard werken. En in Peru woonden te weinig mensen om dit harde werk te kunnen doen.

Daarom kwamen er in deze periode veel immigranten uit Oost Azië. Hier zaten ook veel Chinezen bij. Zij hechtten waarde aan wat ze aten. Daarom namen ze rijst mee naar Peru. Dat was dus het begin van de Peruaanse rijst.

En de Peruaanse rijst is sindsdien erg populair geworden in Peru. Vooral in de kuststreek worden veel gerechten met rijst gegeten. Hieronder staan de 10 lekkerste rijstgerechten uit Peru.

De gerechten met Peruaanse rijst

1. Arroz con pollo of arroz con pato

Een van de meest bekende gerechten met Peruaanse rijst is arroz con pollo. Dit is Peruaanse rijst met kip.

Peruaanse rijst met kip: arroz con pollo

Bron: Comidas Peruanas

Het broertje van het gerecht arroz con pollo is arroz con pato. De gehele bereidingswijze van beide gerechten is hetzelfde. Alleen arroz con pollo wordt geserveerd met kip en arroz con pato wordt geserveerd met eend. De eend of kip wordt in een groot stuk geserveerd inclusief het bot. Dit maakt het eten wat moeilijker, maar de smaak is er niet minder om.

Deze Peruaanse rijst wordt namelijk op smaak gemaakt door veel koriander, knoflook. Daarnaast gebruikt men zout peper en komijn. Van de koriander krijgt de arroz con pollo en arroz con pato zijn typische groene kleur.

Het gerecht wordt nog kleurrijker en feestelijker gemaakt door rode parika, wortel, maïs en erwten aan de Peruaanse rijst toe te voegen.

Wanneer je van rijst houdt dan moet je zeker in Peru dit gerecht met Peruaanse rijst proeven. En je hebt dan nog de keuze tussen arroz con pollo en arroz con pato.

2. Arroz tapado

Arroz tapado is een snel en makkelijk gerecht om te maken.

Arroz tapado

Bron: Cocina Casera

Het ziet er ook heel interessant uit. Het lijkt een beetje op causa, zoals ik op deze pagina heb beschreven over 25 lekkere Peruaanse gerechten. Net als bij causa bestaat dit gerecht uit drie lagen. De tussenlaag is de vulling.

Maar in tegenstelling tot causa bestaat de onderste en bovenste laag niet uit een soort aardappelpuree, maar uit rijst.

Het ziet er dus heel anders uit dan de andere gerechten met Peruaanse rijst. Maar de smaak wordt dus in dit gerecht gegeven door de laag met vulling.

De vulling bestaat uit rundergehakt. Dit wordt gebakken en gemengd met gesneden uit, tomatenpasta, wortel en rozijnen. Op sommige andere plaatsen doen ze in de vulling nog andere ingrediënten, maar dit zijn wel de basisingrediënten voor de vulling.

Mocht je het zelf een keer willen proberen te maken kijk dan hier op de pagina van 24kitchen voor het recept.

3. Arroz con mariscos

De Peruanen hebben dus arroz con pato en arroz con pollo. Maar het zouden geen Peruanen zijn als ze ook geen arroz con mariscos zouden hebben. Dit is Peruaanse rijst met schaaldieren.

Arroz con mariscos

Bron: Comidas Peruanas

Peru heeft namelijk een lange kustlijn. En daar leven natuurlijk veel schaaldieren. En deze worden in dit gerecht gecombineerd met rijst.

Gelukkig is de voorbereidingswijze en zijn de smaakmakers anders bij arroz con mariscos anders dan die van arroz con pollo. Anders kan je wel heel snel een lijst maken met de 9 lekkerste gerechten met Peruaanse rijst.

In dit gerecht zitten naast de schaaldieren, zoals garnalen, namelijk ook nog groenten, zoals wortels, paprika, ui, erwten en maïs. Het gerecht wordt op smaak gemaakt met visbouillon, gele peper, rode peper en knoflook.

4. Seco de carne con arroz

Seco de carne con arroz is een typische Peruaans gerecht.

Seco de carne

Bron: Peru Delicias

Het is een stoofschotel, die wordt geserveerd met Peruaanse rijst. En dit gerecht bestaat al een zeer lange tijd in Peru. Het gerecht heeft zijn invloeden uit de Arabische keuken. Deze invloeden zijn door de Afrikaanse slaven naar Peru gebracht.

Seco de carne is dus mix van Peruaanse ingrediënten met Spaanse en Arabische kookkunsten. Seco de carne con arroz heeft dan ook zeer veel smaak en de geur ervan is dan ook sterk.

Rundvlees (carne) is het hoofdingrediënt. Dit wordt samen met veel koriander in een pan gedaan om te stoven. Daarnaast worden voor seco de carne ook nog erwten, tomaat, ui en komijn gebruikt. Het vlees moet zo’n twee uur stoven. Maar dan is het ook lekker mals.

Dit gerecht wordt altijd geserveerd met Peruaanse rijst.

5. Aguadito

Naast deze vaste gerechten met Peruaanse rijst is er ook een Peruaanse soep. Deze soep heet aguadito.

Soep met Peruaanse rijst: aguadito de pollo

Bron: Comidas Peruanas

Deze soep is dus met Peruaanse rijst, maar er zitten ook andere ingrediënten in, zoals paprika, ui, aardappel en wortel.

En zoals met veel Peruaanse gerechten wordt het op smaak gemaakt met gele peper. Maar voor het op smaak maken gebruiken ze ook zout, peper en knoflook.

Vaak doen ze er ook kip of vis bij. Dit is afhankelijk wat de Peruanen lekker vinden.

Zoals je kunt begrijpen zit dit gerecht vol met voedingsstoffen en geeft het veel energie. De Peruanen geloven dan ook dat dit gerecht helpt tegen een kater. Ik heb dat zelf nooit geprobeerd. Maar mocht je een kater in Peru hebben dan kan je dus dit gerecht bestellen om te proberen van je kater te komen.

6. Arroz a la jardinera

Zoals mag blijken bij de 25 lekkere gerechten die ik heb geschreven op deze pagina is vegetarisch eten nog niet zo’n hot onderwerp. Bij de meeste Peruaanse gerechten gaat het om het vlees. Dat is bij arroz a la jardinera anders.

Arroz a la jardinera

Bron: Cocina Casera

Dit is een vegetarisch gerecht met Peruaanse rijst. Naast de rijst wordt dit gerecht voorbereid met ui, maïs, erwten en wortel. De ui en de wortel worden in kleine stukjes gesneden. En de korrels worden van de maïskolf gehaald.

Deze groenten worden eerst gebakken met de smaakmakers: knoflookpasta en gele peperpasta. En daarna wordt het gekookt samen met de rijst in dezelfde pan, zodat de rijst alle smaak op kan nemen.

Ondanks dat dit een vegetarisch gerecht is kan het soms worden geserveerd met een stuk kip.

7. Arroz chaufa

De Peruaanse rijst komt dus oorspronkelijk uit China. En daarom is er ook arroz chaufa.

Gerecht met Peruaanse rijst: arroz chaufa

Bron: Come Peruano

Arroz chaufa is de Peruaanse nasi. Er zijn verschillende varianten van. Het verschil ligt hem alleen in de vleessoort die men in de arroz chaufa doet. Zo is er arroz chaufa de pollo. Die is dus met kip. Er is arroz chaufa met chancho. Dat is met varken.

Daarnaast is er ook arroz chaufa de carne met rundvlees. En dit gerecht is er ook met vis of garnalen. Er worden ook combinaties van het vlees in arroz chaufa gebruikt.

Maar dat gaat alleen over het vlees. De rest van dit Peruaanse gerecht is erg eenvoudig en traditioneel. Gekookte rijst wordt gemengd met bosui, gebakken ei en het gekozen vlees. Met zoute sojasaus wordt het op smaak gemaakt. Het is lekker om dit eens af te wisselen met de Nederlandse nasi.

8. Tacu tacu de frijoles

Op nummer 8 van de Peruaanse rijstgerechten staat tacu tacu de frijoles.

Tacu tacu de frijoles

Bron: Goya Foods

Dit gerecht is erg traditioneel in Peru. Het stamt namelijk uit 1872. Het werd in die tijd door de Afrikaanse slaven gegeten. Tacu tacu de frijoles is namelijk een gerecht met ingrediënten die de dag ervoor waren overgebleven.

Varianten op dit gerecht komen voor in heel Latijns Amerika. Zo heet het bijvoorbeeld arroz moro in de Dominicaanse Republiek. De naam tacu tacu is typisch Peruaans.

De origine van het woord tacu is uit de taal Quechua. Het Quechuaanse woord takuy betekent namelijk het ene met het andere vermengen.

Dit gerecht met Peruaanse rijst is makkelijk voor te bereiden. De gekookte rijst wordt met gele pepers en bonen gemengd en verwarmd in een koekenpan. In de koekenpan wordt het op het eind gebakken, zodat er een wat harder korstje ontstaat.

9. Arroz con leche

En als laatste is er arroz con leche. Oftewel de Peruaanse rijstepap.

Arroz con leche

Bron: Comidas Peruanas

Er zijn eigenlijk maar twee hoofdingrediënten. En dat zijn zoals de naam al zegt rijst en melk. Er wordt dus zeker Peruaanse rijst gebruikt in dit gerecht. Daarnaast wordt het met kruiden en andere smaakmakers op smaak gebracht.

Voor de Peruaanse rijstepap zijn de belangrijkste smaakmakers suiker, gecondenseerde melk, kruidnagel, kaneel en vanille. Maar in sommige variaties worden ook sinaasappelschil, rozijnen en kokosnoot gebruikt om extra smaak te brengen aan de arroz con leche.

Soms wordt arroz con leche in Peru geserveerd met een paarse pap. Dit is gemaakt van de paarse maïs. En de combinatie van deze mazamorra met arroz con leche is heerlijk. Dus zeker de moeite waard om te proberen.