Het beste advies om geld te pinnen in Peru tijdens je reis

In Peru kun je in de meeste steden pinnen, maar niet overal. Dat is soms lastig. Daarom hier op basis van de tijd dat ik in Peru heb gewoon goed advies om te pinnen in Peru.

Tijdens je reis door Peru heb je geld nodig. Pinnen is dan een goede oplossing. Alleen kan je niet overal pinnen. Zorg er dus voor dat je op tijd pint, zodat je altijd voldoende geld bij je hebt. Bovendien zijn er verschillende pinautomaten. Bij sommige pinautomaten, zoals Global Net, zijn er aanvullende kosten en dat wil je niet. Natuurlijk moet je ook je Nederlandse bankpas instellen om in Peru te kunnen pinnen. 

Hoe te pinnen in Peru

In Peru zijn er verschillende banken. Deze banken hebben vestigingen verspreid over heel Peru. Bij alle bankvestigingen zijn er pinautomaten. Daarnaast zijn er pinautomaten in de wat grotere gelegenheden, zoals winkelcentra, supermarkten e.d.. In steden zijn natuurlijk meer pinautomaten waar je geld kan pinnen dan in dorpen. Zorg er dus voor dat je voldoende geld hebt gepind voordat je naar een dorp verder reist.

Het pinnen in Peru werkt op dezelfde manier als in Nederland. Er is alleen een extra stap in het keuze menu. Na het invoeren van de pinpas wordt er gevraagd in welke taal het keuzemenu van de pinautomaat moet zijn. Er zijn sowieso altijd minimaal twee opties. Een ervan is natuurlijk Spaans. De tweede optie is Engels. Als je niet voldoende Spaans beheerst dan is Engels natuurlijk de beste optie.

Na deze extra stap komen de standaard vragen om te pinnen. Een daarvan is wat je wilt doen bij de pinautomaat. De opties zijn dan saldo bekijken, geld pinnen enz. Voor toeristen is alleen geld pinnen van belang.

Ook is er daarna een vraag of je Peruaanse Nueva Sol of Amerikaanse dollars wil pinnen. Voor kleine bedragen bedragen in Peru is Peruaanse Nueva Sol het meest gangbare betaalmiddel. Dat blijkt ook wel als je met Amerikaanse dollars betaald, want dan krijg je Peruaanse Nueva Sol terug als wisselgeld. Het is dus logisch dat je Peruaanse Nueva Sol pint.

Ook vraagt de pinautomaat voor het bedrag dat je wilt pinnen in Peru. Hierbij moet je wel rekening houden dat de Nederlandse banken, zoals ING, ABN AMRO en Rabobank, bij elke pintransactie in Peru kosten in rekening brengen. De grootte van het gepinde bedrag heeft hier niets mee te maken. Dit betekent dat als je veel kleine bedragen in Peru pint meer kwijt bent aan Nederlandse bankkosten dan als je voor hetzelfde bedrag pint met grotere bedragen.

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om een bon van de afschrijving te krijgen en er zal worden gevraagd naar je pincode.

Op zich is het pinnen in Peru dus niet heel verschillend met het pinnen in Nederland. Het is alleen in een andere taal, maar met degelijk Engels kun je goed pinnen in Peru.

Verschillende pinautomaten in Peru om te pinnen

Zoals gezegd zijn er verschillende banken in Peru, die allemaal hun eigen pinautomaten hebben. Dit maakt het pinnen aan de ene kant makkelijker, maar aan de andere kant moeilijker.

Het pinnen in Peru wordt makkelijker, omdat je op meerdere locaties kunt pinnen. Hierdoor raak je minder snel in geldnood, waardoor je met meer rust je reis door Peru kan maken.

Echter als er op een plaats meerdere pinautomaten staan dan, welke moet je dan kiezen. Het zou normaal zijn als dat geen verschil zou uitmaken. Maar het maakt zeker wel een verschil.

Verschillende pinautomaten om in Peru te pinnen

Het belangrijkste verschil is of de Peruaanse bank ook nog commissie vraagt. Er zijn een aantal banken die dit wel doen en die dit niet doen. BCP en Scottiabank vragen geen extra commissie. Maar de pinautomaten van Global Net, Citibank en Interbank vragen wel commissie voor het pinnen met de pinautomaat. Dit kan oplopen tot zo’n € 2,- per pin transactie.

Als je nagaat dat je per transactie maar tot zo’n 100 euro kan pinnen dan kun je bedenken dat dit best wel een hoge commissie is. Dat brengt ons bij nog een verschil die je keuze kan bepalen en dat is het maximum bedrag dat je kan pinnen bij de verschillende pinautomaten.

Zoals ik eerder heb beschreven rekenen de Nederlandse banken kosten over de pintransacties. De grootte van het gepinde bedrag heeft weinig invloed op de kosten. Dus kan je op kosten besparen wanneer je een pinautomaat gebruikt waar je het meeste geld met één transactie kan uithalen. Dit verschilt per automaat:

  • BCP: S/700 = ongeveer € 175,-
  • Scottiabank: S/500 = ongeveer € 125,-
  • Interbank: S/400 = ongeveer € 100,-
  • Citibank: S/400 = ongeveer € 100,-
  • Global Net: S/400 = ongeveer € 100,-

Mijn voorkeur is altijd geweest om bij BCP te pinnen met als tweede Scottiabank. Bij de pinautomaten van de overige banken heb ik wel eens gepind, maar dat heeft uiteraard niet mijn voorkeur. Daarnaast zijn er nog diverse andere banken met hun pinautomaten. Een veel geziene bank in Peru is BBVA. Helaas heb ik daar nooit bij kunnen pinnen, omdat zijn geen overeenkomst hadden met mijn Nederlandse bank.

Veilig pinnen in Peru

In Peru is er een groot verschil tussen arm en rijk. Dit is één van de oorzaken van criminaliteit in Peru. Dit kan er ook toe leiden dat pinnen in Peru niet altijd veilig is. Mij is gelukkig nooit iets overkomen bij of na het pinnen, maar ik heb wel verhalen gehoord dat er minder prettige situaties waren. Daarom zijn hier een aantal tips om veilig te pinnen in Peru.

Ten eerste is het altijd verstandig om de pinautomaat te controleren of er niets raars aanwezig is. Als je de pinautomaat niet vertrouwd ga er dan ook niet pinnen. Vaak zijn er genoeg andere pinautomaten.

De tweede is natuurlijk een heel logische. Zorg er voor dat niemand anders je pincode ziet. Dus niet wanneer je de pincode intoetst. Draag je pincode ook niet in welke vorm bij je.

Een wat minder voor de hand liggende tip is om met name overdag te pinnen wanneer het licht is. Overdag is het op alle plaatsen veiliger. Dat geldt ook voor pinnen in Peru.

Wanneer het druk is rondom de pinautomaat of het gebouw waar de pinautomaat staat dan kan je beter een andere pinautomaat zoeken. Wanneer er veel mensen zijn dan is de kans groter dat er ook figuren bij staan die er niet aanwezig zijn om te pinnen.

Het is daarom als laatste ook verstandig om samen met een bekende te pinnen. Wanneer jij pint dan kan de ander kijken of er niets raars gebeurd en andersom.

Het lijken misschien voor de hand liggende adviezen, maar berovingen na het pinnen gebeurt in Peru regelmatig.

Je bankpas instellen om te pinnen in Peru

Bankpas Rabobank

Natuurlijk moet je tegenwoordig voordat je kan pinnen in het buitenland je bankpas instellen. Dit geldt ook voor Peru. Bij de Rabobank kan je dit instellen via internetbankieren of via de app. Mocht je het dus vergeten zijn dan kan je het ook nog in het buitenland doen. Verstandig is dan wel om je Rabo reader mee te nemen. Meer informatie over het instellen van de bankpas van Rabobank staat op hun website.

Bankpas ING

Ook voor ING moet je je bankpas instellen om in Peru te kunnen pinnen. Ook bij ING kan dit via de app of via de website van ING.

Bankpas ABN AMRO

Zoals bij ING en Rabobank kan je de betaalpas van ABN AMRO ook instellen om in Peru te kunnen pinnen. Op hun website staat een korte beschrijving hoe je dit kan doen.

De kosten berekend door Nederlandse banken voor pinnen in Peru

Bankpas Rabobank

Op de website van Rabobank staan ook de kosten voor de pintransacties, die de Rabobank rekent voor het pinnen in Peru. De kosten die Rabobank rekent zijn afhankelijk van het bankpakket.

In 2020 golden in ieder geval de volgende tarieven:

  • Rabo DirectPakket: € 3,50
  • Het Rabo BasisPakket: € 3,50
  • Rabo TotaalPakket en RiantPakket: € 0,00
  • De Rabo JongerenRekening: € 2,00
  • Rabo StudentenPakket: € 3,50

Buiten de genoemde kosten rekent de Rabobank nog 1,2% koersopslag omdat je Peruaans geld pint. Het kan dus zijn dat als je S/400 pint wat ongeveer € 100,- is er in totaal zo’n € 106,- van je bankrekening wordt afgeschreven.

Natuurlijk kunnen de tarieven veranderen. Hou daarom de website van de Rabobank in de gaten voordat je op reis gaat, als je een rekening hebt bij deze bank.

Bankpas ING

De kosten van ING verschillen enigszins met de kosten van Rabobank. Er geldt namelijk voor alle geldopnames in buitenlandse valuta, waaronder dus Peruaans geld een bedrag van € 2,50. Daarbij komt ook de koersopslag. Daar wordt door ING 1,2% voor gerekend. Kijk voor je reis voor de exacte kosten op de website van ING.

Bankpas ABN AMRO

De kosten van ABN AMRO zijn op dit moment wel het beste. Op hun website is het wel even zoeken naar de exacte kosten. De kosten zijn dus niet makkelijk te vinden maar de kosten van een geldopname bedragen € 2,25 per transactie. Daarbij komt dan nog een koersopslag van 1,2%.