Pisac: het dorp, de ruïnes, de markt en de legende

Pisac is een dorp in de heilige vallei van Peru. Het ligt dichtbij Cuzco en wordt jaarlijks bezocht door vele toeristen. Maar wat is er eigenlijk te doen? Welke bezienswaardigheden zijn er?

Pisac is een groot dorp dat als uitvalsbasis dient om alle bezienswaardigheden van de heilige vallei te zien. Natuurlijk heeft Pisac ook haar eigen bezienswaardigheden, zoals de markt en de ruïnes van Pisac. De ruïnes van Pisac zijn onder te verdelen in vier delen: P’isaqa, Inti Watana, Qalla Q’asa en Kinchiraqay. Allen hebben hun eigen schoonheid. En natuurlijk is er de legenda van Pisac. Dit verhaal wordt nog steeds door de lokale bevolking verteld en je kan ook nog steeds zien waarom.

Dus als je meer wilt weten over het dorp Pisac, de ruïnes en de markt dan moet je zeker verder lezen. Ook als je de legende van Pisac wilt weten dan moet je deze pagina tot het einde lezen. Maar inca legendes zijn altijd de moeite waard.

Het dorp Pisac

Pisac is een dorp in de buurt van Cuzco. Het is ondanks de maar zo’n 10.000 inwoners die het dorp heeft een van de grootste dorpen in de heilige vallei. De voorzieningen qua hotels, hostels en restaurants is dan ook iets beter dan bij andere dorpen in de heilige vallei.

Dit maakt Pisac dan ook tot een goede uitvalsbasis om de andere dorpen in de heilige vallei zoals Chinchero te bezoeken. Chinchero ligt per auto maar zo’n anderhalf uur van Pisac vandaan. En dat is voor de bergritten in Peru niet ver. In een dorp als Chinchero kan je ook diverse mooie bezienswaardigheden zien. Lees hier meer over de bezienswaardigheden van Chinchero.

Maar nu verder over Pisac. Pisac ligt op een hoogte van 2715 meter boven zeeniveau. Dit is lager dan bijvoorbeeld Cuzco. Mocht je de hoogten van alle belangrijke plaatsen in Peru willen weten kijk dan hier voor een overzichtelijke tabel. Wanneer je vanuit Cuzco komt zal je in Pisac waarschijnlijk geen hoogteziekte krijgen. Als je in Peru bang bent om hoogteziekte lees dan deze pagina om te zien wat je tegen hoogteziekte kan doen.

Vanuit Cuzco is het dorp Pisac goed te bereiken. Met een auto is het namelijk maar zo’n drie kwartier rijden. Een bezoek aan Pisac kan je dus goed in één dag doen vanuit Cuzco. En in één dag kan je goed de twee belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken. Dit zijn de ruïnes van Pisac en de markt van Pisac. En als je er dan toch bent kan je meteen ook de steen van de legende van Pisac zien, maar daarover later meer.

De ruïnes van Pisac

Algemeen

Er zijn veel inca ruïnes bij het dorp Pisac. De ruïnes zijn in vier groepen te verdelen:

  • P’isaqa
  • Inti Watana
  • Qalla Q’asa
  • Kinchiraqay

Het mooie van Pisac is dat alle bouwwerken in deze ruïnes door de inca’s zijn gebouwd. Op deze plaats hebben voor de inca’s geen andere culturen gewoond. Pisac is pas na 1440 gebouwd. De naam van het dorp is dan ook gegeven door de inca’s. In het Quechua betekent Pisac hetzelfde als patrijs.

En ze gaven deze naam aan het dorp omdat ze het dorp in de vorm van een patrijs hadden gebouwd net zoals ze Cuzco in de vorm van een puma hadden gebouwd. Dit konden ze zelf niet zien, omdat dit alleen van bovenaf te zien is. Dit is eigenlijk even raar als de Nazca lijnen, omdat men die ook alleen van bovenaf kan zien.

P’isaqa

De ruïnes van Pisac liggen hoger dan het dorp. Om ze te bereiken moet je dus klimmen. Dit geldt ook voor P’isaqa. Er staan resten van de gebouwen boven de inca terrassen, waarvan er nog steeds velen worden gebruikt om gewassen te verbouwen.

P'isaqa

Bron: Années de Pèlerinage

Deze ruïnes zijn misschien niet de mooiste van het gehele complex. Maar als je ziet hoe recht de muren en hoeken zijn, dan kan je wel zien dat er veel aandacht aan besteed is.

Inti Watana

Inti Watana is de heilige sector van de ruïnes van Pisac. Hier staan de mooiste gebouwen met de beste architectuur. Inti betekent zon. En de inca’s aanbaden de zonnegod. Deze noemden de inca’s ook inti.

Inti Wantana

Bron: Années de Pèlerinage

Er staat een platte steen. Deze diende waarschijnlijk als heilige tafel. En de priesters van de inca’s voerden hier waarschijnlijk heilige ceremonies uit.

Zoals gezegd is de architectuur van de gebouwen in dit deel mooi. Een van de gebouwen is het tegenovergestelde, want het ziet er uit alsof het gebouwd is met modder. Waarschijnlijk was dit het huis van de priester.

Daarnaast is de tempel het belangrijkste gebouw. In dit gebouw staat een steen, die met precisie is bewerkt. De steen lijkt op de steen van de Inti Watana van Machu Picchu.

Voor je naar Machu Picchu gaat is het interessant om bij deze Inti Watana te kijken. Ten eerste is het er rustiger, zodat je er meer tijd hebt en ten tweede kan je ze met elkaar vergelijken.

Qalla Q’asa

Qalla betekent knippen en Q’asa betekent passeren. Waarschijnlijk werd hier gecontroleerd wie er in het dorp kwam en wie het dorp verliet. Qalla Q’asa is het hoogste punt van de ruïnes van Pisac. Soms wordt het ook wel Hanan P’isaq genoemd, oftewel bovenste P’isaq.

Qalla Q'asa

Bron: The partying traveler

Onderdeel van deze ruïne is de muur die de Inti Watana moest beschermen. Ze noemen dit deel dan ook wel het fort van de ruïnes van Pisac. In Qalla Q’asa is duidelijk hoe zorgvuldig de inca’s omgingen met de natuur en haar omgeving. De wegen die ze aanlegden volgden namelijk de rotsen, zoals deze al waren. Dit is zeer mooi om te zien.

Daarnaast is het gebouw pukara onderdeel van deze ruïnes. Dit is een halfrond gebouw met diverse nissen erin. En vanaf dit deel heb je een mooi uitzicht over de eerste ruïnes: P’isaqa. Hier vandaan kun je ze op een heel andere manier zien.

Kinchiraqay

Als laatste deel van de ruïnes van Pisac is er Kinchiraqay. Dit zijn de opslagloodsen van de inca’s. En deze zien er anders uit dan alle andere gebouwen.

Kinchiraqay

Bron: Années de Pèlerinage

Het zijn eigenlijk maar een stel hutten met rieten daken, maar het is heel wat anders dan de stenen inca gebouwen die je overal rondom Cuzco en dus ook in Pisac ziet.

Als je ziet hoe groot de hutten zijn en hoeveel er zijn dan kan je je bedenken hoe groot de oogst was van de terrassen, waar de gewassen op verbouwd werden.

De markt van Pisac

En naast de inca ruïnes van Pisac is er ook nog de markt. Deze markt staat bekend in de gehele heilige vallei. Het is dan ook de grootste markt in de heilige vallei.

De markt van Pisac

Bron: Ticket Machu Picchu

De beste dag om de markt te bezoeken is op zondag. Dan komen er ook veel lokale mensen uit de streek en wordt de markt in Pisac druk bezocht. Maar ook op andere dagen kan je de markt bezoeken.

De markt is centraal in het dorp georganiseerd. Het grootste gedeelte staat namelijk op het centrale plein van het dorp. Dit plein heet, zoals de centrale pleinen van alle dorpen en steden, Plaza de armas. Maar de markt in Pisac is groter dan alleen het Plaza de armas.

De markt is immers nu zo groot geworden dat er ook marktkramen staan op de smalle bestrate straatjes, die op het Plaza de armas uitkomen.

Het is dus een ideale locatie om je souvenirs te kopen. Er staan namelijk veel marktkramen met door de lokale bevolking gemaakte koopwaar, zoals Peruaans textiel, panfluiten en andere souvenirs. Op zondag zijn er vaak ook nog kramen, waar je etenswaar en gebruiksvoorwerpen kunt kopen.

De legende van Pisac

En dan is er nog de legende van Pisac. Dit heeft alles te maken met de steen die lijkt op een persoon. Deze stenen figuur staat op een berg.

De steen van de legende van Pisac: Inkill Chumpi

Bron: Machu Picchu Agency

Deze versteende persoon zou volgens de legende Inkill Chumpi zijn. Inkill Chumpi was een prinses in de heilige vallei. Haar vader was de koning van het grondgebied van Pisac. En Inkill Chumpi was zijn enige kind.

Als vader wilde hij het beste voor haar. Daarom mocht zijn dochter alleen trouwen met een man die goed genoeg was voor haar. Om aan te tonen dat de man goed genoeg was voor haar, moesten degenen, die met haar wilden trouwen, een proef doen.

De proef was om in één dag een brug te bouwen over de Wilkamayu rivier, wat nu de Urubamba rivier heet. Veel mannen boden zich aan en probeerden deze proef in één dag te voltooien. En ze faalden allemaal.

Natuurlijk wilde de prinses Inkill Chumpi niet dat haar minnaar Asto Rimac ook zou falen. Dus de dag dat Asto Rimac zou beginnen met de bouw van een brug in één dag ging de prinses de bergen in om daar Apus, de geest van de bergen, om hulp te vragen.

En Apus wilde helpen. Er zat echter wel een voorwaarde aan. Ze mocht namelijk de brug niet zien voordat hij klaar was. Inkill Chumpi, de prinses van Pisac, ging hiermee akkoord.

En vol goede moed wachtte Inkill Chumpi totdat Asto Rimac de brug in die ene dag zou hebben afgebouwd. Ze stond al klaar om Asto Rimac in zijn armen te springen wanneer de brug klaar zou zijn. Maar toen hoorde ze een luid gebrul van de plaats waar Asto Rimac de brug aan het bouwen was.

Inkill Chumpi kon de verleiding niet weerstaan en ze keek naar de brug. Daar zag ze hoe Asto Rimac in de Wilkamayu rivier bij Pisac viel. De dappere man, die met de mooie prinses Inkill Chumpi wilde trouwen, verdween in de rivier.

En Inkill Chumpi had niet aan de enige voorwaarde van Apus voldaan. Toen ze de brug zag veranderde ze in steen. En tot op de dag van vandaag staat het stenen figuur van Inkill Chumpi bij Pisac over de vallei te staren wachtend op de eventuele terugkomst van Inkill Chumpi.

Het is in ieder geval een mooi verhaal en wordt daarom nog veelvuldig verteld in het dorp Pisac.