De Peruaanse drank Pisco, goed voor Pisco sour en andere cocktails

Pisco is de nationale drank van Peru. Van deze drank wordt onder meer de cocktail pisco sour gemaakt.

De pisco drank is de nationale trots van Peru

Feestdagen

Elke Peruaan kent pisco en iedereen, die het qua leeftijd mag drinken, drinkt het bij elke feestgelegenheid. Omdat ze er zo van houden hebben ze zelf een aantal extra feestdagen rondom pisco gecreëerd.

Zo is er de nationale dag van de pisco. Deze feestdag is er elk jaar aan het eind van juli. Op deze dag drinken veel Peruanen pisco. Dit kan zijn in pure vorm maar ook in cocktail vorm. Op diverse locaties in het land zijn markten, waar je cocktails kunt proeven voor een erg lage prijs. Dat is zeker de moeite waard, als je van cocktails of sterke drank houdt. Ook in de supermarkt zijn er rond deze feestdag goede aanbiedingen. Mocht je een souvenir zoeken voor thuis dan is dit de periode om een goede slag te slaan.

Een andere feestdag is de nationale dag van de pisco sour.

Pisco sour

Het recept van deze cocktail staat verderop in dit bericht. Deze dag valt op de eerste zaterdag van februari en wordt elke dag gehouden. Ook op deze dag zijn er festivals en markten waarbij je onder het genot van muziek van pisco sour kunt genieten.

Pisco is niet Chileens

Zoals je kunt lezen zijn alle Peruanen erg trots op hun nationale drank. Het ergste wat je in Peru kan doen, heb ik ooit gedaan. Ik was op een feest in Peru, waar ook pisco werd geschonken. Er waren veel Peruanen en een aantal Chilenen. Op het moment dat de muziek hard aan stond, begon ik de volgende zin uit te roepen: “Pisco es chileno!”.

De muziek was gelijk uit en alle Peruanen op het feest keken me raar aan. Er is geen ergere belediging aan het adres van een Peruaan. Ik zeg daarom dat je beter van mijn ervaring kan leren en absoluut nooit deze zin moet uitspreken.

Importverbod Chileense pisco drank

Omdat Chili ook pisco produceert heerst er op dit gebied enige vijandigheid. Ze slaan elkaar niet de hersens in, maar het is nagenoeg verboden om Chileense pisco naar Peru te brengen. Ik adviseer dan ook om dat niet te proberen. Misschien dat bij toeristen de controle op dat gebied minder is, maar er een Chileen komt niet Peru binnen met een fles Chileense pisco.

Op zich is dat niet zo erg, want Peruaanse pisco is veel lekkerder dan Chileense pisco. Natuurlijk is dat een kwestie van smaak, maar als ik mocht kiezen tussen de twee dan heb ik snel gekozen voor Peruaanse pisco.

Oorsprong van de pisco drank

Er is dus een strijd tussen Chili en Peru over de oorsprong van pisco. De oorsprong ligt echter bij de conquistadores. In Peru waren voor de tijd van de Spanjaarden geen druiven. En pisco bestaat uit druiven. Dus tijdens de heerschappij van de incas was er nog geen pisco.

Volgens historici werden de eerste druiven in 1553 naar Zuid-Amerika getransporteerd. Ze wisten toen nog niet wat het resultaat was. Maar één van de resultaten is in ieder geval de pisco drank. Dat gebeurde aan het eind van de 16e eeuw. Ze hadden toen ontdekt hoe ze sterke drank van de druiven moesten maken.

In het testament van Pedro Manuel is voor het eerst beschreven welke gereedschappen er nodig zijn voor het produceren van pisco. Hij leefde in Ica, Peru. En hij overleed aan het begin van de 17e eeuw.

Voor Chili ligt het iets anders. De Chilenen waren tijdens de goudkoorts in California aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw wijn aan het exporteren naar de goudzoekers aldaar. Veel goudzoekers lusten soms wel wat sterkers en daarom gingen ze ook sterke drank van druiven naar California exporteren. Ze moesten daar wel een goede naam voor hebben. Uiteindelijk werd dat pisco, omdat de goudzoekers al bekend waren met de pisco uit Peru.

Volgens dit verhaal geef ik Peru toch de overhand, dat zij de oorsprong hebben van de pisco drank.

Het maken van pisco drank

In Peru wordt pisco dus al eeuwen gebrouwen. De processen voor het maken van pisco zijn in deze tijd nauwelijks veranderd.

Uiteindelijk draait het proces om de gisting van de druiven.

Druiven voor pisco

Allereerst worden de juiste druiven geselecteerd. Verschillende druivensoorten geven ook verschillende pisco. Daarna worden de druiven gestampt. Tijdens dit proces wordt het druivensap opgevangen in een verzadigingsbassin. Dit verzadigingsbassin heet puntaya.

In dit bassin blijft het druivensap minimaal 24 zitten. Daarna wordt het sap overgeheveld in gistingskuipen. Het gistingsproces in deze kuipen duurt ongeveer zo’n 7 dagen. De suiker van de druiven wordt in dit proces omgezet in alcohol.

Belangrijk tijdens het gistingsproces is dat temperatuur niet toeneemt. Bij een temperatuurstijging verdampt het natuurlijke aroma van de druiven. Hierdoor zal de pisco kwaliteit verliezen. Tijdens het gistingsproces wordt de temperatuur dan goed gecontroleerd.

Na het gistingsproces wordt de pisco gedistilleerd in grote koperen bekkens. Pisco moet minimaal drie maanden rijpen in vaten dat de organische eigenschappen van de pisco niet verandert. En als laatste wordt de pisco in flessen gedaan. Peruaanse pisco wordt nooit verdund.

Verschillende typen pisco

Voor een fles van zo’n 750 ml is een hoeveelheid van ca. 8 kg druiven nodig. Er zijn verschillende soorten druiven. Elke druif heeft een andere smaak en aroma. Na het stampen hebben ze ook een andere viscositeit en uiterlijk van het druivensap.

De verschillende soorten druiven geven elk hun eigen soort pisco. Ook kunnen er verschillende druivensoorten gemengd worden, wat dat weer leidt tot een andere soort pisco.

Op elke fles pisco staat wat voor type het is. Allereerst is er natuurlijk de pure pisco oftewel ‘pisco puro’. Deze pisco wordt van één type druiven gemaakt. De druivensoorten die men voor deze pure pisco gebruikt zijn vaak Quebranta, Italia en Torontel.

Daarnaast is er het type Mosto Verde. Bij deze pisco wordt er al gedistilleerd voordat tijdens het gistingsproces alle suikers zijn omgezet in alcohol. Dit betekent dat dit pisco type vaak wat zachter van smaak is.

Ook is er nog het pisco type Acholado. Bij dit type worden verschillende druivensoorten met elkaar gemengd. Deze menging is om tot een optimale smaak te komen.

Toevoegingen aan pisco

Peruanen voegen aan pisco nog wel eens zaken toe om de smaak van pisco te veranderen. Dit noemen ze ‘macerados’

Macerados van pisco

Veelal wordt voor de macerados gebruik gemaakt van één van de vele enorm lekkere fruitsoorten van Peru. Zo zijn er macerados van ananas, passievrucht, aguaymento en vele andere vruchten.

Daarnaast zijn er ook macerados met kruiden. Een voorbeeld hiervan is de macerado met kaneel. Ook zijn er andere vormen zoals met pepers. Er is in ieder geval genoeg te proeven en dat zou ik dan ook zeker doen op je reis door Peru.

Cocktails met de pisco drank

Pisco sour

De meest bekende cocktail met pisco in Peru is de pisco sour.

Pisco sour

Op veel feesten wordt deze cocktail gedronken. Maar je hoeft geen moeite te doen om deze cocktail tegen te komen p je reis door Peru.

In toeristische plaatsen zoals Cusco wordt heel vaak een pisco sour aangeboden om je een restaurant in te krijgen. Het eten in zulke plaatsen is nog steeds goed en je krijgt een pisco sour van het huis. Het is op zich dus een goede deal.

Pisco sour wordt vaak voor meerdere mensen tegelijk gemaakt. Hier is dan ook het recept om de pisco sour te maken voor 4 cocktails. Voor deze 4 pisco sours heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 ei
 • 90 ml pisco
 • 60 ml suikersiroop
 • 30 ml limoensap
 • Ijsklonten ca. 90 ml
 • agostura bitter
 • kaneel

Als eerste scheidt je het eiwit van het ei van de eierdooier. De eierdooier wordt niet gebruikt. Het eiwit moet in een blender worden gedaan. Daarbij wordt de pisco suikersiroop en limoensap gedaan. Als laatste moet je de ijsklonten erbij doen. Daarna zet je de blender aan, totdat het één geheel is zonder ijsklontjes.

Nadat dit gebeurt is schenk je het mengsel in de glazen. In elk glas laat je drie druppels agostura bitter vallen. En als laatste garneer je de cocktail af met een klein beetje kaneel.

Dan is het het moment op de perfecte pisco sour te proeven. Lekker!

Chilcano de pisco

Zoals je ziet is het maken van een pisco sour best nog wel wat werk. Een andere veel gedronken cocktail in Peru is de chilcano.

Chilcano de pisco

Vooral twintigers drinken deze cocktail. Zoals gezegd is deze cocktail makkelijk te maken. De ingrediënten die je nodig hebt zijn:

 • 60 ml pisco
 • 120 ml ginger ale
 • 2 ijsklontjes
 • limoensap van een halve limoen (ongeveer 10 – 15 ml)

Als eerste schenk je de pisco in een longdrink glas. Daarbij doe je de ginger ale en het limoensap. Als laatste voeg je de ijsklontjes toe en roer je alles rond.

Lekker om in de zomer te drinken.