Puerto Maldonado poort naar de prachtige jungle van Peru

Puerto Maldonado is een stad in het oerwoud van Peru. Het is een uitvalsbasis voor vele jungle tours. Maar er is meer te doen.

Puerto Maldonado is gesticht op een plaats waar ooit rubber werd getapt. Nu is het een stad in amazonegebied dat vooral bekend staat om het eco-toerisme. Je kunt vanuit deze stad verschillende nationale parken bezoeken zoals Manú National Park, Tambopata National Reserve en Bahuaja-Sonene National Park. Allen zijn vol van natuurschoon met de daarbij behorende dieren, zoals papegaaien, toekans, jaguars en nog meer. Via het vliegveld Padre Aldamiz International Airport is Puerto Maldonado goed te bereiken vanuit Cusco en Lima. De beste tijd om deze stad te bezoeken is vanaf mei tot en met september. Dan is het namelijk geen regenseizoen. 

Ook interessant over Peru?

De stad Puerto Maldonado

Puerto Maldonado is een stad in het zuidwesten van Peru. Het ligt in het midden van het amazonegebied. De afstand tot de grens met Bolivia is maar 55 kilometer. Hierdoor ligt de stad niet erg dicht tegen het Andesgebergte aan en ligt hij vrij laag.

Het ligt namelijk maar op zo’n 250 meter boven zeeniveau. Mocht je de hoogten van andere belangrijke plaatsen in Peru willen weten bekijk dan deze overzichtelijke tabel.

Kaart van Puerto Maldonado

Bron: Alltravelperu.com

Zoals je op de kaart kan zien ligt Puerto Maldonado op het punt waar er twee rivieren bij elkaar komen. De Tambopata rivier mondt hier uit op de Madre de Dios rivier.

Dat de stad aan de rivieren ligt is ook belangrijk geweest bij de stichting van Puerto Maldonado. Aan het eind van de 19e eeuw was de vraag naar rubber erg hoog. In het oerwoud nabij Puerto Maldonado werd veel rubber van de bomen getapt. Het rubber werd over het water in de rivieren vervoerd richting de Atlantische Oceaan.

De Peruaan Carlos Fermin Fitzcarrald was destijds één van de rubberbaronnen in het gebied rondom het huidige Puerto Maldonado. Zijn schip de Contamana is gezonken op de plaats waar nu deze stad ligt.

Don Juan Villata werd door de Peruaanse regering in 1901 naar het gebied gestuurd om het Peruaanse oerwoud te onderzoeken. Hij had zijn basis, een haven, rond de plaats waar het schip Contamana van Carlos Fermin Fitzcarrald is gezonken. Did deed hij op 10 juli 1902

Don Juan Villata noemde de haven Maldonado, naar zijn voorganger Faustino Maldonado. Faustino was een ondekkingsreiziger in dit gebied in 1861. Aangezien haven in het Spaans puerto is, is de complete naam van de stad Puerto Maldonado.

Hoewel de haven in 1902 is gevestigd werd Puerto Maldonado pas in 1985 erkend als stad. In principe is het ook geen grote stad. Er leven ongeveer 100.000 mensen.

Inmiddels wordt er geen rubber meer getapt. De grootste economische peilers van de stad zijn het eco-toerisme, houtkap en goudzoekerij.

De trekpleister zijn de Puerto Maldonado jungle tours

Rond de stad liggen drie nationale parken. Dit zijn Manú National Park, Tambopata National Reserve en Bahuaja-Sonene National Park. Deze parken zijn door de regering in leven geroepen om de natuur te beschermen. Want er is veel natuurschoon in deze parken.

Toeristen kunnen hier hun voordeel mee doen. Want er zijn veel verschillende jungle tours. Je kan voor twee of meerdere dagen het oerwoud in. Vaak slaap je tijdens zo’n tour in speciale lodges midden in het oerwoud. Het is zeker de moeite waard wanneer je wakker wordt met de oerwoudgeluiden.

Ook zeer interessant bij deze jungle tours is de mogelijkheid om veel bijzondere dieren te zien. Veel van deze dieren zijn vogels, zoals toekans en papegaaien. Daarom gaan er veel mensen hier naartoe voor het vogels kijken.

Toekan in Puerto Maldonado

Maar er zijn ook andere dieren. Zo leeft de jaguar in dit gebied, evenals de tapir en de anaconda.

Jaguar in Puerto Maldonado

Daarnaast leven er veel verschillende apen. Een aantal van die soorten apen zijn: brulapen, slingerapen, kapucijnen, tamarins en zijdeapen. Er zijn ook alligators en schildpadden.

Natuurlijk zijn de jungletours geen tour door de dierentuin. Er is de kans dat je deze dieren ziet, maar er zijn ook kansen dat je de dieren niet ziet. Belangrijk is dus wel om altijd je camera klaar te hebben, want je weet nooit wanneer er de kans is om een mooie foto van zo’n dier in één van de nationale parken vast te leggen. En mocht je weinig dieren zien, geniet dan van het andere natuurschoon. Daar is er in dit gebied genoeg van.

Apeneiland en andere bezienswaardigheden bij Puerto Maldonado

Wat stroomafwaarts gezien vanuit de stad ligt in de rivier Madre de Dios een eiland. Dit eiland heet Isla de los monos. De vrije vertaling hiervan is apeneiland.

Brulaap op apeneiland

Op dit eiland wonen ontelbaar veel apen van verschillende soorten. Mocht je van apen houden dan is het zeker de moeite om dit apeneiland te bezoeken.

Nadeel is wel dat de apen op dit eiland brutaal zijn. Ze kunnen dingen van je stelen. Ook zijn er verhalen dat de apen soms bezoekers bijten. Een bezoek aan dit apeneiland is dus op eigen risico.

Daarnaast heeft de stad zoals elke stad in Zuid Amerika een Plaza de Armas. Hoewel het minder oud is dan bij andere steden in Peru kan je hier goed vertoeven. Het is vlak bij de rivier. En er zijn diverse restaurantjes bij dit plein. Het is meer om even tot rust te komen, want als je naar Puerto Maldonado komt dan kom je eigenlijk voor de jungle tours en niet voor de stad zelf.

Aankomen op Puerto Maldonado airport

Hoewel Puerto Maldonado vanuit Cusco via de weg te bereiken is, gebruiken de meeste toeristen het vliegtuig om deze stad te bereiken. Het vliegveld van Puerto Maldonado heet officieel Padre Aldamiz International Airport. Vaak wordt het ook Puerto Maldonado International Airport.

Er zijn een aantal vliegmaatschappijen die op dit vliegveld vliegen. Latam Perú is de grootste vliegmaatschappij van Peru en vliegt vanaf Lima en Cuzco naar Padre Aldamiz International Airport. Een enkele reis tussen Lima en Puerto Maldonado duurt iets minder dan anderhalf uur. Een vliegreis van Cuzco naar deze stad duurt ongeveer één uur.

Datzelfde doet Star Perú. De laatste vliegmaatschappij die naar Puerto Maldonado vliegt is Sky Airline Peru. Deze doet dat alleen niet vanuit Cusco maar uitsluitend vanaf Lima.

Gelukkig ligt het vliegveld vlak naast de stad. Dus wanneer je aankomt op het vliegveld ben je ook snel bij je hotel.

Het weer in Puerto Maldonado

De stad ligt in het oerwoud. Om precies te zijn is het tropisch regenwoud. De temperaturen in en rondom Puerto Maldonado zijn dan ook warm. Gelukkig is de temperatuur er het gehele jaar door nagenoeg gelijk. Qua temperatuur zijn er niet zo veel verschillen tussen de maanden.

Gemiddeld liggen de temperaturen tussen de 32°C en de 17°C. Er zijn echter ook uitschieters. In Puerto Maldonado kan het meer dan 40°C worden.

Ook temperaturen van 4°C kunnen voorkomen. Dit laatste wordt dan voornamelijk veroorzaakt door koude poolwinden. Deze winden van de zuidpool noemen de Peruanen surazo of friaje. Hierdoor kan het een aantal dagen erg koud blijven.

MaandHoogst gemeten temperatuur in °CNormale hoge temperatuur in °CNormale lage temperatuur in °CLaagst gemeten temperatuur in °C
Januari36,730,921,415
Februari3630,721,214
Maart36,53120,913
April36,630,720,311,5
Mei3729,818,87
Juni38,72917,47
Juli39,229,616,84,5
Augustus38,131,217,87,4
September403218,84,7
Oktober39,43220,413
November3931,621,113
December39,531,121,315,5

Zoals je ziet zijn er qua temperatuur weinig verschillen. Echter qua neerslag is dit een compleet ander verhaal. Per jaar valt er meer dan 2000 millimeter neerslag. Dit is gezien de temperatuur voornamelijk regen.

Echter de grootste hoeveelheid neerslag valt maar in een paar maanden. Het regenseizoen begint in oktober en eindigt in april.

MaandGemiddelde neerslag in mm
Januari342,6
Februari333,4
Maart274,9
April154,2
Mei105,5
Juni57,6
Juli56,8
Augustus63,3
September98,1
Oktober164,4
November236,9
December279,3

De beste tijd om naar Puerto Maldonado te gaan is dus niet in de regentijd. De wegen naar de stad zijn dan vaak overstroomt. In Puerto Maldonado hou je dan meestal wel droge voeten, omdat de stad wat hoger ligt dan de omgeving.

Hoewel het in mei tot en met september het ook regent is de hoeveelheid neerslag een stuk minder. Dit is dan ook de beste reistijd. Zorg wel dat je je goed kleed in verband met de hitte en luchtvochtigheid.

Malaria en Puerto Maldonado

Een ander ding waar je rekening mee moet houden is malaria. Deze ziekte komt in Peru niet overal voor, maar wel in het oerwoud bij Puerto Maldonado.

Reisadvies Peru in verband met malaria

Zoals je op de kaart kan zien is er rondom Puerto Maldonado een kleine kans op malaria. Er leven in het oerwoud malariamuggen. Aangezien malariamuggen zich aangetrokken voelen tot de geur van zweetvoeten is het goed om regelmatig je voeten te wassen in dit gebied.

Nog verstandiger is het om te kijken op de pagina die ik heb gemaakt over het reisadvies naar Peru. Op die pagina heb ik een lijst verzameld van belangrijke pagina’s voor je reis naar Peru. Eén van die pagina’s is een pagina over ziekten zoals malaria en gele koorts. Lees hier meer daarover.

Ook interessant over Peru?