Reisadvies voor Peru: is het veilig om er naar toe te gaan?

Voor je reis naar Peru is een reisadvies van belang. De Nederlandse en Belgische autoriteiten geven reisadvies voor alle landen in de wereld en dus ook voor Peru.

Verschillende officiële instanties geven reisadvies voor het reizen naar Peru. Voor Nederland is dit het Ministerie van buitenlandse zaken en voor België de Federale overheidsdiensten van buitenlandse zaken. Reisadviezen kunnen snel veranderen. Daarom is het altijd verstandig om om de websites van deze officiële instanties te kijken. Maar daarnaast zijn er ook nog andere instellingen die advies geven over reizen naar Peru. Ik heb de websites van de belangrijkste organisaties bij elkaar verzameld, zodat het makkelijk is om snel de juiste informatie te vinden. 

Wat is een reisadvies?

Een reisadvies geeft aan of het verstandig is om naar het bepaalde land, in dit geval Peru, te gaan. Bij het afgeven wordt voornamelijk rekening gehouden met de veiligheid van de reiziger.

Reisadviezen worden voornamelijk afgegeven door officiële instanties, zoals het Ministerie van buitenlandse zaken. Deze zijn ook het best op de hoogte van de risico’s van het betreffende land.

Reisadviezen houden veelal rekening met verschillende risico’s. Natuurlijk horen hierbij risico’s bij door geweld, zoals oorlog en terrorisme. Maar ook de risico’s van natuurrampen en ziekten worden bij het geven van reisadvies in ogenschouw genomen.

Waarom een reisadvies lezen voor je reis naar Peru?

Het is dus in je eigen belang om het reisadvies voor Peru te lezen voordat je er naar toe op vakantie gaat. De officiële instanties die de adviezen afgeven hebben het beste voor met de reizigers.

Ook moet je alleen de reisadviezen van de officiële instanties vertrouwen. Op blogs en websites van reisbureaus en reisorganisaties staan soms ook reisadviezen. Veelal kopiëren zijn de adviezen van de officiële instanties, maar dit gebeurt niet altijd.

Bovendien passen reisorganisaties, reisbureaus en blogschrijvers de informatie niet zo snel aan als de officiële instanties. Wanneer er iets gebeurt in Peru, zoals bijvoorbeeld de uitbraak van het coronavirus, dan zie je dit het snelst op de websites van officiële instanties zoals het Ministerie van Buitenlandse zaken en Federale overheidsdiensten van buitenlandse zaken.

Reisadviezen voor Peru

Reisadvies voor Peru van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken

Vanuit de Nederlandse overheid geeft het Ministerie van buitenlandse zaken reisadvies voor Peru en alle andere landen.

Reisadvies Peru door ministerie van buitenlandse zaken

Het advies is te vinden op deze website. Op die website zie je een kaart met daarom verschillende kleuren.

Groen staat voor “Geen bijzondere veiligheidsrisico’s”. De situatie is zoals u in Nederland gewend bent qua veiligheid. Daarnaast is er geel. Deze kleur staat voor “Let op, veiligheidsrisico’s”. Er zijn dus risico’s die anders zijn in Nederland. Hier moet je dan extra op letten.

De oranje kleur op de kaart staat voor “Alleen noodzakelijke reizen”. Er zijn dan ernstige veiligheidsrisico’s. Het is niet verstandig om naar oranje gebieden op de kaart te reizen. Een vakantiereis naar deze gebieden is niet noodzakelijk. Veelal zullen reisorganisaties vakantiereizen uitstellen.

Als laatste is er de rode kleur. Dit betekent heel duidelijk “Niet reizen”. Er zijn bij een rode kleur zeer ernstige veiligheidsrisico’s. Alle reizen zullen dan worden uitgesteld of geannuleerd. Er is dan geen enkele reden om naar dit gebied te gaan.

Naast de kaart heeft het Ministerie van buitenlandse zaken nog een andere pagina op hun website. Deze pagina geeft de meest gestelde vragen aan met betrekking tot de veiligheidsrisico’s in en het reisadvies naar Peru.

Reisadvies voor Peru van de Belgische federale overheidsdiensten van buitenlandse zaken

Ook in België is er een officiële organisatie die een reisadvies voor Peru geeft. Dit zijn de Federale overheidsdiensten van buitenlandse zaken.

Op hun website staat soms andere informatie dan op de website van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken. Er staat geen kaart met de gebieden met verschillende veiligheidsrisico’s. Wel staat er concrete informatie op de website.

Het lezen van beide websites geeft een compleet beeld van wat er qua veiligheid en risico’s in Peru gaande is. Ik adviseer dan ook om de websites van beide organisaties te lezen voordat je naar Peru op reis gaat.

Reisadviezen voor de gezondheid in Peru

GGD

Eén van de veiligheidsrisico’s heeft natuurlijk betrekking op je gezondheid. In Peru komen andere ziekten voor dan in Nederland, omdat de omstandigheden anders zijn. Voor diverse ziekten zijn vaccinaties mogelijk. Op de website van de GGD kan je informatie vinden over aanbevolen en wenselijke vaccinaties.

In Peru zijn er verschillende ziekten die een gevaar voor de gezondheid vormen. Zo zijn er bijvoorbeeld:

  • Gele koorts
  • Difterie
  • Tetanus
  • Polio
  • Hepatitis A
  • Hepatitis B
  • Tuberculose
  • Rabiës

Welke vaccinaties zijn aanbevolen kun je vinden op de website van GGD. Mocht het na het lezen van de website niet helemaal duidelijk zijn, dan kan je een afspraak maken bij de GGD.

Aan een afspraak bij de GGD zijn wel kosten verbonden. Datzelfde geldt voor de vaccinaties zelf. De kosten kan je vinden op kostenpagina van de GGD. De kosten zijn echter vrij laag, wanneer je dit vergelijkt met last die je hebt, wanneer je vakantie door ziekte letterlijk wordt verziekt. Het is dus verstandig om serieus naar mogelijke vaccinaties te kijken, voordat je op reis gaat naar Peru.

WHO

Een andere organisatie die reisadvies voor Peru geeft over ziekten is het WHO. Dit is de wereldgezondheidsorganisatie. Op hun website staat informatie over de ziekten die in Peru uit zijn gebroken en waren uitgebroken. Soms is deze website niet heel up-to-date. Zo stond er op 20 maart 2020 nog geen informatie over het coronavirus in Peru op deze pagina terwijl coronavirus op 6 maart in Peru is geconstateerd. Desondanks kan het geen kwijt om het reisadvies voor Peru op het WHO te bekijken.

Malaria

Daarnaast leeft in Peru ook nog de malariamug. Malaria is een ziekte waarvan één van de symptomen hoge koorts is. De ziekte wordt veroorzaakt door de parasieten die de mug bij een steek in het bloed achterlaat. Soms kun je hiervoor malariapillen slikken voor en tijdens de reis. Soms wordt er voor een andere oplossing gekozen. Dit kan een noodbehandeling zijn, mocht je malaria krijgen. Het GGD kan hier meer informatie over geven.

Reisadvies Peru in verband met malaria

De bovenstaande kaart geeft al meer informatie over de risicogebieden van Malaria in Peru. Zoals je kan zien is er alleen in het oerwoud van Peru en in het noorden aan de kust kans op malaria. Mocht je daar niet komen dan is de kans klein dat je maatregelen hoeft te nemen tegen malaria.

Geadviseerde artikelen om mee te nemen op je reis naar Peru

Het GGD adviseert voor je gezondheid om wel een aantal artikelen mee te nemen. Een aantal artikelen zijn voor bescherming, zoals DEET en klamboe. Maar het GGD adviseert ook andere artikelen voor je reis. Een daarvan is om te controleren of je ziek bent. Dit is een thermometer.

Verder mocht je ziek worden dan zijn Oral Rehydration Solutions en Diacure met handige middelen om bij je te hebben.

Overige reisadviezen

Ook het ANWB geeft enigszins een reisadvies op hun website. Veel informatie daarop is vrij voor de hand liggend. Maar als je in Peru een auto wil huren dan is het wel verstandig om deze website te bekijken.

En als je met de auto wilt rijden dan is het verstandig om de verkeersregels te kennen. Niet alle verkeersregels in Peru zijn gelijk aan de Nederlandse verkeersregels. Het ANWB geeft hier reisadvies over de verkeersregels in Peru.

Als je wilt gaan rijden is het wel handig om te weten waar je aan begint. Het verkeer en gedrag in het verkeer in Peru is anders. In Lima kan je bijna geen 100 meter rijden zonder dat je 5 keer moet toeteren. Langs de weg staan dan ook vaak borden “Verboden te toeteren”.

Reisadvies Peru: verkeer in Lima

Vooral in de spitsuren is het erg druk op de wegen in Lima. Alle auto’s staan dan tegen elkaar aan. Er is bijna geen auto zonder deuken.

Daarnaast zijn er de wegen buiten Lima. Overal in Peru zijn er wel gevaarlijke wegen. Zo is er ook de weg bij Celendin.

Dat zijn geen relaxte wegen om te rijden. Het is dus zeker wel mogelijk, maar het is wel verstandig om te beseffen waar je aan begint.

Verzameling reisadviezen Peru

Op deze pagina heb ik voor je de verschillende belangrijke reisadviezen voor Peru verzamelt. Na het lezen van de verschillende websites van de officiële organisaties die een reisadvies voor Peru uitbrengen kan je goed voorbereid op reis door Peru. En als je goed voorbereid bent dan zal je meer van je reis genieten.