Sacsayhuaman, inca ruïne met de meest kenmerkende muur

Sacsayhuaman is een spectaculaire inca ruïne in de stad Cusco. Wanneer je in de stad Cusco bent dan kan je een bezoek aan deze ruïne niet overslaan.

Sacsayhuaman was voor de inca’s belangrijk. Het lag in de kop van de als een puma gevormde stad Cusco. Er werden hier religieuze festiviteiten gehouden, zoals er nu nog de Inti Raymi wordt gehouden. Maar het was tijdens het beleg van Cusco in 1536 ook de locatie van een gewelddadige slag, waarbij vele inca’s het leven verloren. Maar nu is er nog veel te zien, zoals de fundering van de drie ooit machtige torens, de inca troon, de glijbanen en natuurlijk de muur van Sacsayhuaman.

Dus dat is genoeg reden om alles over Sacsayhuaman te weten te komen. Lees daarom het hele verhaal. Wanneer je na het lezen van deze hele pagina deze ruïne bezoekt, dan wordt je ervaring veel echter.

Wat Sacsayhuaman is

Sacsayhuaman is één van de trekpleisters van de Peruaanse stad Cusco. Dit is na Machu Picchu waarschijnlijk de meest bekende inca ruïne ter wereld.

De inca ruïne ligt direct ten noorden van de stad Cusco. Vanuit het plein Plaza de armas in Cusco is het maar 15 minuten lopen om de ruïne te bereiken. De afstand is ongeveer 1 kilometer.

Wel zul je dan omhoog moeten lopen. Want de ruïne ligt op een heuvel. Daardoor ligt hij hoger dan Cusco. Gemiddeld ligt Sacsayhuaman op een hoogte van ongeveer 3500 meter boven zeeniveau.

Daarnaast besloeg dit inca bouwwerk een groot oppervlak. Het totale gebied beslaat namelijk 3094 hectare. Je kunt nu nog drie plateaus zien, maar dat waren er in de tijd van de inca’s meer.

En dan is er natuurlijk nog de naam. Wanneer je Sacsayhuaman een beetje snel probeert uit te spreken dan klinkt het een beetje als ‘sexy woman’. Daardoor blijft de naam goed hangen. Maar dat is natuurlijk niet de betekenis van Sacsayhuaman.

De naam komt uit het Quechua. Quechua is de taal van de inca’s. Als je meer over deze taal wilt weten dan kan je deze pagina lezen, die geheel gewijd is aan de taal Quechua.

De naam Sacsayhuaman kan in deze taal worden opgedeeld in twee delen. De ene is saqsay. En saqsay betekent vol of voldaan. Het tweede deel van de naam is waman. Waman betekent valk in het Quechua. De complete naam betekent dus voldane valk.

De geschiedenis van Sacsayhuaman

Voor de inca’s was Sacsayhuaman erg belangrijk. Dit is al duidelijk wanneer je de positie van dit bouwwerk weet. De inca’s hadden de stad Cusco namelijk gebouwd in de vorm van een puma.

Cusco in de vorm van een puma

Bron: Inkan Milk Way

De puma was voor de inca’s een heilig dier. En Sacsayhuaman is gebouwd in de kop van de puma. Dit is één van de belangrijkste onderdelen van het dier en dus ook van de stad.

Bekend is dat Sacsayhuaman groter was dan het er nu uitziet. Op dit moment kan je nog drie grote plateaus zien. Maar in de tijd van de inca’s stond er nog een toren op het hoogste plateau. Deze zou vier of vijf hoog verdiepingen zijn.

In de verschillende gebouwen woonden in de hoogtijdagen ten minste 5000 inca’s. In de tijd van de inca’s was er dus veel bedrijvigheid op deze plaats. En alhoewel Sacsayhuaman lijkt op een fort om de stad Cusco te beschermen is het toch aannemelijk dat dit bouwwerk een ander doeleinde had. Er zijn hier namelijk ook graven gevonden van priesters.

Er zouden festiviteiten voor de zonnegod van de inca’s worden gehouden. De zonnegod van de inca’s heette Inti. Meer over de goden van de inca’s kan je op deze pagina lezen. En de inca’s hadden heel veel goden.

Op deze festiviteiten met waarschijnlijk het inca gebruik om te offeren aan de goden kwamen mensen uit het gehele inca rijk. Gezien het formaat van Sacsayhuaman zouden er wel tienduizenden mensen zo’n offerfeest hebben kunnen bijwonen.

Inti Raymi in Sacsayhuaman

Bron: Añañau

Tegenwoordig wordt elk jaar op 24 juni het offerfeest nagespeeld. Deze festiviteit heet Inti Raymi. En dat is elk jaar het grootste spectakel in de Peruaanse stad Cusco. Tijdens dit feest loopt een stoet verkleed als inca’s al dansend van Coricancha over het Plaza de armas naar Sacsayhuaman.

De slag van Sacsayhuaman

De Spanjaarden hechtten na de verovering van het inca rijk weinig waarde aan Sacsayhuaman. Toch heeft deze plaats nog een rol gespeeld in de geschiedenis van Peru.

De inca’s waren natuurlijk niet blij met de Spaanse overheersing en onder leiding van Manco Inca gingen ze in verzet. Dit leidde in 1536 tot het beleg van Cuzco.

Manco Inca

Bron: PeruRail

Het leger van Manco Inca bestond uit tienduizenden soldaten, terwijl er maar 170 Spaanse soldaten waren, die hulp kregen van een kleine groep van de inheemse bevolking.

Om een einde te maken aan het beleg probeerde de broer van Fransisco Pizarro, Juan Pizarro, met een kleine groep van ongeveer 50 ruiters Sacsayhuaman te heroveren op Manco Inca.

Hoewel de Spanjaarden beter bewapend waren, kregen ze het niet direct voor elkaar om dit bouwwerk te heroveren. Juan Pizarro raakte bij deze poging zwaar gewond en overleed. De Spanjaarden gaven niet op en op de tweede dag van de slag om Sacsayhuaman veroverden de Spanjaarden de plateaus op de inca’s.

De inca’s bezaten nog wel de torens op de plateaus. Maar door een verrassingsaanval in de nacht, waarbij de Spanjaarden de drie torens tegelijkertijd aanvielen werden de inca’s verslagen. Er was een grote moordpartij, waarbij duizenden soldaten, die aan de kant van Manco Inca stonden werden afgeslacht.

Het beleg van Cusco duurde onder leiding van Manco Inca nog 10 maanden voort. Maar na de slag van Sacsayhuaman wisten zowel de Spanjaarden als de verzetters dat alleen de Spanjaarden deze situatie konden winnen.

De bezienswaardigheden van Sacsayhuaman

Er is veel te zien in Sacsayhuaman. Natuurlijk is er de muur van Sacsayhuaman. Die is bij veel mensen bekend, maar daar later meer over. Boven op deze zigzag muur staan namelijk drie torens. Dit zijn de drie torens die aan het eind van de slag van Sacsayhuaman werden veroverd door de Spanjaarden tijdens het beleg van Cusco.

Deze torens heten Muyucmarca, Paucamarca en Sallaqmarca. Bij deze torens kan je zien dat er een overvloed was aan water. Misschien daarom wel de naam Sacsayhuaman (voldane valk). De waterkanalen zijn nog steeds te zien.

De toren Muyucmara is de toren met het grootste verhaal. Namelijk toen de inca generaal Titu Cusi Huallpa, ook wel Cahuide, wit dat hij de slag van Sacsayhuaman zou verliezen sprong hij van het hoogste deel deze toren. Daarom wordt deze toren ook wel toren van Cahuide genoemd. Helaas is er van deze toren alleen nog de fundering.

Daarnaast zijn er dus de torens Paucamarca en Sallaqmarca. De drie torens zouden in de tijd van de inca’s zijn gebruikt om zaken op te slaan. Helaas is er door vernietiging van de Spanjaarden weinig van over gebleven. Maar de fundering is er nog steeds, waardoor je je nog wel kan bedenken hoe het destijds was.

Dan is er nog de groep huizen. Dit is op korte afstand van de torens. Wat bij deze groep huizen opvalt is dat ze allemaal gericht staan op het grote plein Plaza de armas van de stad Cusco. De deuren van deze huizen zijn trapeziumvormig, wat vrij kenmerkend is voor de bouwstijl van de inca’s.

Dan is er nog een leuk deel voor de kinderen. Dit deel heet Suchuna.

Hier is een natuurlijk formatie van de steensoort dioriet. Dit komt door de vulkanische activiteit, die hier vroeger was. Maar nu wordt het gebruikt als glijbaan. Mocht je zelf niet willen of kunnen dan is het nog steeds leuk om de kinderen van de lokale bevolking hier vanaf te zien glijden.

En op zo’n belangrijke plaats, zoals Sacsayhuaman is, moet de inca koning natuurlijk ook kunnen zitten. Daarom is er de inca troon. Hij wordt ook wel K’usilluc Jink’ian genoemd. Het is een stenen structuur in de vorm van een bank. Hij is zo symmetrisch dat deze zetel wel voor een belangrijk persoon moest zijn. En de belangrijkste persoon was natuurlijk de inca koning.

Dan zijn er ook nog de chincanas. Dit zijn tunnels en ondergrondse grotten in Sacsayhuaman. Er zijn er twee. De een is 15 meter lang. Hier kunnen toeristen in. Maar er is ook een langere. Men zegt dat je via die tunnel helemaal naar Coricancha zou kunnen gaan, wat in de tijd van de inca’s helemaal aan de andere kant van de stad was. Voor de veiligheid is deze lange tunnel afgesloten, omdat men niet weet waar de tunnel uit komt.

Muur van Sacsayhuaman

Het meest indrukwekkende is natuurlijk de muur van Sacsayhuaman. Ze staan in een zigzag vorm. En dat is al opmerkelijk en dat maakt ze ook zo kenmerkend voor dit inca bouwwerk.

Overzicht muur van Sacsayhuaman

Ook het gebruik van de enorme stenen is erg indrukwekkend en imponerend. Ondanks het formaat van de stenen past het allemaal precies tegen elkaar. Dus de inca’s hebben op elk detail gelet.

Dat geldt ook voor de poorten die in de muur van Sacsayhuaman zitten. Deze zijn namelijk mooi trapeziumvormig. Bovendien zijn ze groot, waardoor er makkelijk grote voorwerpen door de poorten naar de torens bovenop de plateaus kon worden gedragen.

Een ander mooi detail, waar de inca’s tijd in hebben gestoken is de afronden van de hoeken van de muur van Sacsayhuaman. Deze muur is een vakwerk van de inca’s.

De bouw van Sacsayhuaman

Het mooie van de inca bouwkunst is dat de hun bouwwerken niet gevoelig zijn voor aardbevingen, die ook in en rondom Cusco voorkomen. Mocht je willen weten hoe je een aardbeving overleeft als er één is tijdens je reis door Peru lees dan deze pagina over aardbevingen.

Ook Sacsayhuaman heeft vele aardbevingen doorstaan. Toch staat er nog een groot deel van het bouwwerk. Een deel ervan is beschadigd geraakt. Dit kwam omdat het na de verovering door de Spanjaarden geen functie meer had.

Na die tijd werden er stenen verwijderd uit de ruïne voor nieuwe bouwwerken in Cusco. In de jaren 30 van de 20e eeuw werd hiervoor zelfs geld gevraagd. Dit is gelukkig nu voorbij.

Hierdoor kan iedereen genieten van de bouwkunst van de inca’s. Sacsayhuaman staat bekend om de enorm grote stenen, die zijn gebruikt. Sommige van die stenen wegen wel meer dan 70 ton.

Duidelijk is inmiddels dat de stenen kwamen uit de steengroeve Sisichancha. Deze steengroeve ligt ongeveer drie kilometer van Sacsayhuaman. Dit is vier keer zo ver als de wandeling van het centrum van Cusco naar de Sacsayhuaman. Bovendien moesten de inca’s het doen met deze zware stenen. Je kan je dus bedenken dat het erg zwaar werk was om dit bouwwerk te maken.

Daarom werkten er ook vele inca’s aan de bouw van Sacsayhuaman. Volgens schattingen zouden er 20.000 tot 30.000 arbeiders aan dit inca bouwwerk hebben gebouwd.

Bovendien duurde de bouw erg lang. De inca’s hebben er in totaal zo’n 60 jaar aan gewerkt. Maar als je de Sacsayhuaman bezoekt dan zie je dat het al die moeite wel waard is geweest.

Als je meer wilt weten over de de inca’s bouwden lees dan ook de pagina over de 12 hoekige steen. Daar staat onder meer beschreven hoe de inca’s de stenen exact tegen elkaar konden laten passen.

Heb je al zin in een reis naar Peru na het lezen over Sacsayhuaman?

Mocht je na het lezen over Sacsayhuaman zin hebben in een reis naar Peru, dan komt dat mooi uit. Op deze pagina heb je een mooi overzicht van de beste reisbrochures, met daarin reizen naar Peru. Ook staat er op die pagina een stappenplan over hoe je het beste een reis kunt kiezen op basis van de beschrijvingen in de reisbrochures.

En wie weet. Misschien kom je tijdens je reis door Peru nog wel meer te weten over Sacsayhuaman.