Santa catalina klooster, nr. 1 bezienswaardigheid in Arequipa

Een bezoek aan het Santa Catalina klooster mag je niet overslaan wanneer je in Arequipa, Peru bent. Het is een enorm mooi en kleurrijk klooster, waar je prachtige vakantiefoto’s kan maken.

Het Santa Catalina klooster is de nummer 1 bezienswaardigheid van Arequipa. Het is kleurrijk en heeft een lange historie aangezien het is gesticht in 1578 door Doña María de Guzmán. Echter aangezien het in het Andesgebergte ligt heeft het Santa Catalina klooster veel last gehad van aardbevingen. Toch woonden er op het hoogtepunt van het klooster ongeveer 450 nonnen. Die moesten allemaal een bruidsschat van omgerekend € 135.000,- betalen om in het klooster te kunnen wonen. Het was dus een rijk klooster en daarom hebben ze nu veel kunstschatten. 

Alles over het Santa Catalina klooster kan je hier op deze pagina lezen. Dan weet je alles voor je bezoek aan deze bezienswaardigheid in Arequipa.

Geschiedenis van het Santa Catalina klooster

Stichting

Het klooster heeft een jarenlange geschiedenis. Het bestaat namelijk al sinds de 16e eeuw. Dit is de eeuw dat de Spanjaarden de inca’s hadden verslagen. Mocht je precies willen weten hoe de inca’s zijn verdwenen lees dan deze pagina. Het is een interessant verhaal over een broederstrijd en eigenlijk hebben de Spanjaarden enorm geluk gehad bij het verslaan van de inca’s.

Maar toen de Spanjaarden de inca’s hadden verslagen droegen ze hen op hun cultuur en religie grotendeels over te nemen. Daar hoort dus ook de rooms katholieke kerk bij. En bij die kerk horen kloosters.

Straat in Santa Catalina klooster

Bron: World Monuments Fund

Rond 1580 was Francisco Toledo de baas in het huidige Peru. En hij volgde de orders van de koning in Spanje. Hij was degene die door middel van het verlenen van vergunningen de bouw van het Santa Catalina klooster mogelijk maakte. Daarna begon de stad Arequipa met de bouw van het klooster.

Maar Doña María de Guzmán wordt als stichters van het klooster gezien. Ze was getrouwd met Diego Hernández de Mendoza. Helaas overleed Diego Hernández de Mendoza voor het paar kinderen kon krijgen. Hier was Doña María de Guzmán zo verdrietig over dat zij zich afzonderde en opsloot in het in aanbouw zijnde klooster.

Ook deed ze ondanks dat ze rijk was afstand van al haar bezittingen. De stad Arequipa schonk eveneens een aantal percelen aan het klooster, waardoor het nu nog steeds zo’n groot complex is. Doña María werd in de mis van 2 oktober 1580 uitgeroepen als officiële stichtster van het Santa Catalina klooster. De officiële stichtingsdatum is echter 10 september 1579.

Aardbevingen

Het zat de nonnen echter niet mee. Het gebied rondom Arequipa staat bekend om haar aardbevingen. Mocht je willen weten wat je het beste kan doen bij een aardbeving in Peru lees dan deze pagina.

Dus er waren ook aardbevingen in de tijd van Doña María. En niet lang na de bouw van het klooster was er in 1582 een zwaardere aardbeving. Deze aardbeving bracht grote schade toe aan het Santa Catalina klooster.

Het is in die tijd echter nooit gesloten. En degenen die het klooster weer moesten opbouwen waren de nonnen zelf. Naast het klooster waren er in Arequipa tijdens de aardbeving ook andere gebouwen beschadigd. Iedereen moest dus zo veel mogelijk zijn eigen gebouwen herstellen. Dit was nog niet met alle huidige pracht en praal. Er was namelijk een geldgebrek.

Oplossing voor het geldgebrek

De nonnen die er tijdens deze aardbeving woonden waren arm. Ze hadden immers alles afgestaan. Dat veranderde snel. De nonnen die in het klooster wilden leefden moesten namelijk een soort bruidsschat meenemen van zo’n 2400 zilveren munten. Dat zou nu ongeveer overeen komen met een bedrag van ongeveer € 135.000,-.

En dat was nog niet alles. Naast de bruidsschat moesten de nonnen nog 25 voorgeschreven voorwerpen meenemen voor de inrichting van hun kamer. Bij deze voorwerpen hoorden een standbeeld, een schilderij, een vloerkleed en ga zo maar door.

Het mag duidelijk zijn dat het geldprobleem snel was opgelost. In de hoogtijdagen van het klooster woonden er zo’n 450 nonnen in het klooster.

Opening voor het publiek

Ook in de jaren 60 van de 2oe eeuw waren er zware aardbevingen in Arequipa. Dit leidde wederom tot enorme beschadigingen van de gebouwen van het klooster.

Dit keer waren de nonnen echter genoodzaakt om nieuwe woningen te bouwen naast het klooster. Het Santa Catalina klooster werd daarna wel gerestaureerd. Dit werd gedaan door organisaties als Promociones Turisticas del Sur S.A. en het World Monuments Fund.

Zoals de naam van Promociones Turisticas del Sur S.A. al zegt was het doel toerisme. Daarom is het Santa Catalina klooster na de renovatie voor het publiek opengesteld.

Wat te zien in het Santa Catalina klooster

Wanneer je weet dat er zo’n 450 nonnen tegelijkertijd hebben gewoond dan weet je dat het een groot klooster moet zijn. En dat is het ook.

Kaart van Santa Catalina klooster

Bron: Monasterio de Santa Catalina

Er is dus ook veel te zien in het klooster. Het klooster heeft hiervoor een handige kaart voor gemaakt. Op de kaart kan je ook zien waar de nonnen in de jaren 60 van de vorige eeuw hun woningen bouwden. Maar natuurlijk is het oude historische gedeelte veel interessanter.

Het is eigenlijk in twee delen te verdelen. In het zuidelijke gedeelte, links op de kaart, staan de meeste religieuze gebouwen. Hier staat de kerk en de kapellen. Tegenwoordig worden hier ook kunsttentoonstellingen gehouden.

Veel van de kunst die wordt tentoongesteld hebben ze bij de restauratie gevonden. Dit zijn waarschijnlijk de schilderijen die de nonnen verplicht mee moesten nemen het klooster in.

Kunstschatten Santa Catalina klooster

Bron: Monasterio de Santa Catalina

Gezien de eeuwen die er voorbij zijn gegaan en de hoeveelheid nonnen die er in al deze tijd in het klooster hebben gewoond, heeft het Santa Catalina klooster een enorme kunstschat. De schilderijen zijn dan ook niet van één periode, maar er zijn schilderijen uit verschillende perioden.

Het mooiste gedeelte vind ik zelf het noordelijke gedeelte, rechts op de kaart. Dit is het gedeelte waar de nonnen leefden. Hier staan de huisjes, waarvan je er zelfs een aantal van binnen kunt zien. Maar de mooie rode kleur met de verschillende bloemen in de smalle straatjes zoals Calle Córdoba, Calle Toledo en Calle Burgos zijn prachtige plaatsen om foto’s te maken.

Ook de fontein op het plein Plaza Zocodober is een ideaal fotomoment. Je kan door deze straatjes lekker struinen en als je alles wilt zien dan ben je toch zeker minimaal 4 uur kwijt. Neem dus de tijd, dat deden ze vroeger op deze plaats ook.

De beroemdste non van het Santa Catalina klooster

Hoewel Doña María de stichtster is van het Santa Catalina klooster is zij niet de beroemdste non die ooit in het klooster heeft gewoond. Dit is namelijk Ana de Los Ángeles.

Ana zou in 1604 zijn geboren. En haar ouders stuurden haar naar het Santa Catalina klooster om daar les te krijgen. Op haar 11e zouden haar ouders Ana uit het klooster hebben gehaald om de verloving voor haar te regelen. Destijds was de wettelijke leeftijd om te trouwen 14 jaar. Maar Ana kreeg een visioen van de heilige Catharina van Siena.

Daarna besloot ze terug te keren naar het Santa Catalina klooster. Haar moeder accepteerde dat niet. Daarom betaalde haar broer de bruidsschat, zodat Ana in het klooster mocht wonen. Uiteindelijk werd ze daar bekend door de voorspellingen die ze deed. Volgens sommige mensen zou ze 68 voorspellingen, met betrekking tot ziekte en dood, hebben gedaan. En ze kwamen allemaal uit.

Beeld van Ana de Los Angeles

Bron: Monasterio de Santa Catalina

Volgens hen zou ze kunnen praten met zielen in het vagevuur, die aangaven of de zieke mensen beter zouden worden of dood zouden gaan.

De non Ana overleed op 10 januari 1686. Ze werd echter niet gebalsemd, omdat de geur van het overleden lichaam niet ging stinken maar een aangename geur afgaf. Ze werd begraven in de vloer van het kerkkoor van het klooster. Na 10 maanden werd haar lichaam nog een keer opgegraven. Ook toen rook het lichaam nog goed en was er geen vorm van ontbinding te bekennen.

Vele inwoners van Arequipa vinden Ana de los Ángeles een heilige. Dit wordt mede veroorzaakt doordat er zieken na de dood naar het Santa Catalina klooster kwamen. Zij zouden zijn genezen, nadat ze een kledingstuk, dat deze non had gedragen, hadden aangeraakt.

Waar het Santa Catalina klooster is

Arequipa heet de witte stad. Veel historische gebouwen zijn namelijk wit. Dit komt door de de witte stenen, die de Peruanen voor de bouw van Arequipa hebben gebruikt. Daarom is het Santa Catalina klooster zo interessant, omdat de kleuren zo afsteken van al het witte in het historisch centrum van Arequipa.

Aangezien het Santa Catalina klooster ook al zo oud is ligt het in het historisch centrum van Arequipa. Dit betekent dat het heel dichtbij is bij het Plaza de armas van deze prachtige stad. Het Plaza de armas is het centrale plein van de stad. Eigenlijk elke stad of dorp in Peru heeft een Plaza de armas. Rondom dit plein staan de belangrijkste en meestal de mooiste gebouwen.

Als toerist kom je dus waarschijnlijk op het Plaza de armas van Arequipa. Van dit plein is het Santa Catalina klooster heel makkelijk te bereiken. Je hebt hier geen taxi voor nodig. Het is makkelijk te voet te doen. De afstand tussen het plein en het klooster is maar 500 meter. Dus te voet doe je er ongeveer zo’n 7 minuten over.

Route naar het Santa Catalina klooster

Zoals je ziet is de route naar het klooster ook heel makkelijk. Je hoeft alleen van het Plaza de armas alleen de straat Santa Catalina in. En deze weg moet je dan drie blokken volgen. Je hoeft dus weinig moeite te doen om dit prachtige en kleurrijke klooster te kunnen bezichtigen.