Tacna: de stad, de geschiedenis en haar bezienswaardigheden

Tacna is een Peruaanse stad in het zuiden van Peru. Er zijn zeker wel interessante bezienswaardigheden ondanks dat Tacna niet veel door toeristen wordt bezocht.

Tanca is dus geen toeristische Peruaanse stad, zoals Cuzco en Arequipa. Maar er is wel veel te zien. Dit komt mede door de strijd die er om deze stad is geweest. Deze stad is niet altijd van Peru geweest, maar ook van Bolivia en Chili. De beste bezienswaardigheden van de stad zijn het museum Alto de la alianza, het park Paseo Civico en natuurlijk de rotstekeningen van Miculla. Maar een uitstapje naar het Chileense Arica is natuurlijk ook mogelijk, 

Dus nu meer over de stad Tacna, haar geschiedenis en haar bezienswaardigheden.

Tacna de stad

In het zuiden van Peru ligt de stad Tacna. Het is de hoofdstad van de regio Tacna. Het ligt op zo’n 35 km ten noorden van de grens met het buurland Chili.

Daarom is het ook een handelsstad. Er is veel handel met Chili. Er is dan ook veel bedrijvigheid. De bedrijvigheid trekt ook mensen aan. Met zijn ongeveer 300.000 inwoners is Tacna de tiende grootste stad van Peru.

Gelukkig ligt de stad Tacna niet zo hoog. Het ligt namelijk maar 460 meter boven zeeniveau. Mocht je de hoogten van andere plaatsen en steden willen weten, kijk dan op deze pagina, waar een complete tabel staat met alle hoogten van de plaatsen in Peru. Maar met een hoogte van 460 meter boven zeeniveau zal je geen hoogteziekte krijgen in Tacna.

Wat je misschien wel zal opvallen in deze stad is het patriottisme in deze stad. In deze stad zal je namelijk nog meer Peruaanse vlaggen zien dan in andere Peruaanse steden.  Ook zijn er veel monumenten. Dit heeft alles te maken met de historie van Tacna.

De geschiedenis van Tacna

De naam Tacna

Al ver voor de inca tijd leefden in de regio van Tacna al mensen. Dit is nog steeds terug te zien aan de rotstekeningen van Miculla, maar daarover later meer.

Ook het gebied van Tacna hoorde bij het inca rijk. Het waren echter de Spanjaarden die op deze plaats de stad stichten. Het was Diego de Almagro, die vanuit Cuzco het zuidelijk deel van Peru op de inca’s veroverde.

Diego de Almagro

Bron: Euston96

Hij nam daarbij twee monniken mee. Een van de taken van de monniken, Antonio Rendón Sarmiento en Francisco Ruiz Castellano, was om de nieuw gestichte steden te dopen. En ze gaven de naam aan de stad, die verwees naar een heilige van die tijd. Daarom is de officiële naam van deze stad San Pedro de Tacna.

De naam was vroeger nog anders omdat het toen nog San Pedro de Takana heette. Natuurlijk wilden de meeste Spanjaarden niet in deze stad wonen, maar in de hoofdstad Lima. Er was dus een grootte hoeveelheid inheemse bevolking in de stad San Pedro de Takana.

Daardoor waren er ook opstanden, die allen door de Spanjaarden werden afgeslagen. In 1573 gaf de Spaanse onderkoning Toledo Abogado Juan Maldonade de Buendía zelfs de opdracht om de inheemse bevolking van de stad te verminderen. Dit leidde uiteindelijk ook tot een nieuwe naam. Takana was namelijk hoe de inheemse mensen de stad noemden. Dat hebben de Spanjaarden verandert in Tacna.

De onafhankelijkheid

Ook na de opstanden was er nog veel geweld in Tacna. De stad speelde ook een rol in de onafhankelijkheidsstrijd van Peru tegen Spanje.

In Tacna begon dat op 20 juni 1811 door Francisco Antonio de Zela. Hij riep zichzelf uit tot de militaire commandant van de Amerikaanse Unie en vestigde zich in een kazerne in Tacna. Deze onafhankelijkheid duurde echter niet lang. De Spanjaarden veroverden Tacna snel terug, waarbij Francisco Antonio de Zela gevangen werd genomen en naar Panama werd verbannen.

Ongeveer 10 jaar nadat Francisco Antonio de Zela de stad Tacna onafhankelijk had gemaakt werd het weer onafhankelijk. Op 14 mei 1821 trad het onafhankelijkheidsleger onder bevel van Guillermo Miller binnen in Tacna. Ze noemden zich de onafhankelijken van Tacna. Op 28 juli 1821 werd de onafhankelijkheid van Peru uitgeroepen. Daar kan je meer over lezen op de pagina over de geschiedenis van Peru.

De oorlogen om Tacna

De onafhankelijkheid was niet het einde van de strijd rondom Tacna. Tot 1836 bleef de stad onder bewind van Peru. Daarna besloten Peru en Bolivia om een gezamenlijke staat op te richten. Dit duurde maar drie jaar tot 1839. Na het uiteenvallen van de gezamenlijke behoorde Tacna weer bij Peru.

Bolivia was daar niet zo blij mee. Daarom stuurde Bolivia hun leger naar Tacna. En op 9 december 1841 konden ze de stad Tacna bezetten. Dit duurde echter niet lang.

Het verzet tegen het Boliviaanse leger was groot. En het Boliviaanse leger had grote verliezen geleden. Hierdoor moest het Boliviaanse leger zich terugtrekken. Hierdoor was Tacna maar enkele weken onder Boliviaans bewind.

Na een andere oorlog verloor Peru langer het bewind over de stad. Dit was de Salpeteroorlog, die ook wel Oorlog van de Grote Oceaan genoemd wordt. De oorlog werd gevoerd tussen Chili aan de ene zijde en Peru en Bolivia aan de andere zijde.

Er werd gevochten om de mineralen in de woestijn tussen Tacna en Arica. De oorlog duurde van 1879 tot 1884. In 1880 was er al de slag om Alto de la Alianza, waarbij Peru de controle over Tacna verloor aan Chili.

De Chileense bezetting duurde lang. En niet de gehele bevolking van Tacna was daar tevreden mee. Op 28 augustus 1901 gingen ze dan ook tegen het Chileense bevel in om geen Peruaanse vlaggen te tonen. Daarom liepen ze met de Peruaanse vlag door de stad. En dat doen ze in de week van Tacna nog steeds op 28 augustus.

Bezienswaardigheden van Tacna

Paseo Civico met Arco Parabolico

Natuurlijk heeft Tacna ook een Plaza de armas. Maar dit plein is wel anders dan die van andere Peruaanse steden. Naast dit plein staat namelijk de kathedraal van Tacna, maar aan de andere kant van de kathedraal loopt het plein door.

Dit plein Paseo Civico heeft parken en fonteinen. Het is netjes bijgehouden. En er staan een mooi monument. Dat is de Arco Parabolico. Het is het monument voor de helden. De inwoners van Tacna eren met dit monument de helden van de Oorlog van de Grote Oceaan, zoals admiraal Miguel Grau en kolonel Francisco Bolognesi.

Arco Parabolico

Bron: Gestion

Het monument is door haar vorm een van de meest bekende punten van Tacna. Het monument is gemaakt van roze stenen en het is 18 meter hoog. Het monument herbergt de bronzen beelden van de twee helden. En de vorm is parabolisch, omdat het de baan van een kanonskogel die in de lucht wordt geschoten moet voorstellen.

Naast een wandeling in het park Paseo Civico is een bezoek aan de kathedraal van Lima ook de moeite waard.

Museum van de slag van Alto de la alianza

Zoals uit de geschiedenis van de stad mag blijken werd er veel gevochten in en rondom de stad. De belangrijkste slag was Alto de la alianza. Bij deze slag verloor Peru de controle over Tacna. Het is voor Peru een belangrijk om deze slag te gedenken in verband met de slachtoffers.

Alto de la Alianza

Bron: Alemape Tours

Daarom is er een museum aan de slag gewijd. De slag vond op de plaats waar het museum nu staat op 26 mei 1880. Dit is ongeveer 8 kilometer ten noorden van de stad.

In het museum zijn de voorwerpen, die tijdens de slag Alto de la alianza werden gebruikt, te zien. Hieronder vallen geweren, wapens, uniformen. Maar er zijn ook brieven en andere documenten.

Daarnaast is en een maquette van het slagveld. Ook is er op deze plaats een monument voor de slachtoffers die zijn gevallen aan de kant van de Peruaans-Boliviaanse Alliantie.

Spoorwegmuseum van Tacna

Een ander museum is het spoorwegmuseum. Dit heet Museo Feeroviario. Het museum is gevestigd in het oude treinstation van Tacna.

Spoorwegmuseum Tacna

Bron: Turismo Tacna

Er wordt veel informatie getoond over de aanleg van de spoorlijn tussen Tacna en Arica. Ook is er een tentoonstelling met een internationale collectie postzegels verwijzend naar de spoorwegen. En er is een kamer gewijd  aan de eerste processie van de Peruaanse vlag in 1901 door Tacna.

Maar natuurlijk het mooiste zijn de oude locomotieven en machines. Aan de hand van de machines, waaronder twee ovens voor gietijzer, kan je zien hoe de oude locomotieven werden gebouwd.

De petrogliefen van Miculla

En misschien wel een van de interessantste bezienswaardigheden van Tacna zijn de petrogliefen van Miculla. Dit zijn oude rotstekeningen. En ze zijn niet echt in Tacna gesitueerd, maar ze zijn wel goed te bereiken vanuit Tacna. Vanuit deze stad is het namelijk maar een half uur met de auto naar de rotstekeningen.

Petrogliefen van Miculla

Bron: Iperu

De rotstekeningen zijn niet zo oud als op andere plaatsen in de wereld. Ze zijn namelijk zo’n 1500 jaar oud. Maar dat neemt niet weg dat het interessant is om te zien.

De tekeningen zijn voornamelijk jachttaferelen, waarbij de jagers op de inheems dieren jagen, zoals guanaco’s en vicuña’s. Maar er zijn ook tekeningen van slagen, hagedissen, vogels en katten. Daarnaast zijn er ook rotstekeningen van planten zoals cactussen en bloemen. Leuk om te zien of je wat kunt herkennen uit deze eeuwenoude rotstekeningen van Miculla.

Parque de topiarios animales

Dit is leuk voor de kinderen. In Tacna is er naast Paseo Civico nog een park. Dit park heet Parque de topiarios animales. Het is een mooi park, waar de struiken zijn gesnoeid in de vormen van dieren.

Parque de topiarios animales

Bron: Viajes y turismo al dia

Zo zijn er heesters in de vorm van olifanten en giraffen. Het is leuk om je kinderen de verschillende dieren te laten vinden. En aan het eind van het park ligt de Paseo de los aguas. Dit is een tunnelfontein net zoals je die in het fonteinenpark in Lima kunt zien. Lees hier meer over de fonteinen in Lima.

Bezoek aan Arica

Vanuit Tacna is het heel goed mogelijk om een uitstapje te doen naar Chili. De beste plaats die je dan kan bezoeken is Arica. Met de auto is het maar een uur rijden. Je komt dan ook op de grensovergang waar Joran van der Sloot tijdens zijn vlucht, na de moord op de Peruaanse vrouw Stephany Flores, gevangen is genomen.

Maar leuker is Arica zelf. Het is een niet zo’n groot stadje aan de Grote Oceaan. Daarom heeft het ook een mooi strand. Dus als je even wil relaxen aan het strand is Arica een goede optie.

Ook kan je dan zien waar Alfonso Ugarte, die in Peru als held wordt gezien, met de Peruaanse vlag van de rots afsprong. Lees hier meer over zijn verhaal.

Heb je al zin in een reis naar Peru na het lezen over Tacna?

Mocht je na het lezen over Tacna zin hebben in een reis naar Peru, dan komt dat mooi uit. Op deze pagina heb je een mooi overzicht van de beste reisbrochures, met daarin reizen naar Peru. Ook staat er op die pagina een stappenplan over hoe je het beste een reis kunt kiezen op basis van de beschrijvingen in de reisbrochures.

En wie weet. Misschien kom je tijdens je reis door Peru nog wel meer te weten over Tacna.