Peruaanse vlag, alles erover inclusief het verhaal van Alfonso Ugarte

Toen ik in Peru woonde heb ik vaak de Peruaanse vlag gezien. Vooral in de de maand juli wordt er in Peru gevlagd. Ik heb me destijds afgevraagd waarom dit was en waarom het mooie symbool in het midden van de Peruaanse vlag stond.

De Peruaanse vlag bestaat uit drie verticale strepen. De buitenste twee strepen zijn rood en de middelste is wit. In de witte verticale streep staat een symbool. Dit is het wapen van Peru en toont de drie rijkdommen van Peru. In juli wordt er veel gevlagd. Dit komt door de feestdagen aan het eind van juli. In 1821 werd op 28 juli de onafhankelijkheid van Peru uitgeroepen. 

Maar er is meer te vertellen over de Peruaanse vlag.

De verschillende versies van de Peruaanse vlag

Er zijn drie De verschillende versies van de Peruaanse vlag. De bekendste vlag is de vlag met het symbool of wapen in het hart van de vlag.

Staatsvlag van Peru

Deze versie van de vlag is de staatsvlag of met een ander woord, het nationaal vaandel. In het Spaans heet deze vlag de Pabellón Nacional. Deze vlag mag niet door iedereen worden gebruikt. Alleen overheden mogen de staatsvlag gebruiken. Overheidsgebouwen kun je dus herkennen aan deze vlag.

De tweede versie is de oorlogsvlag. In het Spaans is dit Bandera de Guerra.

Oorlogsvlag van Peru

Op deze versie van de vlag staat een ander versie van het wapen. Het wapen wordt deze keer niet omringd door een olijftak en een lauriertak, maar door Peruaanse vlaggen. Ook deze vlag mag niet door iedereen worden gebruikt. Dit is een speciale vlag voor het leger en de nationale politie.

Er is natuurlijk wel een vlag die door iedereen mag worden gebruikt.

Nationale vlag van Peru

Op deze vlag staat geen wapen. Deze vlag heet Nationale vlag of Civiele vlag. In het Spaans heet deze vlag Bandera Nacional. Dit is dus de vlag die je veelal zult zien tijdens de vele feestdagen van Peru, waaronder de dag van de vlag en de onafhankelijkheidsdagen.

Kleuren van de Peruaanse vlag

Op alle drie de versie van de Peruaanse vlag staan dus de drie verticale strepen. De buitenste twee strepen zijn rood en de middelste streep is wit. Deze kleuren hebben een betekenis.

Natuurlijk ging de onafhankelijkheidsstrijd niet zonder bloedvergieten. De rode strepen op de Peruaanse vlag staan dan ook voor het bloedvergieten dat is gedaan tijdens het de onafhankelijkheidsstrijd.

Daarnaast is er het wit. Deze kleur staat voor de puurheid van de nieuwe republiek en voor de vrede die er is na het ontstaan van de republiek Peru.

Het wapen op de Peruaanse vlag

Zowel op de oorlogsvlag en de staatsvlag staat het wapen van Peru.

Wapen van Peru

Het wapen van Peru is het nationale symbool. Het bestaat uit drie belangrijke onderdelen. Op het schild staan dan ook drie verschillende afbeelden. Linksboven met een blauwe achtergrond is een vicuña afgebeeld. Rechts van de vicuña staat op een witte achtergrond de cinchonaboom afgebeeld. En aan de onderzijde staat op een rode achtergrond een cornucoppia.

Deze drie onderdelen beelden de rijkdommen van Peru uit. De vicuña is het nationale dier van Peru. Zoals je misschien weet leven er veel verschillende dieren in Peru. Het dierenleven is één van de rijkdommen van Peru. Daar staat de vicuña dus voor in het wapen van Peru.

De cinchonaboom is een boom die voorkomt in het westen van Zuid Amerika. Deze boom heeft medicinale toepassingen. Het is een bron van kinine en andere grondstoffen. De boom is dus belangrijk. In het wapen van Peru staat deze cinchonaboom voor de rijkdom aan plantenleven.

Als laatste is er de cornucoppia. In het Nederlands staat dit meer bekend als de hoorn des overvloeds. Dit onderdeel komt oorspronkelijk uit de Griekse mythologie. Het mag duidelijk zijn dat dit ook voor één van de rijkdommen van Peru staat. Peru is rijk aan mineralen en de cornucoppia staat in het wapen van Peru voor de rijkdom aan mineralen.

De geschiedenis van de Peruaanse vlag

Peru werd onafhankelijk van Spanje in 1821. Lees hier meer over de geschiedenis van Peru en de onafhankelijkheidsstrijd. Al voor deze onafhankelijkheid was er een vlag van Peru. Deze moest de onafhankelijkheidsstrijders met elkaar verenigen. De eerste vlag was een blauwe vlag met daarop een symbool van de zon.

Peruaanse vlag van 1820

De zon is altijd belangrijk geweest in Peru. Inti was de zonnegod van de inca’s. Ook nu nog is de zon belangrijk. De munteenheid van Peru is Nueva sol, oftewel nieuwe zon. Deze blauwe vlag werd voor het eerst gevoerd op 14 mei 1820. Het voeren van de deze vlag duurde niet lang.

Op 21 oktober 1820 werd er al een nieuwe Peruaanse vlag ingevoerd.

Peruaanse vlag van 1820 tot en met 1822

De huidige kleuren kwamen al terug in deze vlag. Het rood en wit. Wel bleef het symbool van de zon. De zon werd gecombineerd met de bergen en de oceaan, welke altijd onderdeel zijn van het land Peru. Dit was ook de eerste vlag van het land Peru. De vlag werd namelijk gevoerd tot na het uitroepen van de onafhankelijkheid.

Pas op 15 maart 1822 kwam er een nieuwe vlag.

Peruaanse vlag van 1822 tot en met 1823

Deze vlag lijkt al meer op de huidige Peruaanse vlag. Het is de eerste keer dat er op de vlag van Peru drie strepen staan. Ook de kleur van de strepen is gelijk aan de kleur van de strepen van de huidige vlag. Alleen de strepen waren horizontaal en niet verticaal. Daarnaast bleef het belangrijke symbool van de zon bleef op de vlag staan. Ook het voeren van deze vlag duurde niet lang.

Peruaanse vlag van 1823 tot 1825

In 1823 werd er namelijk weer een nieuwe vlag geïntroduceerd. Op zich verschilde deze niet veel van de voorafgaande vlag. Alleen de richting van de strepen veranderde. Ze waren niet meer horizontaal, maar verticaal.

De vlag veranderde in het begin van de republiek Peru vaak. In 1825 werd de uiteindelijke vlag van Peru geïntroduceerd.

Staatsvlag van Peru

Dit is de uiteindelijke staatsvlag. Onafhankelijkheidsstrijder José de San Martin heeft deze vlag ontworpen. De officiële introductiedatum is 25 februari 1825.

Peruaanse-Boliviaanse confederatie

Er is een korte periode in de geschiedenis van Peru geweest dat er nog andere vlaggen zijn gevoerd. Dit was in de periode van 1836 tot en met 1839. Peru vormde in deze periode een confederatie met Bolivia. In deze periode waren er vier vlaggen.

De eerste vlag komt overeen met de huidige staatsvlag.

Staatsvlag van Peru

Deze vlag was in deze periode de vlag van Noord Peru. Het zuiden van Peru had een andere vlag. Dit deel van Peru vormde het tweede gedeelte van de confederatie.

Vlag van Zuid Peru

Dit gedeelte van de confederatie voerde een vlag met wederom het symbool van de zon. Daarnaast voegde zij de groene kleur toe aan de vlag. Groen staat voor veiligheid. Ook het Boliviaanse gedeelte van de confederatie had een eigen vlag.

Echter de complete Peruaans-Boliviaanse confederatie had ook een vlag voor de complete confederatie.

Vlag van Peruaanse-Boliviaanse confederatie

Deze vlag bestond uit maar één kleur en dat was rood. Op de vlag waren de wapens van de verschillende deelgebieden van de confederatie afgebeeld. Dus het huidige wapen van Peru, de zon van de vlag van het Zuid Peru en het wapen van Bolivia stonden op de vlag.

Deze Peruaans-Bolivaanse confederatie bestond niet lang. Deze vlaggen bestonden dus niet lang. Alleen de vlag van Noord Peru is nog steeds bekend als de vlag van het huidige Peru.

Ontstaan nationale vlag

In 1950 was de Peruaanse president Odria verantwoordelijk voor het ontstaan van de nationale vlag. Door het verwijderen van het wapen van de vlag werd het makkelijk om de vlag te produceren. Hierdoor kon men meer vlaggen produceren en was het makkelijker om de vlag te voeren.

Voor officiële instellingen bleef het wapen op de vlag gehandhaafd.

Speciale feestdag voor de Peruaanse vlag

Oorsprong van de dag van de vlag

Er is zelfs een speciale feestdag voor de Peruaanse vlag. In Peru heet deze dag Dia de la bandera. En deze dag valt op 7 juni 1880.

In die tijd voerde Peru samen met Bolivia oorlog tegen Chili. Dit was de Salpeteroorlog of de Pacific oorlog. De reden van de oorlog was namelijk om het eigendom van het grondgebied dat wordt gebruikt voor het winnen van salpeter. De oorlog duurde van 1879 tot en met 1884. In 1880 was er een belangrijke slag bij Arica, dat nu in het noorden van het huidige Chili ligt.

Bij deze slag van Arica was Alfonso Ugarte de kolonel van het Peruaanse leger.

Alfonso Ugarte

Tijdens de gevechten leek Peru de slag te verliezen. Om ervoor te zorgen dat de Peruaanse vlag niet in het handen van het Chileense leger zou raken, nam Alfonso Ugarte een drastisch besluit. Hij besloot de Peruaanse vlag te pakken en met paard en al van de rots van Arica, morro de Arica, te springen.

Morro de Arica

Zoals je misschien wel kunt bedenken heeft Alfonso Ugarte deze sprong niet overleefd. Voor deze actie van heldenmoed wordt hij in Peru nog wel elk jaar geëerd op de dag van de vlag op 7 juni. Voornamelijk worden dan militaire ceremonies gehouden.

Arica bezoeken

Arica ligt nu in Chili, maar het ligt tegen de zuidgrens van Peru. Het is vanuit Peru dus heel eenvoudig om dit stukje van de geschiedenis te herbeleven. Als je op de rots van Arica staat dan weet je wel zeker dat Alfonso Ugarte veel moed heeft gehad. Ik zou in ieder geval niet van deze rots springen.